[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#4

1001 回覆
39 Like 19 Dislike
我想問點樣keep到幾日頭髮香味
想問劉海d髮線係左右分邊有無得令佢向前
咁我想問下有時做完直髮訓醒教之後頭髮鬈晒
除咗洗頭再吹之外有咩方法可以整到無咁亂
試過濕水再梳 會好啲但髮尾會變旱咗
泥黎講 果隻易洗又hold 到
咁當然會啦

我自己就電左好耐⋯⋯

我 好幼 好軟

D頭髮
34 棒 落左 ATS抗熱 膏set

濕用完 乾再落dd 夾夾佢

咁可能係本身既頭髮個質感都差

你本身有無用開護髮素?
平時一直都係用Lux 無矽洗頭水+Lux treatment
都係前嗰排先知treatment 同conditioner 係唔同(質地感覺一樣以為係同一樣嘢
treatment 應該唔算護髮素?
其實我真係冇乜概念 係咪應該買返支conditioner 用?

我啲頭髮落完嘢類似咁(無佢咁靚):

我想要呢種自然啲,感覺唔kick :

可以點搞 有冇建議?
希望你明我意思
呢樣我幫你唔到
除左styling product 獨有既香味之外

如果化學既野依附頭髮既表面
而你無抗算清洗佢

要keep幾日 咪每次洗完頭 出街前用⋯⋯
有 長度夠或電
其實訓醒 亂或有咁既情況係正常

我地叫 mark

至於 濕水後情況有好轉都係正常
只係你訓完教 壓左起痕啫

咁你話好似旱左既問題

1) 本身你髮質都乾 係唔吹頭既情況下自然乾都係咁樣
只因為吹頭吹順左所以唔多覺

2)本身髮質唔乾 但條痕太勁 咁係因為你濕水唔勻同唔夠透 所以條痕仲有
哦 咁呢類鬈 唔難搞 電左佢肯烘乾經已做到好似 呢種感覺

超市一般買到既 算啦都係

至於treatment 當con用 緊係一個好習慣

一個好既treatment 係會有頭髮所需既養份

蛋白 氨基酸 等 呢d好基本
唔該你呀樓主
咁我想問我要留到幾長先好電?同埋我想問你間salon喺邊頭?我想揾你幫下我
咁我諗應該係1 濕完水/自然乾個髮尾旱到草咁

btw樓主你嚟緊個禮拜booking full唔full 想搵你搞搞個頭

想問留呢個頭,去剪點講
我琴晚頂唔順剪咗啦
下次搵你
插一插口,前陰留極都好薄既話可以點
我個頭就係洗完頭用罩烘乾之後頭髮會有啲旱同毛燥,特別係最外最長嗰汁頭髮會冇咁攣
一定要落嘢先出到個整齊嘅攣,做唔到張圖嘅效果

係我啲頭髮質感唔好?定係電得唔好?(但我髮型師幫其他人電都好靚)
唔該晒
Sheseido支鹽水好大陣酒精味,係咪含有酒精?會唔會好傷頭皮?
Paimore真係好d?
直接比相

簡單 直接 準確
有呀 切口齊 厚薄唔好點拎 同埋 結構上做返堆積

但你係最終想邊類既陰
咁髮型師幫你整時靚唔靚

其實圖入面既真係好普通 好basic 唔難做

你圖1既 佢係無最前長果點(較圓既cutting

圖2
佢係一個方既cutting 前點係最長

你可以要求果點特別鬈 d 或係外線 輕輕拎走前點隻角位
由於後枕位 髮量面積係會比兩旁多

所以堆積感同鬈度都會較鬈

而且佢呢類cutting 係會更長

所以係正常

不過如果你本身係天生鬈毛燥底 電果陣真係要夾

或gel時要搽埋果d位

我覺得可能你styling 果時無搽到 或 你可以試試

濕洗完頭 搽野

然後打側個頭 慢風最熱 先烘乾個尾

個尾接近6-7 成乾後

個頭擺正返 由上而下 罩乾返個面

正常會有好轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞