[科幻/奇幻]我参加了一場遊戲,賭注是整個地球

1001 回覆
267 Like 31 Dislike
他把玩了一下,接著便把它放下,然後拿起第二先進的紙片型智能手機,是三十多年前人們追求輕巧放便下的產物。

「就呢部啦。」段弦月微微一笑,如果問為什麼要選它,只能說是因為它處於中間,而且比較接近自己的年代

他按下''聯絡人資訊'',裡面只有一個''聯絡人'',而且還是一些亂碼。 雖然心中有點不安,但他還是爽快地按下。

「叮~~叮叮~」電話傳來悅耳的音樂,似是節錄自音樂盒

過了片刻,便有人接通了電話。

「喂?」段弦月有點緊張

「喂。」

咦,這是誰的聲音? 是認識的人嗎?

「我叫段弦月,你係...?」

手機裡頭傳來一下笑聲,聲音的主人應該是一位上了年紀的婦人。

「小月,你唔記得我啦?」

段弦月從腦海中翻了遍,一個依稀的容貌浮現出來。

「烈姨?」他掩蓋不了心中的震驚,道:「點解會係你?」

段弦月自幼母親便失蹤,父親又忙於工作,所以從小便把他交給外人照顧,而此人便是德烈夫人,因此他們的關係像是母子般,但是段弦月一直不喜歡她。

德烈夫人道:「做咩呀,聽到喺我即刻唔開心? 唔係因為你,我洗咩聽呢個電話,我同你講過幾多次.......」

她一直說,一直說,把她的那些大道理從頭到尾說一遍,還把段弦月罵得體無完膚。 這便是段弦月討厭她的原因,她自小對他十分嚴厲,動不動便是打是罵,雖然段弦月長大後明白她浪費唇舌也是為自己好,但就不能有一刻像個慈母一樣嗎?

「好啦好啦,烈姨,我地時間唔多,做左正經野先好冇?」段弦月忍不住打斷她

「我同你講過幾多次,唔好叫我烈姨,叫我德姨或者......」

德烈夫人似是想起自己接聽電話的目的,於是語氣一轉,說道:「嗯,差啲唔記得左,我仲有任務要比你。」
「係咩任務?」

「你間房入面有張床,床下底有個盒,你將佢攞出黎先。」

於是段弦月便按指示從床底處拿出一個白色盒子,放到桌面上。

「烈姨,我拎左出黎啦。」

「好...咁依家打開個盒啦。」德烈夫人語氣間有些遲疑

段弦月按指示把它打開,只見裡面全是塵封已久的舊物,每一樣都如利刃般刺進他心裡。

「呢啲係.....」段弦月翻了一下箱子,翻著翻著,淚水不自覺滴下來

「係你媽媽同哥哥既遺物。」

段弦月迅速把蓋子合上,輕輕''嗯''了一聲。

德烈夫人續道:「小月,你係時候要放低佢地,佢地在天之靈都會想你開開心心咁生活。」

「唔係! 咩在天之靈姐,佢地只係失蹤左,呢啲係舊物唔係遺物!」段弦月緊握拳頭,嘗試壓抑著自己的情緒

「如果你真係相信呢啲只係舊物,咁點解咁多年黎你都唔敢望唔敢掂,係因為你想逃避,你唔想承認佢地死左既事實。」

「夠啦!」段弦月說道:「唔好再講廢話,個任務到底要做咩野?」

德烈夫人輕輕一嘆,接著道:「個盒有面有一盒火柴,燒左佢地,你就完成任務。」

這句話猶如當頭棒喝,如雷貫耳,直擊段弦月的心房。

「你...你講咩話?」

「我話燒左啲遺物,燒左佢地,你就可以救返地球上所有既人。」

段弦月雙手發抖,別說是燒了它,只是讓他看著已經十分難受。

但現在說的,可是地球億萬生靈,人類千萬年文明的命運,只要燒了它,便能拯救一切。

「段弦月!你仲諗乜野,錯過左今次機會可能就冇架啦,你記住,由你參加呢場盛宴開始,你就唔止係段弦月,你仲係代表住整個地球,你係有責任對天下人交待,所以你唔可以再好似以前咁軟弱,咁感情用事!」

燒了一堆塵封的遺物,換回整個地球,這對任何人來說都是一個簡單的選擇,但對段弦月來說,這代表著斷絕跟親人們的最後一點聯繫。

他止著氈抖的手,慢慢把蓋子打開。
一張舊照片,紀錄著他母親和兄長的容顏,燒了之後,大概再過幾年便會淡忘了吧。

他取出裡頭的火柴盒,點燃起一根火柴。淚水已經模糊了雙眼,幾乎看不到火柴的形狀。

----------------------------------------------

「段弦月,你燒左未?」德烈夫人急忙問道

段弦月把火柴扔在一旁,說道:「我做唔到。」

他下不了手。

「你。。」德烈夫人氣急敗壞道:「你係咪痴線?原來我教左19年,竟然教左個白痴出黎!」

「烈姨。」段弦月道:「就算我完成唔到呢個任務,我仲有三次機會,唔一定會輸。」

德烈夫人冷笑一下,道:「你連咁簡單燒左啲遺物都做唔到,你會做到其餘三樣咩?我越黎越唔明點解你爸爸會要你黎參加盛宴,你根本就冇作為救世主既覺悟,咁樣只會害左全世界。」

「對唔住,拜拜。」
段弦月不待她回應便掛線。

他平復一下心情,看看掛在牆上的倒計時鐘,時間尚餘半小時,看來要盡快了。

他隨便拿起了最古老的按制型手機,手掌又開始氈抖,大概是心裡害怕接下來的任務。

「砰!」一不小心,手機便滑落地上

他嘆了口氣,俯身撿起手機,按了幾下,發覺沒有反應。

「喂,唔係跌一跌就壞左下話。」他多按幾下,嘗試重啟手機

「切,又話咩樂k亞3320手機跌極唔爛,傳說黎架原來。」他抱怨道

他放下那台壞手機,接著目光落在剩餘的兩台手機上,這意味著只剩下兩次機會了。

他小心翼翼地拿起第二古老的觸屏式智能手機,按下''聯絡人資訊'',依然只有一個聯絡人,依舊是一串亂碼。

他按下它,悅耳的音樂傳來。

「叮~~叮叮~」
「喂?」傳來的是一把女聲,十分熟悉的聲音

「喂,你係....星辰?」

那少女全名葉星辰,是段弦月的兒時玩伴,也是唯一的朋友。

葉星辰''嗯''了一聲,續道:「弦月....」

她一時之間也不知道該說什麼,畢竟,他們已經很多年沒見,自從她決定要參與外星殖民計劃,成為延續人類文明的先驅者,她便與地球的親人朋友斷絕了聯繫,終日流離在宇宙某處,以星辰為伴,飛船為家。

沉默的氣紛持續了十秒鐘,最終還是由段弦月打破:「星辰,你...最近過得好嗎?」

「四年以黎,我每日既生活都係一樣,紀錄,計數,食飯同訓覺,得閒既時候就寫下日記,冇咩過得好唔好。」

「嗯。」

「咁你呢?聽聞你同我一樣,都身處緊喺外太空。」

「嗯嗯,而且目的都同你一樣,要拯救我地既世界。」

「我知道,但係你就比我容易得多,只要完成一個任務就可以。」

葉星辰把話題拉回遊戲的任務上,氣氛頓時變得更加沉重。

段弦月苦笑一下,道:「係,咁我地就講返個任務啦,我要做啲乜野?」

「弦月,你知道作為救世主係意味住啲咩嗎?」葉星辰突然說出這話

段弦月愣了一下,剛才德烈夫人好像也問過類似的話。

「救世主就係要拯救世人,唔係咩?」

「咁如果為左拯救世人要違背你既意願,捨棄你既原則呢?」

段弦月從來沒有想過這個問題,一時間不知如何回答。

「我唔知道。」

「弦月,如果你冇咁堅定既意志,你係完成唔到我既任務。」

段弦月知道星辰說的話從來都是經過深思熟慮,十分精闢準確,如果她這樣說的話,大概.....

「你講左先,或者我會做到呢。」

葉星辰沉默了片刻,接著道:「你見唔見到衣櫃隔離擺左把電鋸?」

段弦月看了看,衣櫃旁的確放著一把電鋸。

葉星辰續道:「拎起把電鋸,將你隻左手鋸落黎,咁就完成任務。」

段弦月如晴天霹靂,額上冒出冷汗,用刀把手劈下來已經十分痛苦,還要用電鋸,這種痛楚絕不是一般人能夠承受。
「你...你講笑下話?」

葉星辰笑了笑,道:「我話左啦,你唔會完成到任務。」

「咁....如果係你你會做到咩?」

「我會!」葉星辰說道:「莫講話鋸一隻手,就算要千刀萬剮我都願意!」

「你...你痴線架,唔係你要做你梗係咁講啦!」

葉星辰再次笑了笑,道:「我會唔會做根本唔重要,因為我唔係救世主,但係你係,所以你有責任咁做。」

段弦月頓時百感交集,她這話是什麼意思,為什麼每個人都說責任責任,他們大概忘記了,他從一開始根本就不想當什麼救世主,他是被迫的,他到底有什麼責任,有什麼義務要犧牲自己來成全他們!?

他盡量冷靜下來,道:「葉星辰,我冇你咁高尚既情操,我根本就唔想玩咩遊戲,更加唔想做救世主,再講,呢個地球大家都有份,唔通其他人就冇責任咩? 憑咩要我一個人承擔,點解咩都係我錯?」

氣氛沉默起來,過了片刻葉星辰才道:「你啱,你冇錯,冇人可以怪你,只係你唔適合參加魔神的盛宴。」

再過了一會,葉星辰續道:「如果你決定左既,咁收線啦。」

此時,廣播突然響起:「時間尚餘十五分鐘,重複一次,時間尚餘十五分鐘。」

沒有時間再爭辯了。

段弦月說道:「星辰,對唔住,我完成唔到你既要求。」接著便掛線了
係咁多
巴打咩事
btw多謝你先, 我認得你係其中一個會成日幫我推post既人
希望多啲人推post
希望樓主出多d
今日仲未夠咩
燒嘢最容易,都做唔到...
男主係廢jer
巴打咩事
btw多謝你先, 我認得你係其中一個會成日幫我推post既人

呢邊出文好快好感動
咁下個call就切左條廢jer佢啦
以男主性格我估佢會即刻cut線
咁唯有係咁意推下啦
好睇
有d似恐懼鬥室
文呢,推推
開頭都覺得幾好睇 但第三個遊戲唔知咩事 無啦啦勁大段文字黎講歷史
本身覺得個題材幾新穎 第一個遊戲都幾好 第二個遊戲就開始hea 第三個遊戲就真係唔知做乜鳩 如果係主要寫鹽魚同其他星球人明爭暗鬥 同埋主要講返本身嘅角色會好啲
我嘅感覺一樣,花幾萬字講漢末背景,然後乜都冇做完咗。
會唔會越黎越難要切埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞