[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#4

1001 回覆
39 Like 19 Dislike
頭髮軟直塌幼?

可能要打底或學下點吹
再搞唔掂就要靠電
無問題 但真係要睇幾圓

因為畢竟 點都係鬆有層次好過貼
如果面圓圓

順住邊去修
但好多人唔理解或唔會理你 因為花功夫

事實係會靚d 但快長易厚

同埋用法或手法都有分別 因應髮質頭骨 髮型所需
上個禮拜電完之後啲頭髮好難打理
成日都痴埋哂一舊 唔似電完幾日咁係每條巒得都算分明
仲有係會開差 髮尾位
請問下可以點解決
唔係好識gel頭 朝早gel完噴埋spray, 但過一陣已經又塌又唔硬 係咪我用法有問題?
頭髮[red]軟直塌幼[/red]?

可能要打底或學下點吹
再搞唔掂就要靠電

中呀 打底意思係咪用埋鹽水個啲
上網睇下啲教學先

btw巴打你係咪都幫人剪頭髮架?
女仔放頭髮都好貼服
自己一放就好鬆散

點先有果種貼服效果 係咪一定要電?

自己有用護髮素 同焗油
電鬈唔係問題 但一定唔可以用傳統藥水去做

如果超9 毛就不定要夾

如果純粹質感散 就可以用韓仔去電
我諗我係超9毛果種,咁係要夾頭髮?
同埋傳統藥水有咩分別,個髮型師係咪應該會知用邊種先會岩我?
Btw唔該巴打
電完頭髮應該用專有洗頭水令曲度可以維持耐啲?
利申絲
多謝樓主耐心解答 如果想搵你搞搞髮型得唔得?
Davines 不過你用左wella 先
其實佢明就明 其實唔明就唔會明

不過都真係好睇臨場既情況 同埋 你係點解會想

因為 如果係短髮 個情況又會唔同

正如我上面講 髮質 髮型所需 用法手法都好唔同
有無用開髮護素?

試下濕水果時 落返少少wax or cream 唔洗太硬
有用 但已經用小左好多
Wax同cream有無推介?
樓主覺得erayba啲洗護product點?個fd推介我用,想上嚟問下,了解下

想問下呢啲捲會唔會好難電出嚟?
想好似啱啱瞓醒嗰種捲度
但又好驚會太捲變啊嬸
想自學剪頭髮,有咩建議?
剪自己個頭
係呀 用打底或直接電左佢就易搞好多

我有呀
睇黎係天生鬈

要拉直先可以

同埋拉直都唔係成頭拉

我通常想做得自然d 就根直尾鬈

或者係 某d地方會保留原有既頭髮等佢鬆
而漲既地方又會 刻意夾直低dd
咁都係果句啦

個髮型師明就明 唔明就唔明
以而家既產品咁多元同多樣化
其實好多都比以前更易處理同解決

傳統藥水係呢種髮質上 只係更硬更鬈更 一餅餅

你呢種情況係一定要用夾去做 因為唔夾既話

條頭髮係唔會收攏返 而且頭髮唔長既話 一定要用 半月鉗夾彎

先岩你個情況
係要用護髮素喎 一定要

Milbon wax3-5

Lebel cream 3/6兩溝
你個情況係點

不過呢個牌子好少聽

咁如果朋友情況同你又差唔多
不妨一試
Set 的

電會比呢個鬈多dd 扣得緊少少

因為你呢張相 其實個圈度扣唔到一個圈

電完怕似阿嬸
除左hair cut 要多layer之外

個底盡量唔好卷咁入 會好好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞