[科幻/奇幻]我参加了一場遊戲,賭注是整個地球

1001 回覆
267 Like 31 Dislike
push
「寶物?」魔神想了片刻,接著道:「雖然我唔肯定,不過喺''極樂園''入面稱得上係''寶物''既,應該只有.....」他突然停頓下來

「咩事?」段弦月問道

「你地要佢黎做乜野?」麼神表情凝重

「呢層...我都唔知,遊戲規則淨係話要將佢帶到一間湖邊小屋入面。」

「淨係咁樣?」

段弦月點點頭。

魔神沉默了片刻,然後說:「佢係一個....蘋果,你淨係知道呢樣野就夠,記住唔好亂咁搞佢,搵到之後直接拎去小屋。」

「唔好亂咁搞個蘋果?」

「佢...唔係真係一個蘋果,只係蘋果形狀既機器,佢...你當佢係一個高科技產物,記住唔好掂上面任何制,明白未?」

「噢....」

「我問你明白未呀!?」

「明...明白。」

魔神點點頭,接著道:「好啦,你走啦,見你故仔講得咁好,我就做多次好人,幫你跳過哂所有沉悶既情節,直接送你去最精彩既時間點。」

「下....最精彩既時間點?」

「唔好咁多廢話啦,我仲有好多野要做架。」魔神做出一個手勢,看似要施展什麼法術

「等...等一陣,我地會唔會有機會再見?」
段弦月衝口而出,他從小只有葉星辰一個朋友,更從沒試過把自己的事情向人和盤托出,在無形間漸漸跟魔神建立了連繫,此刻,他完全忘卻了人神之別,只把魔神當作一個朋友。

魔神微微揚起嘴角,那如夢似幻的笑容不可能跟''魔''字連在一起,他說道:「或者啦,如果真係有機會,我地好快...好快會再見。」

段弦月露出疑惑的表情,只因他太過強調''好快''二字,不像是客套說話。

魔神續道:「我記得你地地球人有一句說話,''洞中方一日,人間已千年''。」

說畢,魔神和小宇宙一同從段弦月的視線中隱去,彷彿消失於世界上。

洞中方一日,人間已千年。
推啊
魔神的盛宴[後半部] 第十三章 最精彩的時間點

段弦月緩緩睜開眼睛,四周傳來淡淡的草青氣味,環視一番,這才發覺自己正平躺在石路上,小宇宙無盡的空間感早已消失,換來的是一片清新漂亮的田野。

「鹽魚!」不遠處傳來一聲叫喊,他微微一笑,只因這聲音總能為他帶來溫暖

不久,小加已跑到他身旁,慢慢扶起他,問道:「你冇事呀嘛?」

段弦月見他眉頭緊皺,一副緊張忑忐不安的神情,不知為何有想笑的衝動,於是便道:「我冇事,其他人呢?」

此時,隊伍其他成員也趕到,卡娜率先說:「我地仲以為你返唔到黎。」

段弦月笑了笑,說:「放心啦我冇事,係呢,呢段時間發生左啲咩事?」

卡娜回道:「喺你比魔神帶走之後,我地喺原地等左一段時間,發覺你仲未返黎,我地就走左。」

「哼」成小子說道:「如果唔係佢堅持要等你,我地一秒鐘都唔會等。」他怒視一下小加

段弦月看一看小加,心中滿是感激,而小加則是瞪了一下成小子,沒有作出回應。

「好啦好啦」泰山插話道:「既然佢都返左黎,冇必要再拗,係呢,魔神有冇同你講啲咩?」

「佢淨係同我講左個寶物係一個蘋果形既機器,算係係一個高科技產物。」

「一個蘋果...」泰山思索了一會,接著道:「仲有冇其他?」

段弦月想了片刻,突然想起了一個與遊戲無關的東西,魔神好像說要把他傳送到什麼最精彩的時間點.....

此時,他們眼前突然出現了一群人,應該是其他參加者,那些人看上去不懷好意,似是故意擋著他們的去路。

「你地係?」泰山問道

為首的人回道:「我地係第二隊既人,想黎問你地借啲野。」

「借啲咩?」

「你地既藏寶圖。」

此話一出,段弦月等人立刻提高警戒,氣氛頓時凝重起來。

泰山不慌不忙道:「每隊都有一張藏寶圖,你要我地嗰張做咩?」

「實不相暪,我地隊入面有個叛徒,佢有保護色,佢出賣左我地,拎走左張地圖,到依家我地都未搵到佢。」

「咁你地繼續搵個叛徒啦,要借地圖既,恕我地愛莫能助。」

為首的人搖頭道:「既然呢到有張現成既,咁就唔搵啦。」

泰山瞬間眼冒怒火,沉聲道:「咁你既意思係,你要搶我地張地圖?」

「唔係唔係,唔係搶,係借,等我地搵到個寶物之後,就會還返比你地。」他背後的隊友也竊笑起來

「哼」泰山說:「睇黎你好有信心可以搶得走喎。」

「搶野係我地最在行既事。」

此時,兩隊的人都嚴陣以待,激烈的衝突將隨時發生。

「段弦月。」卡娜突然在段弦月耳邊說道:「一陣我拉你走既時候,你唔好再反抗,唔好再諗,知唔知道?」
今日出兩篇, 聽日可能要休文一天
希望各巴絲繼續推, 繼續正評
感動既係, 終於有人討論下劇情
我打錯左字?
臨訓推多推
一起身就有文
仆你個街live左
我個故暫時好似得7萬幾字
應該好易就會live左
加油呀樓主
幫你推吓先
多謝!!!!!
btw由於小弟最近要考試
所以出文會慢少少, 下星期二會回復正常
樓主加油
推post
Support this story

樓主考試加油
Thank you
多謝!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞