[科幻/奇幻]我参加了一場遊戲,賭注是整個地球

1001 回覆
267 Like 31 Dislike
今日出一篇
今次唔好好似上次漢朝個遊戲咁虎頭蛇尾喇

樓主讀緊咩?
考試加油呀
應該唔會
今個game已經構思好哂, 差在未寫
多謝
Engine仔
係好文采既engine仔
Lm
Thank you!
鳩估 月係咪耶穌
魔神應該有好多個分身?
push
沉左
推返上去先, 今晚會出
即刻推返先
Push
文呢!!live左
pish
再推
「咁個紅點係....」小加喃喃道

「個紅點係咩唔重要,最重要係搵出真正既藏寶地點。」卡娜說道

此時段弦月想起魔神說過的話,於是便說:「魔神話過佢係一個蘋果....咁會唔會...」他掃視一遍地圖,然後指著上面一個地方,續道:「會唔會喺個水果園入面?」

眾人皆知魔神口中的蘋果只是一個機器,因此這個想法未免牽強,可是在毫無線索的情況下,這似乎是最合理的。

「好啦,就咁話。」卡娜說道,小加也點頭表示同意

於是,他們一行三人便沿著林間小路,一直往水果園方向前進。

流光易逝,轉眼間黑夜已無聲無息降臨,眼見紅日將沉,新月初昇,他們便打算在附近尋找一個歇腳處。

「夜晚啦,我地等聽朝再趕路啦。」卡娜說道

拖著疲倦的身軀,段弦月和小加走到一棵參天巨樹下,依靠樹幹而坐。 不久,卡娜也坐到段弦月身旁,沒想到,樹幹的闊度竟足夠三人平排而坐。

待坐定後,小加突然問道:「鹽魚你估呢個世界係咪真既呢?」

「.....我都唔知,不過如果係真既,唔知我地又喺咩星球上面呢。」雖然嘴上不承認,但他心裡總覺得不是真的,只因這裡的一切過於美麗,猶如身在夢境一般,。

「但係我就希望佢唔係真既。」小加續道

「點解既?」段弦月疑惑道

「因為如果係真既,咁呢度總有一日會變成好似我地既星球咁,一片頹垣敗瓦,咁以後就唔會再見到咁靚既景色。」

段弦月轉過頭,細看著她,只見她美麗的側臉下彷彿藏著淡淡哀傷,段弦月不願看到她這個樣子,於是便說:「唔會既,我地既星球係因為有智慧生物,有科技發展,所以先會搞到咁。」

接著他便指一指眼前飄過的螢火蟲,續道:「呢到只係得呢啲小動物,頂多加埋魔神,所以佢唔會好似我地既星球咁。」

豈料小加卻搖搖頭,說道:「唔係咁樣架,就算一個星球冇人,冇科技發展帶黎既污染,佢一樣會滅亡,只係遲與早既問題。」

她說的話不無道理,段弦月也無從反駁,別說是區區一顆行星,即便是宇宙也終有煙消殞滅的一天,畢竟世上沒有東西是永恆的。
段弦月''嗯''了一聲,點點頭。

此時,一直保持沉默的卡娜突然說:「我...行開一陣。」

「....你又要去邊?」段弦月問

卡娜咳了一聲,說:「我...好快返。」說畢便俓自離開了

段弦月雖感疑惑,但也沒有多加阻止。

「唉...又係咩都唔講低就走,你記住唔好學佢咁。」段弦月抱怨道

「鹽魚。」小加一改口吻,認真說:「卡娜佢又靚又聰明,好得人中意呀可?」

段弦月冷不防,回道:「你..你講咩呀,係就係,不過佢太冷漠啦,好似一舊冰咁....」

「咁我問你,如果有一日,我同佢一齊遇到危險,你會救邊個,捨棄邊個?」

段弦月愣了一下,額上出現一滴冷汗,畢竟他遇到的是世紀難題,傳聞是從百多年前開始流傳,至今無人能解,葬身其手下的冤魂更是不計其數。

他嚥了一口水,說:「咁...咁梗係你啦,依家都未到夏天,我拎舊冰返去把鬼咩...哈哈....」

「答錯。」小加揚起一抹微笑,說:「正確既答案係救佢。」

「下...」段弦月看不穿她的笑容

她頓了一頓。

小加說:「佢...雖然我唔中意佢成日痴住你....但係無可否認,佢比我更有價值,更幫到你。」小加別過頭,遙望著遠方的繁星,說:「所以如果真係有咁既一日,你記住要揀佢。」

「......」段弦月無言以對,看著她,只覺他們之間的距離忽近忽遠

他說:「哈...講埋啲咁既野,唔好諗啲假設問題啦,就算真係有呢一日,我兩個都唔會放棄,你睇下....我有兩隻手架嘛,一隻手捉住一個,唔洗驚會救少左。」

「呢個笑話....一啲都唔好笑。」

段弦月乾咳了兩聲,尷尬地低下頭。

小加笑笑道:「你唔記得啦,盛宴既第一日你就已經想揀佢做同伴,嗰時你仲好唔中意我添,所以你要堅持自己既選擇,亦都....唔好令我後悔當初由佢手上搶走左你。」

一點點回憶突然湧上段弦月心頭,還記得當初小加是一個擁有綠色皮膚,比史力架還醜的外星人,物換星移,日月如流,現在她卻成了一個可愛動人的少女,想起來那時距離現在也不過是一星期左右,但已是恍若隔世。
係咁多
小加
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞