[得閒直播]雙失廢青由香港踩車就到拉薩(完)

1001 回覆
207 Like 9 Dislike
好欣賞樓豬咁有勇氣,期待你喺IG同騰騰出櫃
好中意坐車頂果張
巴打D 露營用品係咪無乜點用過?
由深圳到拉薩係咪大約每100公里都會有補給?
屌好唔捨得 東爺真係好撚型 ig得閒update 多d相同story呀
好撚型呀,年青就係無得輸 hoho#

thx
肯返黎打fifa未
東東返來香港一齊食餐飯啦
騰騰依家點
堅感動!
同東措入面賣紀念品野個大叔傾下計,佢成日請人飲茶
第一次見咁撚型既自爆
或者去揾 風轉咖啡館個薯伯,叫佢帶你出拉薩附近行吓
喺去布達拉宮之前,去咗建於1419年既色拉寺同埋佢既分寺 - 札基寺

藏傳佛教有四大主流教派,分別係寧瑪派、噶舉派、薩迦派同格魯派。簡單啲可以從佢哋既服飾同建築物既特色嚟分,即係紅派、白派、花派同黃派。

色拉寺同札基寺就係格魯派,為人熟悉既達賴喇嘛就係黃派既其中一個大佬。雖然黃派最遲出現,但佢係影響藏區最深既教派。另外,例如紅派寧瑪派就有如來佛祖。

睇睇吓,原來色拉寺既喇嘛曾經組咗隊足球隊,仲因為顏色相似所以著哂葡萄牙國家隊既波衫

入到寺廟室內壯嚴環境就要有應有既禮儀,例如順時針行、除黑超、收埋相機等等。影相既同時仲留意吓諗吓有無影響到人或者唔尊重

就好似呢張偷拍相咁,就係錯誤示範

當見到咁好既笑容,代表溝通成功了

.
.
.
去完兩個寺廟,走咗去路邊print相順便買咗疊郵票 (好撚貴 ) 點知坐咗喺度同老闆傾咗兩個鐘 知道咗唔少西藏不為人知既秘密

原來今日係冬至,聽講呢度既習俗係食餃子。然後電話響起,青旅既一個福建哥仔話等埋我過節喎 屌﹗唔通又要食啲皮硬到乜既牛肉餃子﹖
爆啲秘密黎聽下
咁早冬至!!!???
今日岩岩查左立冬咋, 下個月22先冬至
打錯,sorry 立冬先啱
呢兜$18 餃子竟然好食

BTW,會唔會好意外我仲會update
受相关法规所限,你的信息将不予显示。
恭喜樓豬!由第一個post 追到而家,搞到有d 失落
西藏人會用漢人曆法
唔會
希望樓主會直播佢嘅人生直到永遠阿門
巴打,今日既因是它日既果,呢次旅程可能會係將來幫到你🤘🏻
唔好咁快1001呀
啱呀!!!
我相信樓主會搵到啱佢嘅路,就好似佢著拖鞋踩踩下就上左西藏
好多野都係不知不覺間發生

正所謂:
Life is so subtle sometimes that you barely notice yourself walking through the doors you once prayed would open.

所以樓主加油呀 喺西藏玩得開心啲 繼續開po
唔好擔心返工住,行行下就會有方向架啦
遲左恭喜你!定期入黎已經變左我習慣
期待你既下一次
樓主真係好撚型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞