點解邏輯學唔係必修?

676 回覆
2698 Like 23 Dislike
現代邏輯學 其中一個重要貢獻 就係幫到我地 disambiguate 某類歧義句

https://plato.stanford.edu/entries/ambiguity/#TypeAmbi

Long story short, of great interest to philosophers are these sorts of scope worries as many an argument has been accused of looking convincing because of a scope ambiguity (the causal argument for God’s existence, the ontological argument). The development of logics capable of handling multiple quantification was an achievement in part because they could sort out just this sort of linguistic pitfall.
嗱嗱嗱
又將數學上嘅邏輯換咗做 "formal logic"

我不嬲都係話應該係教語言邏輯教學生分析語句嘅意義
你又將佢換咗做 "informal logic"
屌你老味
咪撚懶醒啦 on9仔
呢度講嘅 logic 全部都係數學系學生會用嘅 classical logic 呀

乜撚野換乜春呀 你唔撚該你 借本 logic textbook來學下先好討論
有人自己喺度偷換概念拗一大餐
實在太有邏輯
同你講野都晒鳩氣 唉 晒時間
根本對 logic 乜柒都唔撚識 又包拗頸
好撚心啦 講真
明明對 logic 完全無知
淨係識幾個乜乜邏輯謬誤
又係度大談邏輯學嘅數學方法點點點

講得好岩呀 有d野做左功課先可以判斷
其實通識應該係教 critical thinking and writing,係香港自已問題
屌你啦 烏大龜
聊是鬥非
一味同你一樣 明明唔撚識 又9up多
咪抵屌

真係同你一樣
你咪繼續揸住本 textbook 攞住 truth table proposition predicate logic inference set theory 嚟拗囉
離地到咁
第一次認同烏大龜講嘅嘢
重申一次:邏輯學係專業嘅學科
唔係由你地亂講
當你要作出對呢個學科嘅判斷
就要了解返呢個學科嘅野
好簡單嘅道理

我人格 同呢個問題 真係睇唔到有乜關係 唔好意思
呢d叫人身攻擊謬誤
陰撚公 要個傻嘅撐
垃撚圾
唉 自重啦 講真
你係邊個呀?值得人認真狙擊咩
梗係有意識形態
個意識形態叫理性分析
邏輯學家係會睇 intuition來修正理論
所以唔好亂咁講
邏輯學家 係會收集唔同人嘅 intuition
然後建立理論
邏輯學家唔係拎住一套終極真理來指責人無 intuition
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞