點解邏輯學唔係必修?

676 回覆
2698 Like 23 Dislike
其中一種連登仔最常犯嘅informal fallacy就係Tu quoque
例子:叫過雞嘅人唔可以屌其他人叫雞
人本身就習慣自以爲是同主觀 你教人咩係邏輯唔教人點用 咪只係助長人合理化自己既觀點

Btw我除左見到好多人係到拋書包邏輯要讀咩我睇唔到有人認真探討咩叫邏輯
香港教育就係死背
學條毛
其實邏輯一直係每科都有教,數學其實更加係全方位教緊邏輯,係有一班人日屌夜屌中學內容唔駛識,做野只要識加減乘除同中英文

而社會政治根本唔係單單學邏輯就解釋到
你以為用邏輯解釋緊政敵犯錯,但自身套理念根本都站唔住腳,唔好諗住多左班人讀邏輯,社會問題就解決到
19才子有提過係英國佬嘅陰謀
但我覺得唔可以因為一個邏輯好勁既人喺政治上ON9, 就判斷邏輯喺政治上冇用

或者咁講, 人係有分理性同感性兩PART, 而邏輯就係UNDER理性E PART野既其中一個好重要既工具

而當人面對問題既時候, 都會有理性同感性既角力,

嗰D理性上好勁邏輯好勁既人, 唔代表冇心理上既缺憾同人性既弱點

如果一個人喺面對一個特定問題既時候, 被感性override左, 咁佢邏輯E個工具再勁都唔會有任何影響力, 因為佢根本冇去理性地面對嗰個問題

所以我覺得學邏輯對於思考日常時事議題仍然有用, 前題係思考嗰個人係真係理性地咁處理時事議題

而可能好多哲學家 邏輯學家做唔到E點, 佢地只係喺學術議題上用到邏輯, 其他問題上就用唔到, 於是就會ON99
中文中三就夠做啦
文言文多尻餘
我講緊你個人

你個假設冇頭冇尾嘅
不如組織下再講過
哲學、logic都要讀
香港既教育制度方法有問題,

但香港既課程按排, 還算OK, 有唔好既地方, 但唔係出問題既地方
女權會投訴唔公平
小學一年級啱啱開始習慣聽英文,講英文
又要佢地學埋普通話,搞到兩頭唔到岸,英文字母有兩個發音,中文字又有兩個發音
冇問題

利申接觸開國際學校小朋友,local唔清楚
唔會話一定冇用
但暫時科學上亦冇證據顯示學邏輯學係日常議題上思考 好有幫助
咁講係提醒d 推崇讀邏輯學嘅人
究竟邏輯學有冇佢地心目中嘅效用

當一d熟識邏輯嘅人 都係具體日常議題上 充滿偏見
實在冇理由會認為只係教一個兩個邏輯學課程 就可以幫到人理性地思考日常議題
樓主開post其實想討論如果有必修邏輯,班細路係咪就思辯能力高d

所以我睇法就唔係,因為邏輯佢地一直都學緊(上面舉例數學科),但有班人總係唔明白佢既內涵。
有人會學到少少,但邏輯唔完整,以致都係未夠班同人討論時事

開左邏輯科,學生上邏輯堂學到既邏輯其實已經係其他科學過,學生得著都係有限

大致上係咁
咁每科都用中文/英文教,係咪等於佢地本身已經學緊需要嘅中文/英文
再另外讀中文/英文得著有限?
hkcc CCT
請定義日常議題

並舉例說明
當一d熟識邏輯嘅人 都係具體日常議題上 充滿偏見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞