[科幻/奇幻]我参加了一場遊戲,賭注是整個地球

1001 回覆
267 Like 31 Dislike
推推推推
各位, 未推到第二個post, 咪洗旨意有大結局睇
pish
即刻再推
推多吓
推囉推囉
咁就推
推啊 樓主加油
推!
你個名
文呢
魔神的盛宴[後半部] 第三十一章 精靈星艦

「哇爸爸,係公主殿下呀!」小女孩抓住父親的手臂,興奮說道

「唔準亂講野,當今國王淨係生左三個王子,邊到會有咩公主殿下?」

「唔係唔係,你睇下本書,上面話佢係公主殿下。」小女孩翻開歷史書,展示給父親

父親不耐煩地看了一眼,書上記載著一百五十年前的事跡,裡面附有一張相片,下方寫著「卡娜公主殿下」。 他把書本拿過來,仔細比對眼前的少女,如此傾國絕色,絕對是相中人無誤。

他震驚至極,連忙合上書本,走到少女身旁。

「公...公主殿下?」

卡娜看見他手上的書本,大概猜出來龍去脈,於是便點點頭。

那人惶恐,連忙單膝跪下,卻被卡娜阻止。

「唔洗啦,我唔想引起混亂。」卡娜扶起他,問道:「你同我行禮,即係你係皇室既人?」

那人點頭,說:「回公主,我叫萊錫,係皇室政務官。」

「嗯,咁你帶我去皇宮,我要見國王。」

「見國王....國王政務繁重,不如我幫公主通傳一下先?」萊錫面露難色

「冇時間啦,更何況我係公主,想入皇宮都要通傳?」

萊錫想了想,說:「咁...咁好啦,我依家就帶公主進宮。」

他心想,卡娜畢竟是公主,而且算起來也是當今國王的祖姑姑了,帶她進宮應該不成問題吧。 於是他便為卡娜引路,前往星艦皇宮。

「公主殿下。」小女孩問道:「書上面話你係一百五十年前既公主,咁呢段時間你去左邊?」

「唐吉!」萊鍚制止她,然後對卡娜說:「對唔住公主殿下,小女年幼,一時冒犯。」

雖然口裡這樣說,但其實這個問題也是他心中的一大疑惑。

卡娜說:「唔緊要,小妹妹你叫唐吉呀可? 呢件事說來話長,有機會既我再同你講。」

萊錫見公主沒有怪罪,頓時放下心頭大石。 接下來的路程上他也沒多問什麼,安安靜靜地把她送到皇宮。

到達皇宮門前,萊錫恭敬說:「公主殿下,你依家既身份冇咩人知,總唔可以直接闖入國王住所,都係等我去通傳一聲先。」

卡娜點點頭。

接著萊錫便帶同女兒進入皇宮,稟報國王。 過了片刻,他們便出來了。

「公主殿下,國王請你入去。」

於是卡娜便跟隨萊錫進入這座陌生的「星艦皇宮」。 皇宮內的通道迂迴曲折,彷似一個迷宮,但萊錫卻來去自如,看似十分熟悉。 好不容易,他們終於走到皇宮的核心位置。

萊錫說:「國王請你喺到等一陣,佢好快就過黎,如果冇咩事,我就先行告退。」

卡娜''嗯''了一聲,接著萊錫便離去了。

待他離開後,卡娜便細心審視一下這裡,高高在上,雍容華貴的國王寶座似乎沒有什麼變化。 還有寶座上的壁畫,描繪著「光輝時代」的繁華盛世,是她一直想重現的景象。 這裡的一切,都讓她勾起了不少回憶。
「呢個皇宮你滿意嗎?」身後傳來聲音

卡娜轉過頭,看見一個三十多歲的男子,銀髮披肩,身穿皇袍,想必是國王無疑。

「國王陛下。」卡娜恭敬道

「你係朕既皇祖姑姑,就不必多禮啦。」

「嗯。」

「一百五十年,魔神的盛宴如何?」國王單刀直入

「關於魔神的盛宴,你知道幾多野?」

國王搖搖頭,說:「講真,唔多,不過有個人,或者佢會比朕知得更多。」他的目光移到卡娜身後,說:「皇祖父。」

卡娜轉過頭,只見一名男子站在皇座前,英姿颯爽,貴氣不凡,正是卡娜的哥哥,卡特。 物換星移,經過一百五十年還能見到熟悉的親人,絕對是驚喜萬分,即便是冷若卡娜,心中也不禁泛起波瀾。

國王說道:「咁你地慢慢傾下,朕先走啦。」

待他離開後,卡娜便衝到皇座前,抱緊卡特。

「皇兄。」

「傻妹妹,你以前一定唔會做啲咁肉麻既野。」

卡娜慢慢鬆開手,看著卡特,只見他面容如昔,但已是黑髮披肩。 髮絲從銀變黑,是精靈族年邁的唯一標記。

「你啲頭髮....」

「唔計進入冬眠既時間,我今年都成一百歲,頭髮變黑都好正常。」

「冬眠? 你冬眠過?」

「嗯,嗰時你一走就走左咁多年,我諗住等你返黎,於是就斷斷續續冬眠左六、七十年,之後都放棄左啦,估唔到今日.....你真係有我心呀,一百五十年先返黎探我一次。」

「皇兄...」卡娜再次抱緊他

「得啦得啦,唔好再做啲肉麻野,呢個唔係我認識既卡娜,點呀,呢一百五十年發生左咩事? 你好似冇老過咁既? 魔神的盛宴完左?」卡特一次過問了多個問題

卡娜搖頭,接著便把盛宴所發生的一切和盤托出,包括虛渡一百五十年的時光,還有這次回來的目的。

卡特長嘆一口氣,說:「即係話呢一百五十年對你黎講,只係過左兩日?」

卡娜點頭。

卡特凝望著她,眼神甚是溫柔,說道:「你為精靈星所做既一切,辛苦你啦。」

「只要可以達成父皇既心願,咩都值得。」

卡特面露異樣,但隨即回復過來,說:「但係你依家唔洗再咁辛苦,就安安心心留喺到做個公主啦,我已經叫人執好左你間房。」

「下...未得住,我仲要返去繼續遊戲喎。」卡娜疑惑

「已經唔洗啦,放棄個盛宴啦。」

「放棄?」卡娜驚訝道:「放棄左咁仲點救精靈星?」

卡特猶豫片刻,接著道:「你跟我出黎。」

卡娜半明不白地應諾一聲,於是他們便走到陽台,這裡可以俯瞰整個「首都星艦」。 卡特負手而立,眺望遠方,似是心有感觸。

「卡娜,你望下呢個城市。」
卡娜放眼望下去,只見一片繁盛祥和之景,市集生意旺盛,孩子無憂無慮,每個人臉上都掛著笑臉,與她離去時的哀怨之景截然不同。

卡特續道:「呢個時代,唔錯呀可?」

卡娜遲疑片刻,以她的聰慧,怎會不知道他想表達什麼。

「但係呢個始終唔係我地既家園,只係一個避難所。」

「一個星球定係一架太空船,唔係最重要,最重要係人民既生活過得好唔好。」

「咁人口問題呢? 太空船可以裝到幾多人,總有日會爆架。」卡娜顯得焦躁

「我地有人口管制措施,實行左超過一百年一直都好好。 你再認真啲望下個城市,呢個唔係就係你一直追求既太平盛世咩?」

「唔係!」卡娜決絕道:「我追求既唔係一個好食好住既避難所,我追求既係繁榮既精靈星,係我對''光輝時代''既嚮往!」

卡特冷笑道:「你係講皇座上面既壁畫? 好一個光輝時代,你見過咩? 你冇見過,我冇見過,就連父皇都冇見過。 根本冇人見過既四個字,你何必咁執著?」

卡娜怒目而視,說:「你咁樣對得住父皇咩! 你根本唔了解佢一生既抱負!」

「唔了解既係你,」卡特從衣袖中拿出一件東西,說:「本來我都唔想拎出黎,不過既然你咁講,你就自己睇下父皇臨終前既遺詔,係命令你放棄魔神的盛宴。」

遺昭上的一字一句,無情地擊碎卡娜內心的最後防線,原來她一直所堅持,所犧牲的一切,在所有人眼中都是徒勞,都是一文不值嗎?

「咁...但係...哥哥你知架,我今次參加盛宴唔洗任何賭注,冇代價架,根本唔洗放棄。」她的語氣已近乎哀求

「由你走嗰日到依家,已經去到第五、六代,佢地已經習慣哂呢到既生活,呢到就係佢地既家園,就算你贏左,都冇人會跟你返去。」

「唔係仲有哥哥你咩? 你仲記得邊到先係你既家園架。」

卡特苦笑一下,說道:「我已經係風燭殘年,生存唔到幾耐,等我死後,精靈星就只會永永遠遠活喺歷史書上面,更何況我已經唔係國王,冇權力叫佢地跟我返去。」

他續道:「放棄你嗰個不切實際既夢啦,一切都過去啦,呢到先係現在。」

卡娜全身氈抖,悲憤交集,怒道:「你地呢班白痴,你地甘於永遠活喺避難所入面,但係我唔甘心!」

卡特長嘆一口氣,接著拿過遺昭,把它撕掉。

「歷史就應該等佢留喺過去,妹妹,跟住落黎既路要點行,就由你自己決定。」說畢他便轉身離開了

待他遠去後,卡娜凝望著眼下的城市,內心泛起一種莫名的情緒,是怨恨? 是憤怒? 還是不甘? 她自己也搞不清。 也許是被世界拋棄的人,才會有的感受。

最後,她向天長嘯一聲,接著喊道:「安倫格! 帶我返去,我要繼續參加盛宴!」
樓主好呀
安倫格,快啲繼續遊戲,唔好拖喇
推爆佢
推呀!!!我要文
最後,我向天長嘯一聲:「我要文呀安格倫!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞