[得閒直播]雙失廢青由香港踩車就到拉薩(完)

1001 回覆
207 Like 9 Dislike
講吓帶咗啲乜唔使開個post咁誇張掛﹖ 幾張圖揹掂 (啲相有少少out focus )

電源裝備 :
尿袋、差電座、電池充電座、轉插、充電線、耳筒、Gopro、Harddisk、SD卡、頭燈

日用品 :
日記、筆、膠紙、膠袋、指甲鉗、鉸剪仔、濕紙巾、無比滴、潤唇膏、掛衣繩、萬用刀、太陽眼鏡、眼鏡、電話

露營用品 :
二人帳篷、防潮墊、充氣睡墊、睡袋、睡袋內層、充氣枕頭、鈦合金杯、鈦合金鍋仔、爐具、氣罐

夏季衫褲 :
運動短褲、快乾跑衫兩件、單車短褲、短襪兩對、防曬袖套兩對、魔術頭巾兩條、手套、冰涼毛巾

冬季衫褲 :
保暖內長褲兩條、保暖內長衫兩件、快乾長褲、長襪兩對、抓絨褸、隔熱褸、衝峰褸、衝峰褲、厚手套、魔術厚頸巾、冷帽

洗漱用品 :
洗衫皂、洗頭水、沐浴露、洗面膏、牙膏牙刷、刮刀、con水 (已經好耐無帶con)

工具 :
內胎兩條、六角匙組、電芯、拆駁車鏈工具 (未用過)、補胎貼N個、補胎膠水、AA超能膠、鏈油、鏈油布、膠手套、索帶N條、防水腳套 (途中買完未用過)

醫藥急救 :
乜撚都有,本身無咁多,家姐帶過嚟

所有嘢收拾好,可以好企理

咁就完咗

睇住樓豬一開始炒幾次車到最後一路平安無事
恭喜樓主!
樓主個post陪咗我幾個月,依家要完好失落
恭喜樓主成功達陣
雖然我唔係由第一個Post睇起,但感覺你的堅毅不屈唔放棄精神係我地榜樣,咪話自己係廢青啦
同埋樓主你d畫真係畫得好靚,剪接d拍又有個人風格,向藝術發展都唔錯架
巴打介紹既東措青旅,最平床位$25/晚。聽講住得耐有價講。所以一炮過訂咗10晚,$200

會唔會直播到回港?
恭喜樓主!!好感動!!
雖然唔係成日留言,但由第一個post追到依家,好似睇緊套劇咁
好坦白講一開始踩車去深圳嗰陣真係以為你派膠,但估唔到真係實現去拉薩既夢想,睇到吱吱車係布達拉宮嗰吓真係喊出嚟,好inspiring!
樓主一個咁堅毅既人,經過呢趟成長旅程,相信就算返到香港都冇嘢會再難道你
咁就結朿,多謝樓主。每日帶我睇景。
由第一個post 睇住樓主日日仆,到今日話咁快就到拉薩
再望下自己幾個月黎都唔知做左啲咩
最近兩三日比較忙冇追post 今日睇返原來已經到終點了
多謝東哥呢百幾日既分享 睇住個post好似跟住你踩一樣咁
Btw,1001後唔會再開新post了 喺拉薩呢個星期會踩架空車周圍盪吓、聊吓當地人傾計、日出日落夜景、影吓相拍吓片、寫吓postcard畫吓畫買吓嘢 同埋我去新疆都係散吓心,唔會跟團周圍去 就等個post永遠沉落去吧

多謝各位巴絲同CD-ROM百幾日嚟既堅持、支持。由一開始懶型爆衫拖鞋踩車,爆呔都唔識換、睇住我炒三次車、隻腳爛哂勸我返歸思考人生、課金俾我食蓋飯住好啲、擔心俾老母夾返香港、笑鳩我同老闆娘、SP騰 仲記得頭幾日踩深圳熱到我仆街到依家凍到鳩縮。我都估唔到自己每晚攰到仆街眼瞓到嘔肺都堅持出埋故仔先瞓

留喺大陸打工我更加唔會諗了,如果搵得嗰幾千銀一個月,唔知要屈幾耐先可以儲到筆旅費。倒不如返香港儲個快錢再去闖一次。覺得喺一個地方打工唔係有效體驗到當地文化既方法。

返到香港試吓砌條片出嚟總結吓先,跟住再諗諗辦法搵工吊吓命仔做社蓄儲錢,或者考慮逃避社會去working holiday。不久既將來或者試吓去東南亞、日本,或者澳洲紐西蘭踩吓車,踩唔到就自駕,自駕唔到就徒步。到最後若果再浮現想輕生既念頭先至再由香港踩去歐洲非洲啦 (因為搞簽證太麻煩 ) 到時先再喺度寫故俾大家睇

樓上有啲癡線巴響我朵,仲po埋我張相出嚟 屌奶星既然係咁我都無咩好輸,如果巴打們有興趣吸收吓新疆文化、睇吓鳩剪既片、stalk吓廢青廢到幾時、R吓水吹、交流負能量、介紹筍工或者過錢俾我使既話 可以add我tg、ig又好、we柒都好

既然都無咩好輸,等我擺啲未出過街既倩影出嚟

[得閒直播]雙失廢青瞞住老母踩車去西藏: https://lih.kg/753583
[得閒直播]雙失廢青瞞住老母踩車仆到去西藏(II);
https://lih.kg/780030
[得閒直播]雙失廢青瞞老母穿煲踩車去西藏(3)
https://lih.kg/810089
[得閒直播]雙失廢青由香港踩車就到拉薩(完)
https://lih.kg/861398

ig/tg: Roamerivan
we7: ivanyau1016

今次真係完﹗
支持,你既人生已經精彩過大部份香港人
由第一個Post追到依家完結
多謝樓主寫左咁多異地人同事
後會有期,期待你下次旅程

P.S. 三個Post已經backup慢慢J.
巴打出發前買嗰張六合彩對咗未?
原來真人咁撚型 同埋之前咁撚大隻
雖然follow咗ig 但都係好唔捨得呢個post

Btw follow完樓豬 ig建議用戶有sp騰
大佬
呢個post會永遠成為經典,多謝樓豬直播
樓豬, 咁就完了個post, 好不捨得你

約出來踩車食豆花的話會不會受
Support ! 期待你下一次族程 !
辛苦晒
樓主真係好撚型
一直做cd-rom睇樓主由出發到達陣
睇住你完成目標好感動
恭喜樓主
東爺真係堅型
工作方面你唔使咁快考慮啦, 慢慢享受西藏既文化先
一個忠於做好自己既人, 生活永遠不會太差
加油!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞