點解邏輯學唔係必修?

676 回覆
2698 Like 23 Dislike
邏輯學家

近年嘅邏輯學家 係要睇經驗數據
佢地係要收集人嘅 semantic intuitions

如果套理論解釋唔到多數人嘅 intuitions
都係會被認為有問題
有唔少人對邏輯學嘅誤解
就係以為有堆人坐係度思考
然後宣稱某 d野叫先驗真理 不證自明

事實上,冇邏輯學家係咁研究
邏輯學梗係有 value judgment
好嘅論證 壞嘅論證 已經係一種 value judgment
所以我唔會話 logic 係冇意識形態

但唔係咩 seeing is believing, 用某堆人嘅 intuition來規限全部人
yes everything is political
有咩問題?

理性係有規範性 梗係有其 social-political 層面
me either
我從來都唔覺邏輯,科學,哲學係價值中立

但人會推理
有d推理係根深蒂固
冇人會去質疑點解
只會純粹咁做
譬如 if p, then q, p; therefore q
正常人都會咁推理 唔會問點解
就好似動物行為咁 唔會問 只會做
咁邏輯咪由呢d最根本嘅野 做起點
佢唔係咩先驗真理定乜
而係人類普遍行為咁解

唔覺有乜咁 rubbish
呢d只係社會結構嘅一部分
call whatever you want
i don't really care
理性嘅根源 只不過係人類一定會做嘅野
冇一個最後嘅客觀根據
個根據 就係人類呢種動物 要生存而一定會做嘅事

好似 if p, then q; p therefore q
根本太 fundamental
你無法質疑 亦無法解釋點解成立
因為你要解釋 你又訴諸同樣嘅邏輯律
無限後退
所以根本冇解釋可言
this is simply what we do
但睇唔出有乜咁罪過
我係指,所有人都係咁
理性係一種人類有嘅動物性質咁解
唔係有咩客觀根據 非理性不可

so what?
個個人都有貪痴嗔 唔係就已經係佛
但我無興趣成佛
做乜啫 講乜野佛
好老實講 理性,邏輯呢d野係有意識形態
不嬲都有 d 女性主義者係度話 科學霸權 邏輯霸權乜乜物物
我唔完全認同呢d 講法
但的確有 d心理學研究話 某 d好理性味重嘅哲學
其實可能反映左男性長大時培育出嘅性格

所以其他推崇理性 可以係一種心理上嘅偏見
係需要注意呢一點
兩個痴線佬大戰

有冇logic難題分享下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞