點解邏輯學唔係必修?

676 回覆
2698 Like 23 Dislike
我有哩個想法好耐。睇下啲關於時事議題的 facebook comments就知咩事。

學 logic係基本,我覺得最重要係學點樣揾underlying assumptions, 呢樣要用時間浸。

大家不妨試下做 oxford ppe 嗰 critical thinking 入學試。邏輯/critical thinking 真係要學
會考後期都已經係咁架啦
通識咪有教
呢個問題係全球性

反上腦唔識思考
想問下新手想接觸下logic應該睇咩書/片?
社會的確係咁
有冇咩書推介?
問題係學完可以唔用
唔好講到學完就會教化左咁
個個心知個理道係咁
但係立場利益面子慣性優先
咁結果咪又一樣
我當時用呢本Discrete math with applications, Brooks/Cole. 上網可以搵到。
其實基本邏輯已經夠用,而且係唔使學,唔係弱智嘅都應該識
偏偏好多人連基本邏輯都冇
個人認為通識科嘅原意應該就要教邏輯學
但結果因為教育制度同考試制度變晒做背point背框架背格式
樓主係咪睇咗李天命本思考藝術有感而發
我講緊中學啊
無邏輯嘅人點學?
想覺醒港豬下一代嘅大腦,就應該推行以下高中必修科取代垃圾通識科:
- Discrete Mathematics
- Introduction to Sociology
- Introduction to Economics
- Introduction to Philosophy

以西方文明智慧取代支那愚蠢思想
高基全喺lecture播垃圾會議員啲片笑到我仆街,但偏偏呢班完全冇logic嘅on9就入晒垃圾會
唔識英文嘅人點學英文?
唔岩聽都係咁話
學邏輯對於思考日常時事議題有幾有用 本身就好值得懷疑
大把哲學家 邏輯學家思考偏見多多

https://www.inmediahk.net/node/1026107

華人學者中對數理邏緝有創發式貢獻的,屈指可數,我想到的只有王浩和沈有鼎;王浩的老師金岳霖名氣很大,但他的貢獻是介紹和推廣數理邏輯,創發則闕如。三人中王浩的學術成就最高,他在哈佛師從 Quine,不出兩年便完成博士學位,是第一位拿哈佛 Junior Fellowship 的華人,任教過的大學包括哈佛和牛津(牛津著名的哲學講座 John Locke Lectures 已有六十多年歷史,第二屆的講者就是王浩);除了建構邏輯系統,他還對電腦的發展有貢獻,也深入研究 Gödel's incompleteness theorems ,有所發明(順帶一提,王浩跟 Gödel 是好朋友)。

這樣出色的一位邏輯學家,在政治上卻沒有獨到的眼光和準確的判斷。胡適曾經和王浩「交過手」,他在1952年4月2日的《日記》裏記載了這件事:

『下午在 Far Eastern Association 的 Boston 年會上,讀了一篇短文,題為“ From the Open Door to the Iron Curtain ”。讀了之後,即有中國親共的學生兩人(一為趙國鈞,一為□□)站起來質問反駁,其一人「氣」得說話四面打旋!其一人問:「你不信中國現在比從前強( stronger )了嗎?」我說:“ No! ”他又說:「中國不比從前更獨立了嗎?」我大聲說:“ No! ”』
邏輯無分基本定唔基本.
巴打你話"基本邏輯已經夠用"本身已經係違反邏輯.
你都要有邏輯先學到邏輯
靠記憶
中大UGED讀過logic professor講過應該每個香港人都要學
佢成日都大把現實例子串鳩啲人冇logic
其實學嘅野中小學生都聽得明甚至係common sense 不過冇人教就唔會有人在意日常嘅事係咪啱logic
上完之後我成日都用係日常到 發現身邊經常都有唔合邏輯嘅事同說話 兒登情況更加係危殆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞