點解邏輯學唔係必修?

676 回覆
2698 Like 23 Dislike
冇睇過本書只能估估下
不過喺唔同時代,唔同民族同立場
道德標準都可以好唔同
嚴峻嘅環境下極權可能係唯一生存之路

另外如果有能力屠殺共匪,會毫不猶疑
果班進步主義撚
同宗教狂熱分子一樣咁痴線
歐洲同美國年輕人至少有一半係左派既奴隸
我覺得有時啲人太神化邏輯 人有惰性 肉體上有 思考上都有 人會依賴公式同邏輯去幫助生活 小至定時作息 大如康德構建道德標準

邏輯唔等同理性 理性係一種思維 但人唔可能24小時咁run理性 又或者人本身就係感受主導既動物 係呢個諗法下其實邏輯絕大部份時間都係俾人類工具化左
當然而家冇乜哲學家會推崇共產主義,納粹主義呢d
但以前的確好多知識分子撐呢d野
新嘅時代,知識分子多數唔會信呢d野
但有理由相信佢地唔會免於其他意識形態,偏見
所以冇咩理由 話學得邏輯多 就會係非學術議題上 思考得比較理性
佢地只係為左自己利益而講
當然有唔少豬隊友
上面有d人討論邏輯係天生定學習
其實只要區分推理能力,同邏輯學知識 就唔需要討論

一般人都會識推理嘅
但會有d情況干擾左佢地嘅推理能力
邏輯學 其實都係要觀察人點推理而去建立理論
唔係憑空想像一堆邏輯律 叫人地遵守
問題係 邏輯學嘅知識 唔一定下下解除到干擾左我地嘅推理能力嘅情況出現
正式係早d講好
小朋友係學習能力最佳時間
而邏輯係由淺入深
而你大學先開始學既時候
已經比社會影響左你既思想
呢d就有邏輯啦
咩都係從小起步
一聽到d家長話健身要大個先做
真係笑出來
虛心求教
邏輯唔係一門學問, 係一門技巧
根本唔需要專門學佢, 你都會累積到

去到後期, 你唔需要諗點運用邏輯, 因為已經融入你既日常生活, 自然就流露出黎
If p then q
如果q冇發生,咁p就唔會發生
e.g. 如果心臟停咗就會死,咁冇死到就代表心臟冇停到
有錯請大力屌,有一排未掂過logic
邏輯學係專業嘅學問
外國大學不嬲都有邏輯學嘅研究所

普通人會有一定推理能力
但冇學過邏輯學 唔會有專業嘅邏輯學知識
唔會知咩叫有效論證
中文堂無學咩?以偏蓋全、循環論證之類。通識寫文都有ga wo
On9冇藥醫

幾時先到後期?好多人死果日都未到
用個truth table咪睇到
至少要教,應否獨立成科仲有討論空間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞