[得閒直播]雙失廢青由香港踩車就到拉薩(完)

1001 回覆
207 Like 9 Dislike
加油
樓主到左拉薩係咪真係決定回程?
回程係原計劃踩返香港
還是搭車 坐飛機
原定計劃係踩青藏上青海,但依家我諗應該搭飛機/火車上新疆一轉先。吱吱車應該跟唔到我去,所以…
叫你家姐同你寄本特衰去拉薩俾你,12月踩中尼友誼公路去尼泊爾行Annapurna,之後經印度去巴基斯坦踩中巴公路去新疆,唔駛咁早去新疆,冬天零下二三十度凍到9縮呀!
師父 我有特衰,但我冇簽證去唔到印度同巴基,資金都係一個問題。如果我有錢,一早喺網上搞哂簽證踩咗去歐洲喇
拉薩消費幾高…
最平搭巴士 1蚊 ,不過夜晚9點就冇車
係拉薩留3日就夠
八點三起身,叫咗一聲Supreme騰,嗯完我就算,唔理佢了。自己踩 (其實佢無變過 )

吱吱車感冒了

喺藏式早店啪個蛋麵,兩個包,再翻色季拉山

今日路線,滇藏線尾二既山了
樓主踩單車唔駛坐巴士, 1蚊都唔駛畀, 拉薩有青藏鐵路, 物資運費已接近內地, 唔似以前乜春都靠大貨車跑青藏線拉入嚟.

北京路遊客區梗係劏客, 你估D當地居民真係咁有米餐餐都食幾十人仔? 睇吓青旅可唔可以借用廚房, 喺市區超市同市場買餸自煮燃發, 少少錢夠你係拉薩慢活一兩個月. 趁11月仲未最凍踩車去納木錯, 羊湖, 山南, 桑耶寺.

印度巴基斯坦visa可以去加德滿都搞, 你去Lonely Planet thorn tree爬吓文睇吓而家巴基斯坦visa仲搞唔搞到先, 印度有e-visa可上網申請, 不過未玩過唔知陸路入境用唔用得, 唔得就玩完尼泊爾又踩返入西藏囉.

最後絕招係叫你家姐同你去香港印度,巴基斯坦攞visa form 寄去拉薩畀你填好, 再寄返香港幫你交表, 喺香港搞掂visa再寄返本特衰去拉薩俾你, 中間你就係拉薩周圍踩吓車hea吓先.
藏式麵個湯底好似好紅好辣咁, 是不是氣候關係所以當地人都偏向食辣多
有時自己去完旅行放完個長假再搵工都會好難接受。
好難想像樓主完左旅程之後番番香港要適應番香港既生活
加油
喜瑪拉雅山脈既東端,八千米下最高峰既南迦巴瓦峰今日見到了

呢度四千海拔,座野7782米
原來真係睇到
個幾星期係公司追post到live咗,好彩仲有機會同樓主講句 加油
第一次有走在天路既感覺

外賣午餐

三秒定律啊 仲影相
影埋呢張真係落山
Agger
利申未試 但好想試
樓主睇完你個post 希望可以做到我的dream job 再自己一個單車遊
lm
所以樓主到左目的地都可以繼續up自己內心感受
所以要遺棄吱吱車?
唔會想留返佢黎記念下咩 佢同你一齊行左咁多路
琴晚無教好訓,八點幾鬧鐘未響,我已經預先熄咗仲諗住認真訓多陣 點知Supreme騰原來都有教鬧鐘
「起床嗎﹖」
「嗯。」
喺we柒留咗個Message,自己出發了。

魯朗鎮呢度唔算好高,海拔三千四左右。但竟然可以凍到吱吱車都結霜

無咩興趣喺魯朗逗留,除咗住既條件一般般之外,呢度仲無啖好食。石鍋雞食一次就夠了

一路爬,南迦巴瓦峰就越露越多。山腰腳下係一片無盡既森林

大地在我腳下

九點開始爬廿五公里,呢個色季拉山埡口真係好‧撚‧斜 有一段爛路我印象好深刻。當時為咗避開路面既凹凸不平,我踩咗上石壆。當時海拔大概四千幾,我渣住牛角把已經好似缺氧咁周身無力又眼訓。點知一個唔小心前轆Sir咗落壆失平衡成架車訓低

咁啱右邊就係一個好撚深既明渠,我差啲就連人帶車跌落去 好彩當時龜速爬緊坡,如果唔係真係唔知可以點上返嚟

就係呢個閪位

仆咗仆腳踏板鏗到隻腳,嬲嬲哋沉默咗幾秒,索住氣眼鏡都朦撚哂。我除撚咗副眼鏡,笠實頂保暖帽,都係推陣車算

踩到山腰,吱吱車話想抖抖先

飲完罐可樂好似啪咗大力菜咁,話咁快就到埡口。一路上無頭痛無盛,狀態其實好fit,只不過琴晚真係訓得麻麻

最後直路

色季拉山埡口呢度咁啱有堆廣東中山團,係咁煩住要影相又拎我頭盔眼鏡帶裝哂B咁 呢個唔係重點,重點係對面既南迦巴瓦峰

雖然埡口標高4720m,但我肯定佢得4556m

南迦巴瓦峰,7782m

西藏林芝地區最高既山峰就係佢,因為佢同藏傳最古老既佛教有好大關係。除咗有「西藏聚山之父」之稱,又叫做「羞女峰」。

但今日既佢毫無保留
說遲時那時快,影完兩張相走到去埡口標高石碑,竟然見到Supreme騰 佢架車喺一架小卡車既車尾上面。原來佢訓到12點幾先起身,2點先出發,喺山腳攔便車,好nice既四川司機就載咗佢上嚟了

講真,我已經唔care。即使我爬咗六個鐘坡,佢只係用咗廿分鐘就上到嚟。我仲問佢係咪一齊剷落山 如是者,平均時速50km/h 直落少彎渣電單車咁,差啲就磨埋膝過彎 望住山下林芝山色、聞住秋葉既味道,半粒鐘多啲就玩完30公里。

聽講林芝地區係西藏海拔最低既地方,仲有「西藏江南」之稱。我就唔理佢咩料,但林芝市係我入藏以嚟第一個踏足既市區。密密麻麻既平房、大酒店、大街道、單車徑、行綠燈……上一次有呢種感覺已經係喺香格里拉既時候了 而且呢個市人影都唔多個,車又少,比較似鬼城

第一次住咗間所謂三星酒店,同Supreme騰share每人都只係$85仲包早餐。點知一上樓就作感冒,啱哂 因為一早已經想喺呢度浸個木桶浴消吓日積月累既寒氣

仲有桑拿焗,夫復何求﹖

望落間spa好似邪邪哋﹖

3星酒店既可樂要$10罐唔係重點,而係可以搭𨋢攬住架車訓

第100日代表就到尾聲﹖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞