[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#4

1001 回覆
39 Like 19 Dislike
亞洲人其實好普遍
當然係有方法

如果佢下下咁樣講完唔去諗

洗咩要髮型師?
其實係咪有返咁上下年資嘅髮型師都唔會太差?

即係例如揾個剪咗幾廿年嘅呀叔剪,剪出嚟都唔會太差?

Sorry for 1999
d陰出汗濕左/戴帽好易捲點搞?
番工做野要戴帽
次次一收工d陰就變到好肉酸
梳極都梳唔番直
轉用sp wella balance
/Davies 既 針對頭皮好返就先用返d抗氧保護

其實 有時染左 可能會更好同乾淨(非自染 正常salon 牌子 用法 技術)

因為colour 屬高鹼 鹼性係具有清潔力
但如果 近期天氣都令你覺得皮膚好乾燥同埋本身敏底

唔建議用上呢個方法

你個情況又可能真係洗頭水問題
剩係圓碌碌唔岩 因為會變Kai

窄尖瘦 剪完會偏細

方而又多鬚根 有型
咁個問題就有兩個
1)styling product 唔易洗

2)隻洗頭水堅唔夠清潔力
佢本身係頭皮抗氧treatment 係搽頭皮輕按

本身軟幼 除左係造型上有影響 無咩大影響
買Dyson air 有梳 一路吹一路梳

2) 電直時 只做中間處 同埋第一浸既面唔好做咁貼 同埋睇返頭骨
每次剪完頭髮都覺得剪得好薄 但明明已經同髮型師講左兩邊剷短、中間留厚 係咪我用詞唔啱
咁當然就係唔關事

完全係睇個人既心態同想法
你本身鬈底?
師兄有冇介紹邊隻清頭水好用? 次次人地介紹都唔好用⋯愈洗愈多
唔係, 洗完頭吹乾左都唔會捲
平時如果冇出汗冇戴帽, 係時間耐左出面油都先會變得笠同少少捲
一出汗/戴帽一段時間就好易變捲
一捲左就梳都梳唔番直, 要洗頭先得
想自己試下剷兩邊同後面 有咩技巧
剷到正正常常就OK
可能係佢技術 或理解 未到

我就咁聽都明

總之就中間想剪完做返厚身既感覺
唔係好識gel頭 朝早gel完噴埋spray, 但過一陣已經又塌又唔硬 係咪我用法有問題?
面圓想電日系個隻蓬鬆頭,係咪無可能
利申:男
先試
Wella sp balance

如果都唔得比果隻你
巴打唔好意思,我唔記得有冇問過
我想問下,如果我D頭髮好本身都幾攣下,個feel好似9毛咁,摸落去又有D旱
想問下有咩髮型岩我?如果我去電攣佢又建唔建議?
THX
咁我諗 係因為帶帽時壓住 呢方面除左濕水或洗頭 無計
唔好跟貼曬個頭骨 除左個底(即係最近皮膚既位置
仲有邊隻更好## thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞