點解邏輯學唔係必修?

676 回覆
2698 Like 23 Dislike
另外我比較在意嘅係偽命題呢個名,因為成日聽到人噉講,話「XXXXXXXXX是一個偽命題」

搵過吓偽命題嘅定義,通常就係話命題係可以賦予真假值嘅陳述,不能賦予真假值或者無法判斷其真假嘅陳述就係偽命題,似乎就係做唔到是非題嘅陳述就應該係偽命題喇

是非題:1+1=2
真:Prove到1+1=2
假:無法證明到1+1唔等於2

是非題我認為係只有真假是但一面有理據去支持,但另一面一定無理據去支持,好似上面咁,真嗰面有證明到1+1=2嘅理據但1+1唔等於2就無理據

但分辨條陳述係咪一條偽命題,首先我認為有2種,一種係真假兩邊都無理據去支持,兩邊都係0理據,另一種係兩邊都有理據去支持,而唔係一面倒的

例如話:我的精神力比太陽嘅能量更大
真:我無辦法去證明「我的精神力比太陽嘅能量更大」,因為雖然我可以用科學嘅角度去量度太陽嘅能量,但我無法用科學嘅角度去量度精神力,呢種只係虛幻嘅比喻嚟,唔係事實,精神力存唔存在我都唔知,太過虛無縹緲
假:同上面一樣,因為我無法用科學嘅角度去量度精神力,所以都唔知道係咪我的精神力唔係比太陽嘅能量更大
呢個例子係屬於第一類情況,兩邊都係0理據,所以「我的精神力比太陽嘅能量更大」係偽命題

又例如話:PHP是世界上最好的編程語言
真:PHP是世界上最好的編程語言,因為大部分網站都有用到PHP
假:PHP是世界上不是最好的編程語言,因為多數銀行都用Java而唔係PHP
呢個例子屬於第二類情況,兩邊都有理據,各執一詞,所以「PHP是世界上最好的編程語言」係偽命題

又例如話:賭錢能夠賺錢
真:有人賭錢贏咗層樓返嚟
假:有人贏唔到錢不特止,重輸錢,爭人哋幾十萬
呢個例子屬於第二類情況,可以賺錢亦可以輸錢,賭錢唔一定係賺錢,亦唔一定係輸錢,所以話「賭錢能夠賺錢」係偽命題

但而家啲報道成日都講偽命題好多時有不同嘅原因

例如想話人哋所講嘅嘢係一個誤導,就話人哋所講嘅係偽命題,例如「「真普選會令政策向窮人傾斜」其實是一個偽命題,梁振英將「保障窮人的基本權利」扭曲成為「偏袒窮人」,企圖包裝小圈子提委會。」

又或者根本唔存在,講嚟都無意義無意思,唔係事實嚟,無證據或者無方法去證明證實件事,無發生過,無存在過,甚至之後都唔會發生,根本唔會發生,又或者想講件事雖然唔錯得晒但同時又唔完全啱得晒,好似話「填海是最有效解決住屋問題的方法乃偽命題?」,即係話個作者認為填海增房屋供應未必能夠完全解決房屋問題,重可能會產生其他嘅問題添,唔完全啱得晒,句嘢誤導香港人以為填海真係能夠解決到房屋問題
淨係中學教set班細路都收哂皮
其實我並唔係簡單複雜化,只係想分析同理解清楚成件事而已,事實上邏輯哲學所講所諗嘅嘢通常都係看似簡單,但其實討論起上嚟都可以去到好複雜嘅情況,例如成日聽到人講「有雞先定有蛋先」呢句咁簡單嘅嘢,係未搵到答案之前都引發咗好多人激烈嘅討論,呢啲討論都可以講到好複雜 btw,而家有科學家話有雞先有蛋,但你信定唔信又係另一回事
偽命題 我從來只係當d人順口開河懶高深嘅用字
好多時只係指 「不成問題」,冇討論價值,或者指責人轉移視線
我上網睇到啲人話其實「偽命題」成日俾人濫用,甚至亂嚟 例如話咩「區塊鏈是個偽命題」 但係「區塊鏈」呢3個字連陳述句都重未係,只係一個名詞 但某程度上佢都啱嘅,因為佢真係唔係一條命題 或者你講得啱,偽命題只用嚟表示「冇討論價值,或者指責人轉移視線」
所以總結嚟講
話「XXXXXX是一個偽命題」
通常可以轉化成以下嘅其中一句
「XXXXXX是不切實際」
「XXXXXX是無討論價值」
「XXXXXX是誤導」
「XXXXXX是轉移視線」
「XXXXXX是不存在的事」
「XXXXXX是無法被證明證實」
「XXXXXX是不完全正確」
「XXXXXX是無發生過」
「XXXXXX是在現在和將來都無機會發生」
「XXXXXX是無意義」
「XXXXXX並非事實」
「XXXXXX是虛構幻想出來的」
呢個POST咁都上唔到熱門
所以最後我哋可以噉講
A if B = If A, then B = If not B, then not A

A only if B = If B, then A =/= If A, then B

如果齋講必要條件同充分條件,唔講material implication
A是B的必要條件 唔等於 A是B的充分條件
A是B的充分條件 唔等於 A是B的必要條件
對政府嚟講

如果唔講,則唔會錯
如果會錯,則講

所以林鄭成日都會唔評論個別事件,怕講完之後會錯
但唔知點解楊潤雄成日都要走出嚟講,結果愈講就愈錯,都唔明政府啲人點解唔撳住佢
雖然話楊潤雄講完之後,有機會啱有機會錯,但唔講就唔會錯,都唔明點解楊潤雄要冒啲噉嘅險 作為一個政府高職位嘅人,連呢啲智慧都唔識,點做高職位呀?
所以話邏輯思維對住政治智慧嚟講好重要,係一樣必要嘅嘢嚟,係必要條件
If else and or not for loop while loop....
其實識黎無咩用
唔係做it既話
因為邏輯系統不完備~
可能對於楊潤雄嚟講:
如果講,則啱
邏輯本身就係一個意義連結系統,同其他意義連結(如宗教)一樣,不具超越性。
但呢句嘢好明顯犯咗謬誤,雖然邏輯形式論證結構上無錯,但因果上就有問題,因為講嘢唔係一定啱,有機會錯,所以佢犯咗因果謬誤,即係非形式謬誤
突然令我諗起馬時亨最近講過嘅一句嘢
「我話ok就ok」
然後啲學生作文嗰陣就舉咗好多sufficient but not necessary嘅例子,改卷老師都當佢啱
「完備性」係邏輯學有幾種意思
但都係好專技性嘅用語
唔知你講嘅係咩意思下嘅完備性?
連登最常見嘅邏輯謬誤一定係

“連登仔之前反xxx,依家又話撐xxx
一時一樣”

然後幾百正皮
連登邏輯
恆大非大學
女人天生就冇 點學?
好post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞