[科幻/奇幻]我参加了一場遊戲,賭注是整個地球

1001 回覆
267 Like 31 Dislike
女主好醒

作者真心唔錯,我完全可以喺腦到想像到女主嘅形象,我好鍾意呢種女仔

邊個女主?卡娜?

諗起佢d銀白嘅秀髮我就忍唔住了
留名好好睇 好好睇
樓主加油 唔好好似上個故咁
梗係
竟然
我原本仲諗住小加會討喜啲
好,多謝
卡娜>>>>>>>>>>>小加>>>all
文呀
同我搶
可能係你對小加嘅描寫唔係好夠掛 我都唔係好知

不過兩個都好正
小加fans
文呢
眾人遠去後,段弦月不禁苦笑一下,本來他以為自己有能力應對好一切狀況,沒想到最後還是要依靠卡娜。

接著他便奔往小加處,把她環抱起來,說:「小加,小加....」

此時小加的身體已異常虛弱和寒冷,她艱難地吐出一句:「痛....」

段弦月這才察覺到她的傷口深至見骨,輕微的觸碰也能讓她痛不欲生。

「啊...對唔住...」段弦月心如刀割,強忍著淚水,輕輕把她平放在柔軟的草地上

小加半睜著眼睛,啟唇似是想說些什麼,但卻無力說出來,淚水不住從眼尾溢出,滑過臉頰,染上污血,化成一滴滴血淚落在地上。

段弦月輕輕抹去她的眼淚,說:「對唔住....我唔應該扔低你....」

小加輕輕搖頭,緩緩舉起氈抖的手,段弦月捉緊它,只覺異常冰冷。

「寶....藏...」小加說

「喺我到,頭先嗰個係假,我呃左佢地。」說著眼淚已不禁落下

小加擠出一個微笑,說:「你去.....」

段弦月心知她的意思,是叫他趕緊把寶藏帶到小屋,他說:「但係我點可以扔低你喺到...?」

「走...快啲...」小加輕皺眉頭,略顯怒色

段弦月猶豫片刻,抹去眼淚,說:「好。」

他雖然心中不忍,但也明白現在最重要的是勝出遊戲,越是拖延,越是容易生變數,無論是為了什麼,他也不能賭上遊戲的勝負,更不能浪費小加的一片苦心。

下定決心後,他便忍痛轉身,前往湖邊小屋,結束殘酷的遊戲。

豈料在半路中途,一個人再次擋住他的去路。

「阿朗。」他恨恨道

「係咪好震驚,估唔到你最大既敵人,竟然係我呢?」阿朗微笑道

段弦月冷笑道:「我唔理你咩敵人,我依家無時間同你玩。」說畢便繼續往前走

「等陣。」阿朗攔在他面前

「咁即係你要同我搶?」段弦月冷眼瞄一下他

「廢話,我畢竟都係參加者,要同你爭,都好正常姐?」

聽到此話,沒有多想,段弦月便一拳打在他臉上。

「砰!」阿朗順勢被擊倒在地上

段弦月愣了一下,畢竟他自己也沒有想過會一擊即中,感覺阿朗根本沒有打算閃躲。

阿朗坐在地上,抹一抹嘴角上的血跡,說:「我輸左啦,我唔夠你打,你過去啦。」

段弦月雖覺奇怪,但也不想跟他糾纏,於是便動身前進,才剛踏出一步,他卻突然想到了一個重要問題。
小加。 難道他是想再次以小加作威脅嗎? 如今小加傷重,毫無搏雞之力,要協持她簡直是易如反掌。

想到此處,段弦月瞬間回過頭,對阿朗說:「唔理你係咪咁諗,我唔可以冒任何風險。」

說畢他便緊握拳頭,向傷坐地上的阿朗接連重擊數下,而且每拳都揮向頭部,冒求把他暫時打暈。

數拳過後,眼見阿朗躺在地上,沒有反應。 他轉頭看看小加,再看看阿朗,雖然心裡始終不踏實,但現在已經沒有辦法,姑且相信他是真的暈倒吧。

段弦月輕嘆一口氣,接著便繼續前進。

過了片刻,待他走遠後,阿朗便拍拍腦袋,站了起來。 他冷冷一笑,然後走到小加身旁,只見她淹淹一息,著實是我見猶憐,但他卻沒有泛起過一絲同情心。

阿朗並沒有暈倒,段弦月算錯了,但是他的運氣還是不錯,只因阿朗根本沒有打算以小加威脅他。

「喂。」阿朗半蹲在地,對小加說:「嗰個你男朋友黎架? 佢都傻傻地,以為我同佢地啲地球人一樣咁脆弱,打幾下就暈,不過雖然咁講,但係佢打我嗰幾下又真係幾痛.....」他拍一拍自己的腦袋

接著眼神一變,續道:「比佢咁樣打法條氣真係唔順,不如你黎幫佢還啦。」說畢他便二話不說往小加頭上揮了數拳

小加雖然吃痛但卻無力呻喊,阿朗擦擦拳頭,續道:「阿月佢既表演真係好精彩呀可? 差啲就呃哂所有人,不過可惜有我喺到,你知唔知點解佢呃唔到我?」

他明知小加不可能回話,但還是自顧自地說道:「其實呢,佢講既野本身就極多疑點同漏洞,咩蘋果咩機器,一個有正常智力既人都會覺得奇怪啦,不過佢都算叻仔,識得利用佢地既求勝心,令佢地唔可以冷靜思考,先會咁易比佢呃到姐。」

阿朗冷冷一笑,續道:「不過佢千算萬算,就係算漏左我,我同其他人唔同。」

「你...唔想..贏....」小加吐出這句話

阿朗見她竟有反應,便更加興奮,說:「冇錯,盛宴上面咩人都有,但係佢地全部都有一個共同目標,就係贏,但係我唔同,我既目標從來都唔係贏,哈哈.....」他突然大笑起來

他續道:「你依家係咪好想知我既目的呢?哈哈....不過我冇時間慢慢同你講啦,因為我地依家要睇一場好戲,你望下嗰邊。」

小加順著阿朗指示的方向,緩媛轉過頭來,映入眼簾的場景讓她睜開沉重的眼皮,心裡滿是震驚和疑惑。

湖邊小屋起火了。

「哈哈哈.....精彩精彩...哈哈....」阿朗的笑聲響徹整個極樂園

只是,此刻的小加已無心聆聽,她看著小屋處的熊熊火光,靈魂近乎被抽空。

與此同時,卡娜和阿灰等人似乎也看到濃煙升起,他們頓時停止追逐,一時之間不知如何反應。
btw 200正評會加更
仲打小加cls
push
Push
點解仲打得落
Push
Push
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞