[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#4

1001 回覆
39 Like 19 Dislike
我就係睇完西醫搽完外用類固醇都冇效果 停用左一排反而生得仲快
唔大分別

直療學術性標榜做完會自然 頭髮依然係柱狀
咁當然會自然同相對快回或鬈返

有幾個要點
1) 牌子 貨質固然緊要 但其實關技術事會多d
我成包野返去比你搽 個效果都會有唔同
所以我從來都唔會要去選擇牌子

係睇我自己覺得邊隻好用邊隻 或溝通完覺得邊樣岩佢

2)天生鬈得既人 (好鬈) 去做直療或自然野 一陣間就鬈返 倒不如係剪既結構上去處理? 然後做直時再就一就手

3)髮質好自然唔會生硬 所以我會用ATS去電
佢有大量既電前電後護理去做 的確唔錯

4) 平與貴唔係重點 重點係個髮型師
拋物線鬈鬈地先好整

層次感

Gel
髮色深淺
會生返 一兩個月後又係一個好漢

如果佢係得呢個忽發奇想既問題

你咪同佢講下次唔洗

同埋天生鬈質貼
如果外觀既野唔係嚴重得咁緊要

唔好用類固醇啦⋯⋯
剪頭髮冇得剷青 逼住留長
好快無事
我放鬆左心情兩年
我既case答案好明顯係要接受醫療
所以當我做左醫療就真係好左好多
真係 我睇左三次西醫
三個西醫都同我講奇難雜症 無得醫
我直頭兩年都穿幾個窿
我又唔敢留太長頭髮 怕焗住
想染babylight 粉色/玫瑰金色呢類 巴打有冇好介紹
Fanola No Yellow Shampoo & Nutri Care Conditioner, 1000 ml https://www.amazon.com/dp/B01MU9VI4Q/ref=cm_sw_r_cp_api_i_WJagCbB82BSFZ

唔好係香港買, 好貴,之前有兩支1000ml set裝連運費370$

q8 part1 加落colour 度染髮用 , part2 treatment 用黎洗colour + 平時染後洗頭後用,可以令頭髮滑過未染之前
所以我就想你分享下

因為髮型師個角度黎講 得出黎既結論都係咁

我都想聽多d

玫金勁快甩

因為淺度高+色素唔濃

通常我係漂夠上 淡粉紅等佢自然甩
想問染藍黑色頭髮需唔需要漂?
Q8 既sliver 就係去黃

Q8係會上色既洗頭水

夠力有效 唔乾 又唔阻礙之後染
唔會用Q8 加落colour /q8既treatment 去做

純粹係當漂完個底 甩色時去補黎用

我既用法就視乎上既色同效果

如果salon use 既product 用Q8

真心廢同唔好用⋯⋯

但試勻曬 如果上色洗頭水

無論價錢或效果 易用程度 各方面睇
係佢好
要見到既藍 要

如果粗頭髮 唔洗諗 一定要
洗頭水推薦邊隻
之前整完頭個師傅話要洗完頭要補充返蛋白係個頭到而唔係用護髮素,係堅??
另外有冇乜嘢護髮技巧
巴打想請教

我就留開中長度髮型
但試過好多間都唔識剪 可能依家興剷
所以最後都係去搵個日藉師傅剪
但係又引伸左其他問題,一來貴,二來可能係語言問題,佢剪出黎既效果都係只係合格唔算話好好

所以想問下巴打識唔識salon係拿手剪中長度既男人髮型?
你係想

有特別功能

定想搵一隻好用既洗護用?

蛋白 氨基酸都係頭髮需要既野

咁當然 有呢類成份既 一定會好dd

但都要睇返情況

如果你本身無做開chemical

其實正常護髮素都好夠用

至於你話蛋白或氨基酸等 類型既野

其實一隻靚既洗護 好基本都會有 或者更好既成份

正常黎講 接觸完鹼(洗頭水

就需要用埋 酸(護髮素

呢個 係最基本既概念
巴打你張圖呢隻叫咩色?
我啲頭髮髮質本身比較差 漂完係咪一定gg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞