[科幻/奇幻]我参加了一場遊戲,賭注是整個地球

1001 回覆
267 Like 31 Dislike
Hello darkness my old friend, I've come to talk with you again
巴打可唔可以寫翻情報販個故 好想睇落去
推推
出快啲得唔得 好好睇
輕輕一推
魔神大人出現了
遲啲可能會出返個重制版
但係點都會完埋呢個先
正評是動力
sound of silence
「哈,小妹妹,呢個係叫''魔神的盛宴'',就算真係有條咁既規矩,都自然可以由魔神,即係我去更改啦。 更何況我只係同佢講兩句,唔會影響到遊戲進度。」

「你...要留佢喺到都可以。」小加畢竟還是明白現況,不宜硬碰硬,於是便說:「但係我要一齊留低。」

「唔得。」

「咁.....」

「唉」魔神臉色一變,續道:「同你地講道理都係冇意思。」接著他便直視著段弦月的眼睛

段弦月與他的目光對上,頓時感到暈眩,他的目光極其深邃詭秘,彷彿包含著整個宇宙,甚至是宇宙外的一切,超越所有物質和時間。 過了片刻,他便進入了另一個空間。

他揉揉眼睛,只見這裡什麼也沒有,只有無盡的空間,在他面前出現一個身影,正是魔神。

「呢到係?」

「呢到...你可以叫佢做小宇宙,時間同空間喺呢到都無意義,過左一分鐘,等於過左一千年,亦都等於過左一秒鐘; 行十步,等於行一百步,亦都等於行一步,所以你唔須要擔心你既遊戲時間會被打擾。」

段弦月點點頭,然後問:「咁你帶我黎,係想做咩?」

「頭先咪講左,想同你敍舊。」

「唔好玩我啦,我點會有幸認識魔神大人你呢?」

魔神笑了笑,說:「你唔識我,但係我識你,我甚至比你自己更加了解你,你放心啦,我唔係要你做啲咩,只係想親眼見你一面,同埋聽下你既故事。」

段弦月只覺事情越發離奇,簡直讓人一頭霧水,他問道:「咩故事?」

「一切既故事,由你有記憶以黎既所有事,越多細節越好。」

段弦月愣了一下,道:「你...你到底想點?」

「你有冇聽人講野架,我話我要聽關於你既一切。」

什麼鬼啊,如果要把他人生中所有的細節都說一遍,至少要說個一天一夜,更何況他的人生十分普通,除了參加魔神的盛宴外,沒有半點戲劇性。

魔神彷彿看穿他心中所想,於是便說:「你就算講幾耐,外面既時間都唔會過,但相反如果你唔講,我係唔會放你出去,你就準備永生永世留喺呢到,同埋我唔會要你白白浪費唇舌既,等你講完之後,我會同你講返關於''極樂園''既資訊,就當係等價交換。」
段弦月暗暗嘆氣,其實一切根本都不由他選擇,他只能服從。

「既然係咁,我就盡量講啦,你唔嫌悶就得,um...首先我有個同母異父既阿哥,我媽媽係家庭主婦,我阿爸係國家元首.......」

他一直說,一直說,把他人生中能憶起的一切都說了出來。 剛開始時就連他自己也覺得沉悶,但魔神卻像遇到什麼有趣的故事似的,聚精會神地聆聽著,眼神裡充滿好奇和雀躍,到後來連段弦月也被他所感染,越說越起勁,越說越精彩。 就是這樣,不知過了多少個日與夜,他終於把所有的細節說完。 神奇的是,他完全不覺得口乾舌燥,也不感到疲累,看來小宇宙裡是沒有這個概念的。

「....跟住最後我就被你帶左黎呢到,就係咁多啦。」

說畢,魔神突然鼓掌,說道:「好!果然好精彩!」

段弦月尷尬地笑了笑,說:「你誇張左啲啦。」

「唔係呀,好有趣,只係....同我預期有啲出入」魔神的神情看似有些疑惑

「有啲出入?」

「噢...唔係,我既意思係我估唔到你地既生活係咁樣既姐。」

段弦月點點頭,想來也是,他畢竟是神,生活自然和凡人不一樣。 想到此處,段弦月心裡突然泛起一個疑問,他看著眼前的魔神,經過一輪相處,他心底裡覺得魔神也不如想像般生人勿近,於是便嘗試問道:

「咁...你地神既生活係點架?」

魔神愣了一下,接著才說:「神...對你地黎講我地係神,但係其實對我地自己黎講,我地只係普通人,所以你唔須要將我地既形象想像到咁神話化。」

我們?難道說他們有很多個? 甚至是一整個種族? 那安倫格算是他們的一員嗎? 無數疑問浮現在腦海裡,段弦月感覺自己的世界觀受到強烈衝擊,也許真實世界遠超他想像範圍。

他突然出現一個天馬行空的想法:「其實你地係咪好似啲科幻片咁,只係一啲超高文明既外星人?」

魔神笑了笑,道:「唔係,算啦唔好諗,你呢一世都唔會理解到我地既世界....或者咁講,如果你有朝一日真係理解到,咁喺你面前既,就係無盡既痛苦。」

段弦月甚是不解,但既然魔神無意說明,他也不便追問。

「好啦,多謝你將你既故事講比我知,我亦都會信守承諾,你有啲咩關於''極樂園''既野想知,即管問啦。」他說道

對了,段弦月也差點忘記,他可以問魔神一個問題。 他低頭沉思,嘗試設想一個最具建設性的問題,思前想後,最終決定問道:「你知唔知道我地要搵既''寶物''到底係咩?」

這是他能想出最有價值的問題。
預告一下, 個故好快會進入高潮部分
哇屌你好正呀
push!!!!!
點正法
文啊
因為入高潮所以正
推呀推~~~
突然令我諗起星矢omega, 個魔神唔通就係月嘅真身? 魔神想體驗下做人,洗咗自己記憶落咗地球?
點解魔神唔知道魔神的盛宴嘅?
我是來推post的
亂估時間:月自己先係魔神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞