[得閒直播]雙失廢青由香港踩車就到拉薩(完)

1001 回覆
207 Like 9 Dislike
天好藍
129km

有Supreme騰喺度食嘢一定辣到仆街
Superme騰每次上鏡也是對住電話
巴打踩返順道氣未
Supreme 騰真係佬左好多
今日條阿基里斯乜鳩腱又想發作

都唔知點解人仔細細咁多鬚
百年難得一見supreme騰唔係對住電話嘅相
老虎
波密去八一要翻過色季拉山口先係final boss喎, 咁快又腳痛?
大陸北方先有暖氣
巴打今日心情好啲未呀
黑仔嗰種感覺我好明,有時就係會忽然所有事都唔順意,但儘量向好嗰邊諗,改變下心態,個運都會轉

至於返香港就唔好諗住喇,好好享受左餘下嘅旅程返黎先打算都唔遲

講真,我係老闆睇完你呢個遊記我會請你
琴晚夾硬淋凍水沖身,搞到夜晚訓教鼻水倒流、喉嚨癢,想感冒咁款 好彩訓醒咩事都冇

然烏鎮真係個好地方,被群山包圍,又有冰川湖泊,有啲似阿爾卑斯山脈,去咗瑞士咁 除咗凍到仆街之外

朝早見到咁既靚景,心情都好啲

然烏湖係一個位於海拔三千八既堰塞湖

我拎住相機,示意Supreme騰向呢個方向踩去

林芝呢一帶既景之所以咁靚,係因為來自印度洋既西南季風氣流。聽聞呢度仲係青藏高原入面最溫暖濕潤既地帶。頻密既雨雪自然孕育出咁豐富既原始森林

茂綠森林、野畜、草原、冰川、藍色湖岸、雪山山脈、又紅又黃既秋葉⋯⋯
我就冇機會深入來古冰川探索,如果有巴打去然烏,一定要去徒步,去埋達巴村,體會吓最原始既藏族人文風情

位於宋東巴熱神山同盔甲山腳下既松宗鎮

徒步去拉薩既藏民﹖

第二次見到三步一叩朝聖者

又踩咗一粒鐘夜車

暫時最長距離,百三公里由然烏鎮到波密縣踩到人都癲,雖然起伏路主要下坡。但時間咁長唔單止Supreme騰腰背酸痛,我都踩到頭痛 食完飯Supreme騰仲買咗好多零食,搞到我今晚食到停唔到手

決定唔再住踩車集團客棧,俾多少少住賓館算
每人六十蚊,高質賓館,雖然都仲係電熱儲水爐
風景好靚 好似畫
儲水爐起碼都沖到個快涼舒服一下
巴打你真係唔洗訓架 早啲休息啦
係咪唔洗沖凍水涼
色季拉山埡口由魯朗踩,廿四公里爬坡,應該都只係小嘍囉 (應該係)

其餘路程只要路程遠我都寧願拆做兩日踩,咁樣慢慢踩都應該一星期左右就到拉薩了

由粉嶺到西藏波密,踩咗大概四千三公里

藏線踩夜車要小心呀巴打,又冇街燈日夜溫差又大⋯
唔知點解隧道冇燈…

琴晚食完零食好返啲 多謝你,係絲打既話我覺得要pm傾傾心理輔導

今日訓到中午 覺得惰性又回來了 波密呢度係一個縣,都適合休整一日既
你之前去得咁盡
少少惰性算得係咩
影多啲靚相呀感受下鄉土文化啦
琴日然烏至波密,唔單止風景好,路況仲好 除咗兩處涉水路面之外,成段柏油路面都好靚 所以踩夜車都可以好放心咁去。
冇簽證、冇錢,如果唔係一早去咗啦
聽講特衰入哈薩克好似免簽,只需要去到當地再加簽﹖ 有冇巴打知如果咁樣係咪可以經新疆、哈薩克、俄羅斯、烏克蘭入歐洲﹖
成11月喇,去到咁北落哂雪重點踩?
南方路線安全d
我當年去
香港人入西藏 每到一個地方要去公安度拎個唔記得咩證件 之後先有青旅住
咁我頭幾個地方都有去拎
之後玩熟咗就唔撚拎 咁一直相安無事
到撚埋拉薩 玩咗一排 跟住又返回好似波密(唔記得係唔係 好多咩煲咩煲食果個地方)搵果度青旅識既女去唔記得咩峰玩
好撚記得果晚係歐聯決賽 睇完波 第2朝一早就出發
咁就去食早餐 跟住上路搭順風車去 一路吹水
點撚知搭到個專負責幫香港人做證既公安車 俾佢直接車撚咗去佢寫字樓幫我整個證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞