點解邏輯學唔係必修?

676 回覆
2698 Like 23 Dislike
噏埋啲野簡單複雜化
好撚後悔讀左
你以為外國人就講邏輯?
女人必修科
英治年代曾經有學能測驗,係要學同操推理
華人文化就係畏威不懷德,邊個地位高權力大就邊個o岩
以前al econ第一課根本應該cut出黎,拎去中四拎一個學期教
你係咪叫hume
有嘅人天生就有唔使讀(起碼日常用到嘅唔使)
係爭在你同人爭論果陣選擇講唔講
本身無嘅人就算讀左咪又係一定唔會用
邏輯唔會係天生,係後天習得
有無人識教都係問題
IT狗if then else 都唔識就出事啦
我印象中有某個地方必修兒童版programming
Logic有好多野學。statement(只有yes/no) 可以有direct expression同 contrapostive. 難d就negation.

eg:波大就冇腦=有腦就冇波

要判斷d野對錯,logic幫到你。上google搵truth table,清楚講哂咩情況係對與錯。

中學數係calculation,同logic難係唔大。上到大學讀cs/math係compulsory.詳見discrete math.
即係玩鳩d女
一個二個唔洗旨意pass
你本人已經係一個以偏概全嘅例子啦
我唔係話一出世就識 係成長過程會學到
係每個人個思考意願唔同
理性嘅人唔使讀專科都會有日常邏輯思維
以前讀 U 都有 philo 呢科讀下
之前上logic堂,大學講師直接拎校長做例子
中大uge有logic
日常邏輯思維係咩黎
日常生活夠用嘅明唔明?
唔係要夠學識頭腦討論哲學 高階科學
先叫有資格講邏輯係咪?
我唔識呢科嘅專門術語 亦都唔係講緊術語
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞