點解邏輯學唔係必修?

676 回覆
2698 Like 23 Dislike
香港有冇邊到有得學
你唔 care 係咪 valid 因為你唔係哲學家/邏輯學家呀麻
但你 care呢個論證係咪好嘅論證呀麻
你係咪話你唔 care先個論證好唔好?

再重申一次:
if A, then B
A,
therefore B

呢個係一個 valid inference
邏輯學做嘅野係咁多
A,B 如果係經驗語句 佢地嘅真假值係要靠 empirical research去得出
logic 唔會幫你 determine 到 A,B 嘅真假值 (如果佢地係經驗語句)

如果 logic教唔到你呢個係咪 valid inference, 咁佢當然有問題
但批判佢 determine 唔到 A,B 嘅真假值 就係唔合理嘅批評
本身老豆老母教的吧

本身上一輩都無邏輯
valid argument
若前提為真,結論都被保證為真

sound argument:
valid argument + 所有前提皆為真

logic係決定唔到咩叫 sound argument
佢幫到你區分 valid/invalid argument咁解
除非你唔 care 推理正唔正確,否則 logic 唔會話無用
如果你認為 logic 冇用
邏輯謬誤分析 一樣都唔會有用
因為一個論證犯邏輯謬誤,就係 invalid

所以你呢度講嘅野 支持唔到學 informal嘅思考方法 係好過學形式邏輯
我唔知咩不可證實又不可證偽
係想推論乜
(我根本睇唔到點不可證實又不可證偽
如果你講到咁離奇 我睇唔到有乜咁合理)

但validity 唔係 confirmation, falsification
validity 係邏輯概念
confirmation, falsification 係知識概念

不可證實又不可證偽嘅語句 一樣有真假值
由d種語句組成嘅論證 一樣有 valid/invalid 可言
你講緊係邏輯上嚴謹嘅 inference proof
基於某 D premise 一步一步咁論證

但係唔好當所有推論都係嚴謹嘅 inference proof
闊 D 嚟睇一個 argument 有論據支持都可以係一個合理嘅論點
有 D 推論純粹係靠生活嘅觀察、經驗、fieldwork、comparative studies 等等,再加個唔嚴謹嘅歸納
D 人將佢哋嘅觀察寫低,大概咁講下觀察對象嘅行為同特徵
寫文寫 paper 嗰陣已經係一個好好嘅 support

但係,你一樣要用相當嘅筆墨同論據去 support 你個 premise
我理解你呢個例子係一d語源學嘅問題
spend time, spend money 等詞語 同某社會文化有關係

佢係咪有呢個關係 係 empirical question
點會係不可證偽呢?
可唔可以話佢地有呢個關係 咁咪要視乎你嘅證據
咁你嘅證據支唔支持到 呢個講法 咪涉及推論
(唔一定係 deductive logic分析,
你嘅推論可以係一種叫 defeasible reasoning, inference to the best explanation之類推論
咁呢類推論唔係傳統邏輯做嘅野
我理解你有可能係講緊人類唔係淨係識 deductive reasoning
但背後呢類推理都有數理化嘅處理 例如運用 Bayesian probability)
如果你提到歸納推理
咁當然佢唔係傳統 deductive logic做嘅野
但其實現代邏輯學已經有大量數理上處理 causal reasoning
所以唔會話數理無用

如果你 d證據好簡單 梗係唔洗理咁多
但一個夠複雜嘅議題 logic係呢度就幫到手
(其實你真係一個科學研究 甚至會用電腦建立 model 去做 checking)
如果去返講普通學生
咁當然都要學下 inference to the best explanation, 歸納推理呢d方法
但背後嘅原理其實係有數理上基礎咁解
你普通使用 唔洗理咁多 但唔係話數理處理唔到
唔係好識分ambiguous 同 vagueness
兩樣嘢好似,求大師指點
某 expressions 多個一種意義, 就叫歧義
vagueness 係指一d無明確界級嘅詞語,
例如,高,矮 冇話過左幾多 cm叫生得高
好多 fieldwork observation, interview, ethnographic research 等等 qualitative 嘅 research 由頭到尾 sample size = 1 或者得幾個
係冇可能 meet 到 statistics 入面最小嘅 sample size,test 唔到係 statistically significant
但係一樣為學術界接受

不過扯遠咗

BTW 中學生其實應該學下點樣用 fieldwork observation, interview, ethnographic research 呢 D qualitative 嘅方法 back up 自己嘅論點
好有用
都一樣有合唔合理嘅推理可言
一個例子唔代表係弱嘅論證
要視乎你想推出咩結論

但呢d叫 research method
唔係叫 critical thinking
當然你分析一個題目 梗係要識晒點做 research 同推理
但要分清楚唔同方法係做緊唔同事
西醫同現代科學咪係, 兒登豬話100%最有邏輯,其他都係垃圾,完美解答,完post
呢個真,
高智商人的台面都很亂。
啲人就覺得台面都很亂的人都高智商。

只要大力推 西醫同現代科學洗腦就得,唔洗必修邏輯,因為兒登話依兩種最有邏輯
https://youtu.be/UDAc5M4nTk8
連台大最後生升上主任嘅柯文哲
都話診症要講logic
入面有講邏輯學點應用係診症度
有啲長
但你當佢一堂 lecture 咁睇
絕對受用
邏輯推論好多時涉及以下嘅terms:

命題、陳述句、條件、結論

真假、是非 true false

當、僅當、當且僅當 if then(前面推到後面), only if(後面推到前面), if and only if(iff)(前面推到後面,後面亦可以推返去前面,即係equivalence,所以數學有恒等式,左邊條式可以推到去右邊條式,右邊條式可以推到左邊條式)

一定、絕對、必然、必定、有機會、未必、可能、不一定、不可能

充分條件(parallel關係)、必要條件(series關係)、充分必要條件

矛盾 contradictions

是、不是、同時係

其實好多時好多logic花啲時間去諗就會諗得清楚,當然做得多就會諗得更快,好多時係熟能生巧而已,不過有時只係啲terms嘅問題,通常係啲中文或者英文詞彙所造成,例如最大問題應該係only if即係中文嘅「僅當」,其實講得清楚一啲就係「只有當/僅當XXX嘅時候,才有可能/先至會有可能YYY」其實成件事嘅重點係「才有可能」呢幾隻字,啲人經常性會忽略咗,所以搞到成件事好含糊不清

好似wiki用咗當同埋當且僅當嚟做例子,但佢無用到僅當嚟做例子,呢度可以用僅當講解一下

「僅當雪糕係雲呢拿味,小王才可能會食呢杯雪糕。」
1. 即係話當小王食呢杯雪糕,呢杯雪糕必然係雲呢拿味
2. 但就算雪糕係雲呢拿味,小王有機會食呢杯雪糕,亦有可能唔食(因為佢話才「可能」會食呢杯雪糕,並唔代表佢一定會食)
3. 亦即係話呢杯雪糕唔係雲呢拿味,小王係絕對唔會食呢杯雪糕(所以雪糕係雲呢拿味係小王食呢杯雪糕嘅必要條件)
4. 但就算小王唔食呢杯雪糕,杯雪糕都有機會係雲呢拿味,亦可能唔係雲呢拿味而係其他味道(所以小王食呢杯雪糕只係雪糕係雲呢拿味嘅充分條件,因為無話過小王唔食呢杯雪糕,呢杯雪糕一定唔係雲呢拿味,可以用簡單啲嘅講法,就好似如果燒柴必然會產生CO2,但無話過唔燒柴就唔可以產生CO2,燒碳亦可以產生CO2,燒鑽石亦都可以產生CO2,所以燒柴係產生CO2嘅充分條件)
充分條件S sufficient:唔係100%,唔係全部,其中之一
必要條件N necessary:係100%,係全部

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E5%BD%93%E4%B8%94%E4%BB%85%E5%BD%93

其實做呢啲題目畫truth table應該比較好,但做慣咗就應該好快諗到

突然諗起陳志雲講嘅嘢:「真的假不了,假的真不了」

可以參考一下下面條link
http://www.cnblogs.com/LYLtim/archive/2012/08/04/2623009.html
尋日夜得濟寫寫吓瞓著咗,上面迷迷糊糊之下寫錯咗少少 ,請見諒(所以提醒咗我哋logic如果喺個腦唔清晰嘅情況之下諗,好容易會錯 ),重有啲想補充一下

想再講一下充分條件必要條件

P -> Q
not Q -> not P
呢兩條式係可以互相轉化

上面嗰條P -> Q,P成真Q必然成真,所以P係Q嘅充分條件,因為雖然P成真可以推到Q必定成真,好似上面小王食呢杯雪糕,呢杯雪糕必然係雲呢拿味,但係當P不成真,我哋唔知道Q係咪都一定不成真,Q可能成真,亦可能不成真,即係話Q未必不成真,未必呢個字好緊要,我哋唔可以因為P不成真從而推斷出Q都一定不成真,就好似上面小王食雪糕嘅例子,我哋唔可以因為小王唔食呢杯雪糕從而推斷出呢杯雪糕絕對唔係雲呢拿味,因為小王唔食呢杯雪糕,呢杯雪糕都可以係雲呢拿味,同時都可以唔係雲呢拿味,未必唔係雲呢拿味

而上面嗰條not Q -> not P,沒有Q就沒有P,所以Q係P嘅必要條件,因為雖然Q不成真可以推到P不成真,好似上面雪糕唔係雲呢拿味,小王係絕對唔會食呢杯雪糕,但係當Q成真,我哋又唔知P係咪都一定成真,P可能成真,亦可能不成真,即係話P未必成真,我哋唔可以因為Q成真從而推斷出P都一定成真,就好似上面雪糕係雲呢拿味,小王可能會食,亦可能唔會食,小王未必會食

一張truth table已經可以描述晒上面嘅嘢

下面條link我覺得幾好,可以同大家分享一下
https://www.3people.com.tw/%E7%9F%A5%E8%AD%98/%E5%85%85%E5%88%86%E6%A2%9D%E4%BB%B6%E8%88%87%E5%BF%85%E8%A6%81%E6%A2%9D%E4%BB%B6%E7%9A%84%E9%97%9C%E8%81%AF%E6%80%A7/%E6%A1%83%E5%9C%92%E5%A4%A7%E7%9C%BE%E6%8D%B7%E9%81%8B%E5%85%AC%E5%8F%B8/cd67576c-307f-435d-9358-bfdba2c5ff94
上網自學/大學嘅courses
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞