[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#4

1001 回覆
39 Like 19 Dislike
唔好意思 Gel頭新手
問題可能有啲多
最近返工覺得有需要係頭髮落下功夫
之前隨便拎起枝鹽水噴一噴就行得
1.點樣分自己需要用髮泥定髮蠟?(有睇過話想要啞色就用髮泥 咁有啲產品係啞色髮蠟 到底係要點樣分呢?)
2.如果我吹完頭用完髮泥+定型都可以整到想要既造型 咁鹽水係唔係唔需要?
3.鹽水咁方便 噴完吹幾下就可以塑造到髮型 點解咁多人依然用緊髮泥髮蠟?因為會傷到髮根?

我個人頭頂比較扁
所以落手gel既地方都係頭頂
想gel返高小小同有啲層次感
麻煩哂樓主
我想問有無夾髮器(直髮夾)推介?
想夾直陰同髮尾內彎
筆直$700左右
暫時見比較多人話ghd好用

謝謝巴打!
我想問本身皮膚偏黃暗沉想染啲唔洗漂染既髮色應該染咩色好
本身就唔想染棕色黃色系

想請問下點解有啲髮尾會咁 明明上面係直
做過kk有

過唔過半年有多

染過髮就無咩影響

但內彎好講髮質

仲要你幼底
Add 都唔錯

Shiseido 係好大眾 但佢而家有隻 colour muse(無記錯係咁串)

會令到d色濃d 襟甩d 而又做到 好輕 唔會死實實既感覺

日本係真係好興wella IllLumina

但我好肯定答你 港版同 日版既wella 爭好遠

因為我之前去日本交流 買左好多野日本wella 既野返黎

而果時我做緊果間salon 都係主打wella

日本既靚好多⋯ 我有問過代理

係關香港 果個成份條款事
你想做果類髮色係cool tone 啞面既
而你之前做開 warm /有紅底

漂上面黎講要花多少少時間清走d紅

直髮baby light 唔係唔好睇
只係個感覺無咩野睇

Baby light 就好似困左邊一樣 令成把頭髮勾返曬d層次同線條

但如果係直髮身上 我覺得只係有d陰陽色既feel+似漸邊既浸透感
唔該哂巴打!
想問下直髮夾(主要夾內彎)有無咩推介?
上網見ghd幾好 但有啲貴
有無啲平啲嘅推介
髮型屋有時會放出黎賣個啲信唔信得過
巴打 想問下個頭剷青之後 長返少少個陣應該點樣修? 有無咩髮型推薦
依家成個鮑魚刷發大左咁撚樣 好想修修佢唔好咁肉酸
你怕布甸 可以 剩係highlight /個底 做灰(漂

然後 由佢有d黑色

簡過同黑色match 既色調

類似呢類野
點睇shiseido prrofessional shampoo?
頭髮少有咩可以做
點睇airwrap?
咁我比個好建議你

剩係做返直 新生髮

因為好多時髮尾 做過
其實佢耐左會變得自然同唔需要去做
同埋你有問題既地方只係 新生髮造成
解決左即可

既解決你既煩惱 又可以保護到髮質

唔搵一個固定而信得過 其實好難斷尾

睇醫生咁啫
1) 髮泥係塑型能力強 但對於質感上 係爭d 無乜光澤同濕既感覺

Wax係做質感多 塑型能力相對低 對本身有chemical 過既頭或 本身吹頭打底好既人 想做有光澤感既效果 會好d

2)如果以你既情況 你可以吹頭前噴小量鹽水係手 然後向 近 髮 根 處 hihi佢 然後再用吹頭既技巧處理

3) 鹽水只係令髮質既感覺變得粗糙(較容易造型)佢本來就唔具有 塑型既能力 線條層次感上 都無
除左鬆 只係好多人 覺得 比原先好左+ 鬆就覺得夠

就自己覺得ok 咁呢d野好個人既
正確既 係
鹽水(吹頭造型打底)
泥/wax(塑造個型或質感上)
Spray ( holding )
Ghd 700 應該買唔到

Babyliss 藍色果隻 側邊有埋發熱片果隻直鉗
夾內屈都幾好 好似係筆直範圍

咁ghd 一定好d既 如果筆直可以再大d

日本果隻4D夾 仲靚 (標榜夾完 頭髮既水份比原先未夾前更多) 而我有用 夾完出黎真係好唔同

不過GHD都好夠
其實除左膚色都要夾個樣同成個髮型造型既

唔漂底下 其實啞色都係盡做(如果唔粗 唔漂底下)

基本上都會係 棕或黃色系 亞洲黑髮
如果佢開始變弱或較弱都會有呢種情況

或你有蚊頭髮既習慣

不過常見都係以變弱 同長期唔用護髮素係主因
一分錢一分貨既 工具既野

唔會有 庶渣價 燒鵝味

反而好常見 燒鵝味 庶渣價

對自己好d ghd

年尾獎勵下自己

要都簡新同好用

Lebel

我香港同日本買既shiseido 都有用過

坦白講 一般
造型上
可吹鬆 或用打底去令感覺上多
剪既層次結橋或髮型去處理
或電

保養上
用好既洗護產品去保養

或有時間去做下treatment

身體上
作息定時 飲食 健康
客人用 造型黎講超級好同非常好

風筒功能一般 舊果隻勁d

有玩過airwrap 幫人造型+本身自己用緊Dyson
請問女仔菱形面形,顴骨大
適合乜野髮型?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞