[得閒直播]雙失廢青由香港踩車就到拉薩(完)

1001 回覆
207 Like 9 Dislike
今年3月阿叔去日本鹿兒島行開聞岳, 係hostel識咗個英國藉馬拉大叔, 條友咗咗quit咗係馬拉份工去咗日本踩單車, 一路由大阪踩到鹿兒島, 然後又踩返大阪, 跟住就會飛嚟香港轉機昆明, 然後由昆明一路踩車滇藏線入藏, 青藏線出甘肅, 然後去新疆, 哈薩克, 土庫曼, 伊朗, 土耳其, 東歐, 之後預算係聖誔前返到蘇格蘭同屋企人過聖誔咁話喎...

我問佢點解唔經俄羅斯返歐洲, 佢話俄仔中間得個大平原冇乜嘢好睇, 緊係踩去中東好玩D啦...

至於用特衰入哈薩克, 俄羅斯, 好似係得14天免簽, 踩車就一定唔夠時間, 都係要去攞visa

10年前阿叔係中東overland返中國(坐車), 喺土耳其, 伊朗, 巴基斯坦中巴公路都遇到D鬼佬單車友跨洲踩車, 我諗喱條線會多D人踩.
係絲打
我課金比你贊助你行程丫 大家一人夾 d 等樓主可以走得天遠

我先 : 2,000
有幾皮都未必得啦,FF吓㗎咋我,傻咗咩老細 我仲要返香港打工賠錢俾人
請我返香港幫你打一世工仲好啦 (將來有機會,我更想經印度巴基伊朗土耳其入歐洲或非洲)

波密縣呢度竟然有burger食
$25,晚餐嚟講已經算平

西藏呢度啲日用品,價錢真係唔講得笑 平時用開幾蚊牙膏,$10雞洗頭水沐浴露㗎嘛
呢到乾燥到爆哂拆,本身想買支細細哋潤膚霜,點知要$80幾蚊 即刻收咗我皮

好想食蛋撻但四件$16都冇計 adidas支嘢真係無辦法,搵唔到更輕既選擇
西藏物價真係好高
去到拉薩仲貴,不過到時食野好多選擇
你到時真係去得成 記住預埋我
樓主入埋歐洲先返嚟啦! 你一定得!
歐洲無蓋飯食喎

超過雲南市價兩倍幾既青椒豬肉絲蓋飯,$28
啲椒多到
咁貴不如自己煮
個邊咁高物價
好好奇個度d人點生活
少有見super騰食野冇玩手機
醒多張俾你

波密去通麥呢段路真係又輕鬆又靚

巴打加油
我後日走青藏線返成都

今日係薯伯伯間咖啡館休息
90公里 已到通麥鎮
相信雪山景大家都開始睇到厭﹖

全日九十公里都差不多係咁既路,藏式森林

半路喺古鄉睇住雪山,玩住貓仔食乾糧

Btw,突然覺得近排想搵個人接觸都難。唔知係因為結伴同行搞到無機會定係因為呢條公路純粹只係一條公路﹖

我想見多啲人文故事,唯獨有人文先有嘢寫。反而睇景我唔係最感興趣 如果俾多次好似沙溪白龍潭伯伯既經歷我,一定好撚正

充滿奶共味既標間 每人五十蚊

今日流流長,踩住車喺度嚮往緊如果他朝有日踩車經中亞入歐非,或者經吉爾吉斯、塔吉克嗰邊,再喺烏克蘭或者伊朗識返個波斯靚女,你話幾開心呢 但同時又諗緊如果今次旅程咁撚樣就完咗,下一次真係唔知會幾時出發

女就冇喇,好痴人既貓就有隻
七月中過左波密有塌方,幾百人係到鳩等

喪啪垃圾食物
都是元素周期表,不用分到那麼細
隻貓好得意
樓主就快到拉薩, 加油
貓貓
未諗到去到拉薩之後要點 可唔可以唔好咁快到
所以叫樓主你拆開多幾日踩,又唔使趕返香港
響追post嘅過程又追番幾個舊嘅踩到歐洲嘅單車遊記post
跟住樓主就踩到拉薩大家又叫樓主踩去歐洲
不過樓主你呢個post 真係一點一滴追過黎 好詳細 好有風味
期待有一日見到樓主去歐洲嘅遊記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞