點解邏輯學唔係必修?

676 回覆
2698 Like 23 Dislike
香港既學生,未學過邏輯學就已經要寫大量推論分析/議論文/做判斷,導致佢地習慣左去背points,而唔係用邏輯思考。

如果有件新聞(尤其保皇黨發表d謬論)叫佢地判斷對錯,佢地可能都只會係人云亦云/犯邏輯謬誤,結果慢慢就變到是非不分。

點解唔係中學就教佢地邏輯學?似乎對學生百利而無一害,而且一生受用
你識邏輯思考就唔會問呢條問題啦..
邏輯呢樣野, 係你一路讀書既學習過程就已經會學到, 無須獨立成科,

要去到獨立成科, 就要去到後期深入研究時至需要
影響耶教傳教的事,政府是不會做的
以前中六 pure math第一個Chapter就係basic logic

其實呢樣野我覺得中四都已經要學, 無論乜科都會用到(除左religious study)

寧靜cut兩課通識都要有一課logic, 終身受用
係為左社會和諧安定
學校係教你要擦老師鞋、奉承老師、不准質疑老師
if a then b
not b not a
都已經大把人搞唔清
點會係學習過程學到?
critical thinking
if and only if
理論上基本的cri think係你學語文科果時已經教左你
以前會考印象中中文會問無篇文犯左咩繆誤
if a then b
好似落雨塊地會濕
但濕唔等於落雨
應該好細過就細
從來都冇系統性咁教過
啲中學生連最基本嘅truth table, syllogism, tautology都唔知 其實真係唔算識logic
最多只係叫有common sense
養豬梗係越蠢越好啦
問黎都多餘
有咩書推介?
故意唔教你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞