食了剛畢業的護士妹妹,然後愛上了她 [少甜]

1001 回覆
920 Like 92 Dislike
(廿七)

「我... 下個月... 咁啱就係你將會喺首爾番黎香港嘅第二日... 就會結婚喇...」Noopy 垂低頭,強忍住淚水,終於宣佈。

心如刀割。

原來,佢成日話「我地時間唔多」,其實係咁解。

原來,佢話滿足三個願望之後就會離開我,成日講到好似倒數緊咁,其實係咁解。

原來,佢話係離開之前,想我係佢身上留低印記,其實係咁解。

點解我咁蠢,一路都聽唔明。

點解...

係我苦苦哀求之下,Noopy 比左啲相我睇。呢個將會同 Noopy 結婚嘅人(我未接受到叫佢做未婚夫)叫阿Joe,同Noopy同年,大學畢業就考左督察,係個黑黑實實,單眼皮嘅男仔。我望住相入面呢條麻甩仔眉尖額窄,陰陰濕濕,妒意油然而生。但與此同時,我亦都意識到,Noopy 要結婚呢件事,係真嘅。呢個人,係真係存在嘅。

更重要嘅係,呢個阿 Joe 無論點差都好,起碼,佢冇老婆。而我無論覺得自己比佢好幾多,亦都無資格喺 Noopy 面前批評佢啲乜野,因為我係一個有家室嘅男人。Noopy 會揀佢,其實無可厚非。

我唔知講乜好。過左好耐,我終於講得出嘅,就只有三個字:「恭喜你。」

Noopy 雙眼睜大,驚訝咁望住我,彷彿係度講「恭喜我?就係咁咋?」但好快,佢嘅眼神就由驚訝變得哀愁,落寞。

我同自己講,咁樣,係對佢最好嘅。雖然,佢尋晚話「如果你想... 我願意以後都跟住你」,但係如果佢為左我而放棄阿 Joe,我又可以比到啲咩佢?佢嘅人生又會變成點?一世做人二奶?如果愛佢,就應該放人走,比佢結婚,等佢可以有一個正常嘅人生,結婚,生仔...

我地坐低食早餐,兩個都冇講野,甚至冇望對方。空氣彷彿凝結左一樣。

其實Noopy手勢唔錯,隻蛋炒得好滑,午餐肉又煎得啱啱好,但係食落好苦。我心諗,呢一個完美嘅早晨,甜蜜嘅早餐,可能真係最後一次,我一定要好好享受。但一諗起一個月後,瞓醒覺會見到呢個女人,會食呢個早餐嘅,就係果個叫阿Joe 嘅仆街仔,我個心就鬱住鬱住。

突然胸口一悶,我反胃想嘔,衝左入廁所。第一次食 Noopy 煮嘅早餐,居然食到嘔。柒到。

Noopy 係廁所外面敲門,問道「你點呀?」

「冇事冇事,嘔左出黎好啲。」

「乜我真係咁差,連煮野食都咁難食咩...」

「唔係呀...」

其實好好食㗎,傻妹。其實如果可以,我想一世都食你煮嘅早餐,我想你一世都淨係煮比我食,同埋我地嘅仔女食... 我goot聲吞曬落肚,冇講出口。

「不過唔緊要啦,都冇下次㗎啦...」我求下你,唔好再講喇好嘛...

我嘔完,由廁所出番黎,Noopy斟左杯暖水比我。

「係喎...」Noopy 若有所思咁問「頭先打比你果個上司係邊個黎㗎?」

女人嘅直覺真係好得人驚。其實我頭先係驚佢呷醋,刻意冇講係凱倫。

「你未必識㗎喎... 麥凱倫囉。」其實行頭咁窄,凱倫又係風頭躉,點會唔識。

「梗係識啦!Dr. Mak 咁出名。佢好靚㗎喎...」Noopy 幽幽說道:「咁都好嘅,你同佢去完韓國,應該就好快唔記得我㗎啦...」

唔會。我好肯定唔會。我呢一世都會記得你。我呢一世都會記得,我用左半世人尋尋覓覓,混混噩噩,終於搵到你,但係時間,地方,次序,全部錯撚曬...

之後嘅一個月,我地都冇聯絡過對方。一個電話,一個message都冇。

本來,我已經係一個安於現狀嘅已婚男人。本來,我已經接受同一個我唔愛,又唔愛我嘅人行埋落去。但係Noopy嘅出現,比我知道原來愛情係咩一回事。一開始我對佢可能真係抱住少少玩票性質嘅心態,追求佢性感動人嘅肉體。但係漸漸,before I know it,我對呢個女仔已經泥足深陷,不能自拔咁愛上左呢個人。

而家佢突然離開左我嘅生命,我嘅身體好似比人抽空左一樣。曾經滄海難為水,我知道,我以後都唔會番唔到轉頭。

去首爾之前嘅呢一個月,感覺好似過左一年咁耐。到左出發去首爾當日,Noopy依然冇搵過我。

咁都好嘅... 仲有兩日人地就結婚,唔好諗咁多喇...

到左機場會合點,雖然人多,但好易就搵到凱倫。一件緊身嘅針織上衣,黑色短裙,將佢嘅美好身材表露無圍,再配上眼鏡娘嘅造型,艷光四射,係人群之中好突出。凱倫一向都係靚女,但係今日比起平時喺醫院,更加明艷照人。

但其實,我呢一刻嘅眼中,真係對凱倫冇咩感覺。不過周圍嘅途人不住回望佢,我理性知道,凱倫今日係好靚好靚嘅。唔通佢係為左我打扮?唏,咪傻啦,人地出席conference,尊重場合啫。

「凱倫早晨,」我上前同佢禮貌性咁打招呼「You look beautiful today。」

「幾時學得咁口花㗎你。」凱倫一向嘅冷若冰霜,但我見到,佢嘴角微微上揚。

就係臨上機,將電話轉 flight mode 嘅前一刻,我終於收到 Noopy 呢個月以來第一次send比我嘅message:

「要保重,好好照顧自己。再見了,殷醫生。」

我喺候機室,望住旋轉中嘅飛機引擎。蝦,你話如果我跳入去,一野碾碎晒,應該唔會痛㗎可?

「你做咩呀。」凱倫清脆嘅聲線將我拉回現實:「呆呆滯滯咁。偉,你係咪有啲咩唔開心呀?」

我都幾乎唔記得左凱倫原來仲有呢一面,係我最初識佢嘅時候,組媽照顧組仔,溫柔嘅一面。但係我而家懷念嘅,只係黎自 Noopy 嘅溫柔...

「唔好諗咁多,當今次去散下心啦。夠鐘登機喇!」
係㗎
「你做咩呀。」凱倫清脆嘅聲線將我拉回現實:「呆呆滯滯咁。偉,你係咪有啲咩唔開心呀?」

我都幾乎唔記得左凱倫原來仲有呢一面,係我最初識佢嘅時候,組媽照顧組仔,溫柔嘅一面。但係我而家懷念嘅,只係黎自 Noopy 嘅溫柔...

臨上機,將電話轉 flight mode 嘅前一刻,我終於收到 Noopy 呢個月以來第一次send比我嘅message:

「要保重,好好照顧自己。再見了,甄醫生。」

(原文寫錯姓殷,自膠
加速
又冇仔女,唔想離婚一係驚分身家,一係怕麻煩,or both
你話我老土都係咁話,我當時覺得離婚係好錯嘅事。而且,我太太由細到大所有青春比晒我,唔要佢,要過好大嘅心理關口...
都係果句,唔係咁易㗎,師傅。
但係就肯將護士妹妹既青春交畀佢唔愛既人
呢個情況,一係傷害老婆,一係傷害護士妹妹
明既,有幾鍾意都好,始終甄醫生同護士妹妹感情尚淺,愛意不足以令佢跨過受良心責備既關口 (之後唔知)
睇到好sad
仆街🚬
好心痛
心痛
好心痛
或者咁講,當時我嘅心目中,責任係緊要過愛情嘅。不過無論點都好,都一定唔L係你所講嘅驚分身家,或者怕麻煩。老老實實如果分一半身家比佢,就可以解決所有問題嘅,有乜所謂?正所謂,shut up and take my money
真正有劇情嘅故 。樓主加油。
睇到好傷感
樓主會唔會將呢個寫好既故事俾女主角睇?
其實大家做sp 最好,男主有老婆,女主有老公,得閒口淡淡未出去打返場友誼波lo.
好撚好睇
當故事發生係你身上係你就知道痛
唉有時我都會羨慕有啲巴打放得咁開
自問真係唔得
離婚唔係表面諗咁易
會諗返之前海誓山盟
已經得失一個女人,唔想再傷另一個

下次update幾時?
啱呀。尤其如果你係為左另一個女人而離婚... 個種罪惡感就更加難受。難受到,你有時真係會覺得,算,我情願唔開心一世,都唔想背負呢個罪名。
今晚有文。
糟糠之妻不可棄,出去玩下識番屋企先係最佳做法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞