[科幻/奇幻]我参加了一場遊戲,賭注是整個地球

1001 回覆
267 Like 31 Dislike
呢part你地可能會覺得同主線冇咩關係, 節奏有啲慢
但係我覺得係好重要的, 希望你地會繼續睇落去
加油,等你發揮喇
係, 你啱
隨著嗄吱聲響起,大門也隨即打開。 迎接之人是一個兩鬢白髮的老伯,他看著面前三個年輕人,帶著半分驚恐半分迷茫。

「你地係....?咳咳...」

段弦月強忍著心中的激動,問:「你...你係咪段世言?」

「咳咳...我係,你係?」

「一言難盡,老伯,你介唔介意我入黎坐下?」

段弦月脫口而出,意識到此舉唐突,本想解釋一番,豈料段世言卻笑笑道:「入黎坐啦,我自己一個都好悶,有人陪我傾下計都好。」

段弦月略感震驚,沒想到在這個人人自危的年代,此人居然會如此沒有戒心,他立即說:「好,好。」轉頭對身後兩個保鑣說:「你地兩個喺出面等一陣。」

「但係....」保鑣大驚

「我就喺呢間屋仔入面,可以走得去邊?」

他們想了想,說:「咁好啦,段先生你自己小心啲。」

段弦月點點頭,接著便進屋關門。

「咦...後生仔你都係姓段? 依家好少人係呢個姓啦。 黎呢邊坐啦。」段世言笑笑道,帶領段弦月前往客廳梳發

「啊...係呀。」

此時段世言已端著一杯熱茶,送到他面前,說:「飲杯茶先啦。」

段弦月接過茶杯,連忙道謝,接著問:「係喎,伯伯你啲屋企人呢? 我唔會阻住你地呀可?」

段世言笑笑說:「唉我老婆死得早,仔女都出哂去做野,周不時會返黎探下我咁啦,不過多數都係得我自己一個喺屋企架咋。」

「啊...」此時段弦月瞄到梳發桌上的一張照片,相中是一名三十來歲的少婦,容貌秀麗,手拿著一玉雕茶杯,很是高貴。

「咦呢個係你太太後生嗰陣? 幾靚女喎。」

「噢,唔係。」段世言拿起照片,似是十分懷念,說:「佢係我個妹,叫段世月。」

「原來係你個妹....」段弦月頓了一下

段世言,段世月? 言,月......

段弦月心中一震,淚水在眼眶裡打轉。

段世言沒有察覺異樣,繼續說:「我個妹係幾靚女架,唉但係早幾年走埋,我仲記得細個嗰時阿爺好錫佢架,吖...講起我阿爺,我同我個妹個名都係佢改架,佢成日都話......哇後生仔你做咩呀?」

他眼見段弦月愴然淚下,一時不知所措,情急下便把整盒紙巾遞給他。

段弦月甚是尷尬,搖搖頭,說:「唔洗啦,我...風沙入眼姐,你繼續講呀,我幾有興趣聽,你頭先好似講到你爺爺?」

幸好段世言沒甚機心,而且上了年紀之人都喜歡跟人訴說過往,於是他便開始滔滔不絕。

「你後生可能唔知,我細個嗰陣個世界好亂架,竟直係....真係同地獄一樣。 咁嗰時我阿爺就成日同我地講一個故事,佢話喎,佢好多年前有一個仔,喺天上面好努力咁為個世界奮鬥緊,係一個英雄,叫我地唔洗驚會世界末日喎....哈哈,仲話我地個名係跟佢改添。」
段弦月強忍淚水,以免破壞他說故事的興致。

段世言續道:「咁我又問我阿爺,佢係咪好叻,好犀利架,我阿爺每次都會好嚴肅咁話...」他皺起眉頭,模仿段煬:「佢係一個蠢材,跟住就指一指佢斷左既左手,話就係佢累成既。」

他的模仿十分神似,讓段弦月不禁破涕一笑。

他續道:「咁我心諗佢一定有其他過人之處啦,點知佢又話無喎,咁我就奇怪啦,點解會話佢係一個英雄呢? 佢又憑咩救世界呢? 每次一講到呢到,阿爺就會望出窗外面,笑笑口咁話:「我都唔知,或者如果有一日佢返左黎,阿言你幫我問下佢。」....」他頓了一頓,說:「唉...不過都好多年前既事啦。」

說畢段世言也略顯傷感,往事如煙,光陰一去不復返,徒留的追憶往往如皎月般,孤寂而悲涼。

「佢自己都唔知。」段弦月忽然說道

段世言輕皺眉頭,問:「你講咩話?」

「你唔係要幫你爺爺問咩? ....呢個就係答案。」

段世言先是疑惑,接著是震驚,他連忙戴上老花眼鏡。

「你....」二話不說,他急忙走到房間裡,拿出一張相片

他把照片與段弦月對比一番,揉揉眼睛,確定自己沒有看錯。「你...你係伯....」

段弦月收起眼淚,微笑說:「我就係段弦月,點呀...同你想像中既英雄有冇出入?」

「呢個.....原來係真,我一直以為只係一個故事,太神奇啦。」

「係呀,好神奇,我都估唔到我竟然有個咁大既侄仔。」

他們倆叔侄開始了一段跨越時空的談話,彷彿如失散多年的故友般,滔滔不絕,無所不談。

一直到晚上,段世言突然想起一件往事,於是便回到房間,拿出一個佈滿塵埃的盒子。 他拍拍盒子上的灰塵,然後打開它,遞給段弦月:「呢個係我阿爺留落黎,話如果有一日你返黎就交比你,我嗰時都唔係好信呢件事,所以就一直無好好保管佢。」

盒子裡放著兩封書信,一黑一白,段世言繼續解釋說

「阿爺話呢到一封係....等我諗下先...吖係,黑色呢封你睇完就會明白佢所做既野,我都唔知係咩意思。 至於白色嗰封,我就唔知啦。」
段弦月先拿出黑色信封,取出書信,由於年代久遠,紙張顯得發黃殘舊。 他小心翼翼地翻開書信,信上只有短短幾行字,簡潔清晰。

「致 兒 段弦月:
當你看到此信時,大概已聽聞關於我實行的政策。 以下是實施政策的兩大原因。
第一,資源分配嚴重不足,弱肉強食之政策能讓社會人口減少,以降低資源消耗。
第二, 弱肉強食之政策,順應自然淘汰機制,為社會保留精英份子,以延續人類文明。
望兒能理解。
此外,假若世界安定太平,再沒饑民挨餓,不再民怨四起。 那就放棄盛宴吧,賭注風險太大了,不值得為它賭上全人類。」

閱畢,他把書信合上,喃喃說:「弱肉強食,咁樣同原始人,同動物有咩分別?」

段世言見他神色有異,便問:「封信...有問題?」

段弦月搖頭,順手拿出白色信封,說:「冇咩問題。」

接著他從信封中拿出書信,同樣是久遠發黃的紙張,同樣是簡潔的幾行字。

「致 兒 段弦月:
以下所說之事甚為離奇,但請務必相信。
你並非我之親兒,而是來自陽星,在某一晚上降臨於地球上。
此事我所知不多,甚是不解,或許你的隊友能解答一二。
信封裡附有一張照片。」

書信的內容直把他帶到九霄雲外,久久未能回神,心中滿是不解。 待冷靜過後,他按指示拿出信封裡的照片。

照片中是一個嬰孩,臉上淺印著一個圖案。 十字圖案從中間破裂而開,正是小加所贈徽章上的圖案。

段弦月震驚不已,冷汗直流,連忙把書信合上。 他拿起茶杯,想喝一口熱茶,卻不慎把茶杯摔碎。

段世言一驚:「伯父...你冇野呀嘛?」

段弦月擠出一個微笑:「我...冇事,呀唔好意思。」他看著地上破碎的茶杯

「啊唔緊要,最緊要你冇事,我幫你執返佢。」

「啊唔洗,我自己黎得啦。」段弦月阻止他,接著俯身收拾茶杯碎片

此時,虛空中傳來廣播聲音:「各參加者注意,請儘快返到太空船上,比答覆我同準備下一場遊戲。」

段弦月看一看段世言,發覺並無異樣,看來廣播沒有傳到他耳中。
段世言見他看著自己,甚是奇怪,便問:「咩事?」

「冇咩,係呢,我阿爸...即係你阿爺有冇墓之類? 如果有既,我想去一去,之後就要走啦。」

段世言想了想,說:「有,講起上黎我都好耐冇去拜過阿爺,不過...你咁快又要走啦?」

「嗯,有啲手尾要搞埋佢。」

「又去救世界?」段世言意味深身地笑一笑

段弦月愣了一下,接著微笑道:「嗯,個世界依家先真正須要我去救。」

----------------------------------------------------------------------
星月無光,夜幕之下立著一個石碑,滿佈灰塵,雜草叢生,顯然缺乏打理。 石碑上簡單刻著「段煬之墓」四個大字,沒想到這裡便是曾經叱吒風雲的聯合元首最後的歸宿。

「阿爺,好耐冇黎睇過你啦。」段世言拿著大剪刀,清理墳墓周圍的雜草

「世言。」段弦月語氣凝重,說:「你怕唔怕死?」

段世言愣了一下,接著說:「唉,我都一把年紀,死唔死都冇所謂啦,有咩好驚?」

「咁你啲仔女呢,你啲孫呢? 你怕唔怕佢地死?」

他遲疑了一會,然後說:「怕,梗係怕,佢地仲好後生,好多野未經歷過。」

「咁如果比你揀,你會寧願佢地死,定寧願佢地做一隻惡魔?」

這次他沉默更久,甚至放下大剪刀。

過了良久,他終於說:「如果做一隻惡魔,同生活喺地獄有咩分別?」

段弦月笑了笑,眼見雜草已清理得七七八八,便說:「嗯好啦,我仲有啲野想同阿爸講,你走先啦。」

「咁好啦,你自己識走架啦?」

段弦月''嗯''了一聲。

段世言點點頭,便打算離去,剛踏出幾步,突然回頭問:「伯父,我地會再見嗎?」

段弦月想了想,說:「唔會,唔會喺呢個世界再見。」

段世言點點頭,便拄著拐杖離去,這一次,他沒有再回頭。

待他遠去後,段弦月便走近墳墓,伸手一抹上面的灰塵,說:「阿爸,你延續左人類既文明,但係你將佢地變哂做惡魔,呢樣就係你想見到既世界咩?」

「你叫我放棄盛宴,話有可能令到人類滅亡,但係你要全人類活喺地獄入面,咁樣有意思咩?」

這次,是段弦月第一次反思作為救世主的意義。 到底他真正應該拯救的,是人類的生命,還是人類的心性呢?

他站起身來,仰望著被烏雲密佈的夜空,星光雖被掩蓋,但待烏雲散去,終會重見天日。 只是,屬於人類文明的烏雲,會有散去的一天嗎?

「安倫格!」他向天說道:「走啦,我決定繼續參加盛宴。」
爆左好多文, 比我抖返一兩日
難得有心理描寫
初頭幾正
今日一口氣追晒 幾好睇
開始好睇
push
寫得唔錯
承上啟下得幾好

但主角個動機比我感覺似
一個傳統既死老野接受唔到新思想就係都要搞尻人咁款
我覺得呢個都係遊戲一部份嚟
其實大會個神會唔會唔知男主角唔係地球人呀? 咁都比佢化代表地球參賽?
新讀者lm
由0到live
而且係上咗連登咁奶睇嘅第一篇文
支持
btw想問鹽魚玩呢個game之前幾歲
sor 其實係2day 前only
問完立即見到個答案
留名推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞