[得閒直播]雙失廢青由香港踩車就到拉薩(完)

1001 回覆
207 Like 9 Dislike
加油樓主
蛋麵早餐

海拔4600,溫度-4,狀態
2個半鐘後到最後一座山米拉山埡口
今日去到拉薩?
好快又見到SP騰呀!
樓主有冇掛住騰騰呀
係真愛呀
香港人可以打工?
問吓薯伯先
樓主去新疆會唔會去伊犁?
聽聞嗰到嘅杏花溝好靚
但係4月先會開花
留耐啲到時可以同Supreme騰一齊賞花
回港係尖沙咀鐘樓大家拉橫額比樓豬衝刺
supreme騰條友唔會真係....掛
頭赤赤踩咗半個鐘夜車,110公里 翻過最後一座山#kill 到咗墨竹工卡縣,距離拉薩仲有70公里

$25 薯仔牛肉蓋飯
屌,就完喇
見到蓋飯就諗起蓋飯王sp騰
LIVE 留個名先
好快
頭赤要小心D喎, 低氧環境小病都好大件事
就快完,日日追開唔捨得 。有無諗過返嚟出書?出名後再搞蓋飯單車團都係一門生意!
期待樓主與supreme騰相見
高招呀
欲擒故縱
一時就糖黐豆晚晚同你訓教教豬
到你習慣左佢既存在
就突然離開
殺你一個措手不及
由松多鎮上米拉山埡口只不過係30公里。

唔係嫌30公里少,而係我一路爬,一路諗,呢座米拉山應該就係今次旅程既最後一座山,最後一次覺得踩車原來好撚辛苦。

但我成程無推過車,唔理佢阿基里斯乜鳩腱會唔會復發、膝頭哥痛唔痛。諗返起最近唔同車友各自既負面意志,但我唔理咁多,重拾返當初踩第一座高山白馬雪山既熱情,三兩下就到咗埡口了

雖然全日無論向邊個方向踩都好,風都係向住我塊面吹。最後一次俾沙塵遮擋視線,最後一次聽到自己扯哂哈既喘氣聲。當踩到奶力都無埋既時候,我同自己講 : 「屌,都唔知幾時再有機會咁樣踩車法,唔撚驚

米拉山埡口,5013米

米拉山唔單止分隔咗林芝市同拉薩市,仲分隔埋海洋同內陸季候風,造成東西不同氣候。西邊拉薩乾燥寒冷,東邊林芝濕潤溫暖。

上山竟然一啲頭痛都冇,仲喺埡口逗留咗個半鐘 其實我都唔想,因為影影吓相,條縛貨帶吊吓吊吓唔為意,推咗幾步車就捲咗入後轆飛輪 搞咗我半個鐘,衫袖同手都黑哂

最神奇係剪斷咗條帶,仲可以用得返

裝完後煞,順便搞吓架車啦

不過都係咬碟,由鳩佢先 4點落山,踩到8點趕咗80公里路。或者係最後一次同徒步藏民講札西德勒、最後一次聽向我打招呼既鄉村小朋友,最後一次頭赤赤,同埋最後一次踩夜車。

墨竹工卡縣雖然係一個縣,但我諗只係得兩個松多鎮咁大 賓館睇落好似好多,問咗兩間,唯有揀一間肯平俾我,又唔怕俾差佬查房既$100標間。

第二次$100過夜

食完蓋飯,啪咗粒頭止痛藥。望望地圖,仲有70公里就到拉薩市中心,有咩留返聽晚先講
好感動 咁就追左幾個月
原來咁就幾個月
自己係香港on99咁浪費咗幾個月時間
樓主要享受剩低嘅旅程
返黎bbq
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞