點解邏輯學唔係必修?

676 回覆
2698 Like 23 Dislike
淨係睇呢個post 已經見好多人 邏輯係咩都唔知啦

邏輯係法國d 學生一早學晒
logic只係一個推演過程
但同事實係可以無關係
姐係好似地濕唔等於有雨
但唔代表真係冇落雨
if A, then B 係一句條件句
句子有分真假
但句子唔係推論
A, therefore B 先係推論
笑你兜得番姐
法律都應該必修啦其實
屌樓上成班根本捉錯用神

邏輯有用在於,有系統有效率地學習咩叫邏輯思考,同當中既步驟

重點係: 透過已知既資訊,推理出本身未知既資訊

上面講埋晒咩 eg. 自自然然就學到,唔識某d專業邏輯學知識都生活到 etc.,根本就唔關事

1,邏輯主要係講 必然 既演繹推論,係唔需要有所謂人生經驗都可以學到既野,單靠用腦用智力去諗就得,
你人生長極咪都係100年左右,100年就得到既“邏輯/經驗”,只係歸納法既產物,並唔係演繹推理既結果

2,直接d講,學邏輯其實就好似學部電腦咁機械式諗野
唔係話唔識邏輯就會死,而係識左可以幫自己諗野精準d,更容易睇到問題/困難既核心,

令自己唔駛亂咁諗野,唔駛得出d自以為岩但其實錯既答案,我地人係依靠自己個腦行事,喺d大撚獲既情況下,錯既答案會害死人,甚至係自己
我都想學
我知個關係好簡單,係驚自己用文字表達得唔好啫
其實啲成日話
日本係全世界最先進嘅國家之一
已經有邏輯問題
必然推理,都要靠經驗

個經驗唔係話做歸納法
而係練習
學 formal logic 都要做練習題咁解
We know that p→q is false if and only if p is true and q is false. This can be stated as

¬(p→q)≡p∧¬q
Negating both sides gives

p→q≡¬(p∧¬q)
≡¬p∨¬¬q (De Morgan's law)
≡¬p∨q
∴p→q≡¬p∨q
You can verify this using a truth table.

***quote from https://math.stackexchange.com/questions/1151611/logic-p-implies-q-logical-equivalence-question
香港最多人犯都係Bias
而且當個社會主張多元文化、乜撚野包容既時候,就冇太多所謂非黑即白既事實,係用唔上邏輯姐
可能我都有bias
其實自己填一次 True false table 就明
佢係話其他科目都有間唔中講過,例如數學科教 proofs, 初中啲similar, congruent triangle, parallelogram, equality、高中就大把,搞得掂都算係學到logic。
係現實生活資訊咁雜亂,運用logic 唔容易,老師都未必識教
任何人都有 bias
咩議題都可以有

反省自己有冇偏見 都要靠邏輯分析自己有冇理據足夠支持到某睇法
唔會用唔到邏輯
但強調邏輯之餘,更要注意自己思考時嘅心理狀態
作為一個月經post終於有過千正評
連登仔居然開始注重邏輯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞