點解邏輯學唔係必修?

676 回覆
2698 Like 23 Dislike
好似有d唔同,我講既係一位正常中學生要識既邏輯係各大科目都涉足到,但你所講既係邏輯科額外再學一樣新既。我唔敢講可行性,因為就算以前七年制,邏輯都係要pure math先掂到一Fd,然後再係大學延續。咁早擺一科邏輯落黎學生能力有限都未必應付到。
agger
好似有d唔同,我講既係一位正常中學生要識既中文係各大科目都涉足到,但你所講既係中文科額外再學一樣新既。我唔敢講可行性,因為就算以前七年制,文言文都係要pure Chinese先掂到一Fd,然後再係大學延續。咁早擺一科中文落黎學生能力有限都未必應付到。

紅字可填英文,通識,物理,化學,心理等科目

你就真係冇邏輯嘅例子
主要係指政治會比較多例子

有唔少哲學家都係共產主義嘅崇拜者
當然唔係話取呢個政治立場都係不理性
但佢地有唔少言論表現出 佢地唔係根據理性分析 先推崇呢個立場

詳細你可以睇 when reason goes on holiday:philosophers in politics
入面詳細討論好多係近代,又善長邏輯嘅哲學家
(主要係邏輯學家如 Godel,科學家如愛因思坦
一d 著名分析哲學家,Russell, Wittgenstein, Carnap, Putnam等等)
係政治上都未免充滿偏見
譬如話,佢講 Putnam 呢個哲學家 係毛澤東嘅崇拜者
有冇諗過你已經知道得太多?

點解依加咁撚多港豬港奴咪就係因為冇人教過佢地諗野, 淨係填鴨式
填鴨代表緊, 人俾乜你背乜
出到黎做野, 人叫你做乜做就要做乜
咪就係奴化

點解鬼佬咁多人讀讀下書唔識好後生就識鑽研一門技能,
因為佢地會諗野, 唔會盲跟老豆老母話要讀完書先做乜做物
香港點解做乜都比人慢, 因為填鴨式教育
之後個個人都到大學先搵自己想做乜, 比起其他地方已經好遲好遲
20歲人先知想做乜再發展既興趣已經冇乜可以令你搵到錢, 跟住會俾藉口自己面對現實
最尾又做奴隸, 興趣只係興趣

就係因為冇呢d科, 所以香港永遠冇可能出到一個steve jobs 同elon musk,
唔係香港d細路蠢, 而係教育問題
咁姐係除左要教邏輯,更重要既係要鼓勵理性思考
廢事啲人太醒作反
唔識就學完都唔識,識就唔洗學都識
點解自己說服力唔夠...就要攻擊人冇邏輯呢...
同埋你所講既紅字都唔一定填到落去wor...
而事實上,我都唔知咩叫pure Chinese...
文言文亦唔係你既pure Chinese世界既中七先有

我贊成中學生要鍛練邏輯,但加一科邏輯似乎都唔係解決方法

見到你個留言,我唔知點覆,算喇我出返去
cri think係必修喎
其實唔用政治都有好多其他例子

好似有d耶撚為左說服人信耶,就會話:某著名科學家信耶,所以信耶係岩既

先唔講d耶撚既偽托權威
事實上真係有d好勁既科學家信耶,問題係點解??

嗰d科學家喺自己研究既科學範疇當然好理性好有科學思維好logical,

但佢地喺面對宗教問題上冇應用到佢所擁有既logic, 理性同科學思維,所以咪end up信耶
講真讀完邏輯都唔代表你做野有邏輯
無錯 好多科學家都信教
我唔會話有宗教信仰一定唔理性
不過佢地好多時 有佢地嘅心理因素 而信教

有部分科學家,哲學家信教,甚至可以提出一d極複雜嘅論證
去論證神存在
好難話用簡單嘅批判思考,邏輯 去指出佢地係唔理性
人類本身嘅心理機制 可能會有自欺呢種情況出現
學左邏輯 好多時都唔會免於自欺
真心 香港千祈唔好必修logic
教logic唔係問題
最大鑊係啲人讀少少logic就以為自己講嘢一定係啱
最後又要嗌一餐又要死撐
剩係睇而家討論區就知
一大班人話自己睇過logic書但係講嘢依然存在謬誤
到時只會搞到真假對錯更難分

利申讀過一個sen logic
我反而覺得邏輯係要自己領會
同埋邏輯應該任何時候都應用到
獨立成科未必係唔好 但香港教育制度改革先係最重要
其實係

即使撇開誤用
入門級嘅 classical logic 都唔係終極真理
否則邏輯學就一早壽終正寢
但好多人學完 就以為真理在手

咁大學點解要全部教logic
基本邏輯又未去到哲學
只係要人識得分是非姐
連基本邏輯都冇嘅時候,根本就溝通唔到,變成左膠,藍絲,黃絲

呢本書係Fenando Savater寫
其實哲學真係五花八門,都好受時代影響

哲學係思想層面,由現有知識加上邏輯去推演,得岀嘅結論往往超前現實太多,一個未能證偽亦未能證實嘅信念,留俾未來嘅人去實踐
所以Philosophy係一種理性嘅信仰,我決定咁做,雖然唔肯定自己冇錯,但係都冇人可以話我錯,因為全部都經過邏輯推演

共産主義同資本主義都唔係完美社會形態
當人嘅道德同教育水平,科技越高,自然會有更好嘅社會形態岀現,當化哲學思潮自然唔會傾向共産
soc sci
當然唔係講緊去到哲學理論成唔成立嘅問題

when reason goes on holiday 呢本書
佢係整理出有d著名哲學家 連D 大是大非嘅事 例如極權 屠殺呢d係有問題嘅事
都會去支持
樓主應該係啲大學雞reg左科1字頭logic上左幾堂之後就上哂腦
科學家信耶
呢個係明顯忽略左其他因素
第一政教合一嘅國家未教邏輯已經教上帝
呢個概念根本係從小灌輸
第二一個宗教團體有兩種人,一種人扮信入去搵著數,一種人真係信入去俾人搵笨
詳細唔討論,作者嘅序言大概就指出
分析哲學好強調邏輯,理性分析,論證,用清晰嘅語言去討論等
但當講到現實嘅議題,而非哲學討論,
部分著名哲學家都會支持d好荒謬嘅事 :

Analytic philosophers emphasize the importance of logic, clarity, and reason. This is what made studying philosophy especially attractive for many of us who lived under communism. When we saw how much these philosophers valued intellectual integrity and uncompromising pursuit of truth, we found their approach inspiring and we tried to emulate it. This helped us preserve our sanity in the world of constant lies that surrounded us.

It was therefore a huge disappointment when I started to discover that a number of the most prominent Western philosophers who were rightly admired for their scholarly contributions actually abandoned reason altogether when they turned to politics. I realized that some of the thinkers I once regarded as models of rationality rushed into supporting ill-conceived and inhumane political causes. Some were even apologists for the mendacious communist regime that so obviously trampled on human liberty and that was abhorred by those of us who experienced it firsthand.

My disappointment led to curiosity about the extent of this betrayal of reason by philosophers and its many manifestations. I tried to learn more about this strange phenomenon that has received surprisingly little attention. The results of that research are presented here.」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞