[科幻/奇幻]我参加了一場遊戲,賭注是整個地球

1001 回覆
267 Like 31 Dislike
好睇過另一位巴打即故好多
求你快出文
魔神係咪會離開極樂園再出場
繼續推
好睇
推下先
Push
邊個故
睇落去就知
唔小心live 左
今日有冇
出文先知
安倫格的寢宮裡。

他正站在落地玻璃前,但此刻吸引他的並不是窗外那顆熾熱耀眼的恆星,而是手上的''蘋果''。 他對這個寶藏的來歷所知甚少,只知道它的正名叫「智慧之果」。

「智慧之果」到底藏著什麼樣的秘密呢?

正苦思之際,他看到「智慧之果」的頂端處有一個小按鈕,難道這就是秘密所在? 他的手指在按鈕上方盤旋,過了片刻,指尖放到了按鈕之上。

「安倫格大人,佢黎左啦。」門外的侍衛突然說

安倫格於是便把「智慧之果」放到桌上,轉過頭,說:「叫佢入黎。」

不久,大門被打開,一個身影緩緩而走入,待火光照到他臉上,這才看清來人正是阿朗。

「唔知大人你叫我黎有咩事呢?」他問道,身上透著一股邪魅的自信

「之前既遊戲入面,任務指定既湖邊小屋起火,導致無人勝出,係咪你做?」

「係呀,我喺阿月佢地黎之前就已經預先收集左好多易燃物,放喺屋入面,然之後襯住全部人走哂去追卡娜既嗰段時間,我就返左入去,點著左少少柴火,哈...然後就....」

「夠啦。」安倫格說:「我冇興趣知道你點樣做,我淨係想知你點解要咁做。」

阿朗愣了一下,說:「啊?你竟然有興趣知道呢樣野?」

安倫格說:「我搵人查過你,你之前喺鋒星上面棣屬於一個叫''七殿會''既組織,係咪?」

阿朗也不覺驚訝,說:「噢,好似係,不過已經係好耐之前既事,我都唔係記得係做咩架啦。」

「唔記得?」安倫格冷冷一笑,說:「咁就等我提一提你,''七殿會''既核心思想認為智慧生物係世界既毒瘤,佢地既存在係蠶食緊呢個世界,所以佢地認為智慧生物應該被滅絕,令世界回復應有既平衡。」

阿朗收起笑臉,別過頭去。

安倫格續道:「佢地曾經進行過多次恐怖襲擊,導致死傷無數,所以鋒星政府將佢地歸類為恐怖分子,極端思想主義組織,簡單黎講,即係一班反社會既痴線佬。」

阿朗沒有即時回應,過了片刻,他才笑笑說:「查得幾清楚呀,咁你都應該知道我當年喺組織只係一個普通成員,無名無姓,更何況組織喺我參加盛宴之前好多年已經被政府徹底瓦解左。」

安倫格也笑笑說:「無名無姓唔代表你冇參與過佢地既行動,組織被瓦解左亦都唔代表,你既思想被人瓦解左既。」

阿朗的眼神略過一絲異樣,但瞬間回復過來,微笑說:「就算你講既野係真,咁又點,盛宴有邊條規例話唔可以燒左任務場地? 又有邊條規例話唔可以有呢種思想? 主持人,你唔係連參加者既私事都要管下嘛?」

安倫格冷眼看著他,過了一會,便微笑起來,說:「只係好奇問下姐,無論你帶著咩目的同心態黎參加盛宴,我都唔會理,只要你記住唔好違反任何規例就得。」

阿朗點點頭,說:「好,我記住啦,咁你仲有冇野想問? 冇既我就走啦,你知啦,我仲要趕住返去同母星上既人商量架嘛。」他嘴角微微揚起一抹邪笑

安倫格說:「有,你應該知你一場都未贏過架可?」

阿朗回:「我知。」

「咁你跟住落黎仲會唔會繼續留喺到參加遊戲?」

「如果咁做,有冇違反任何規定?」

安倫格想了想,接著說:「冇。」

阿朗微笑道:「咁就麻煩大人你幫我留住個位啦。」說畢他便轉身離開了

他走後,安倫格也微笑起來,一個不想贏,只想搞破壞的人,他倒是想看看,這樣的人能為盛宴帶來什麼樣的火花。

反正,終究也只是個凡人,還是不可能脫離他的控制。
魔神的盛宴[後半部] 第二十八章 智慧之果

在阿朗離去後不久,門外的侍衛來報:「安倫格大人,有...有參加者死左。」

安倫格睜大眼睛,震驚至極,太空船上竟有人敢如此造次?

他問道:「係邊個? 比人殺死既?」

侍衛搖搖頭,說:「死既人叫成小子,佢...佢係自殺架。」

「自殺!?」安倫格強忍著震驚,說:「知道啦,你出返去先。」

那侍衛從命離去,偌大的房間裡只剩下安倫格,還有一直坐在暗處的安倫兒。

「我親愛既弟弟,只不過係一個參加者自殺姐,之前都發生過好多次,有咩事令你咁震驚呀?」安倫兒問道

安倫格拿起桌上的「智慧之果」,說:「嗰個成小子,佢曾經掂過''智慧之果''。」

「智慧之果? 個地球人唔係都掂過咩,有咩咁特別?」

安倫格搖搖頭,說:「佢唔止係掂過,佢仲曾經啟動過。」

「啟動過? 點樣啟動過?」安倫兒問

安倫格指著頂端處的一個小按鈕,說:「呢個制,就係啟動''智慧之果''既方法。」他的手指再次懸在按鈕之上

安倫兒大驚,說:「你唔係想啟動佢下嘛? 你知架,佢另一個名叫...''禁忌之果'',唔可以亂搞架。 你比我。」她伸手打算把「智慧之果」奪過來,豈料安倫格卻不從。

「姐姐,你有冇諗過點解第五場遊戲要喺極樂園進行,令所有人白白虛渡一百五十年,又有冇諗過點解個寶藏會係''智慧之果''? 或者...所有既秘密都藏喺''智慧之果''背後。」

「就算真係有咩秘密,你都冇必要去知道,知道得太多有時唔係一件好事黎。」

安倫格搖搖頭,說:「乜你唔覺得今次既盛宴好古怪既咩?」

「好古怪?」

安倫格點點頭,續道:「今屆既盛宴魔神介入得太多,由一開始要折我翼,到後來竟然連虛渡一百五十年既事都唔預先比我知,我感覺自己同參加者一樣咁被動,姐姐你係上屆既主持人,乜上屆既盛宴有發生過啲咁既事咩?」

安倫兒一時三刻無言以對,的確上一屆盛宴中,魔神幾乎是不聞不問,斷不會像現在這樣。
安倫格續道:「而呢樣野或者就可以解釋一切。」

他看著''智慧之果''頂端上的小按鈕,不再猶豫,徑自按下去。

「唔好...!」安倫兒雖欲阻止,但已來不及

「智慧之果」的外殼被翻開,內部射出一道全息掃瞄光線,橫略過安倫格的眼睛。 就這樣輕輕的,在他的腦海裡刻下一個永不磨滅,象徵智慧和痛苦的烙印。

安倫格徙然睜大眼睛,眼神中的驚惶失措是他數萬年的生命裡未曾有過的,即便是當年神魔大戰,浴血沙戰,血賤五步,天地近乎崩塌永滅,他也從未如此驚恐過。

「弟弟,弟弟...!」

安倫格回過神來,看著姐姐,俊美的臉龐不斷抽搐扭曲。

「你...冇事嘛? ''智慧之果''既秘密...?」安倫兒問

安倫格回頭看著手中的「智慧之果」,然後立刻把它放在桌上,伸出手來,掌心現出一團熾熱的火焰,火光幻化成一條火龍,以毀天滅地之勢擊向「智慧之果」。

毫髮無損,他的攻擊對它完全不起作用。

「你做咩呀? 究竟係咩一回事?」安倫兒問

「一定要摧毀佢....唔可以比佢留喺世上!」說畢便再次擊出一道火龍

可惜事與願違,它依舊不動如山。

安倫格似是被逼急了,竟抓住安倫兒的手臂,哀求道:「姐姐,你幫我...你幫我摧毀佢。」

「你...你到底發生咩事?」安倫兒十分擔心弟弟

安倫格鬆開手,別過頭去,喃喃說:「唔係...算啦,你冇能力摧毀佢,冇人有能力。」他頓了一頓,說:「鎖起佢,係啦...呢個係唯一既辦法。」

說畢他便拿起「智慧之果」,把它放進一個寢宮裡不為人知的地方。

回到書桌前,他依舊冒著冷汗,安倫兒見狀甚是憂心,也非常不解,便問:「到底...係咩秘密?」

安倫格回:「一個會令人煎熬一生既秘密,我依家終於明白。」

「明白啲咩?」

「明白點解個參加者要自殺,呢個或者係唯一既解脫方法。」
安倫格負手而立,看著那顆熾熱的恆星,重重嘆了一口氣。
我最近出文好似勤力左
希望快啲推爆個post佢
出完呢個仲有條舊數交呀
正故, 兩日追哂進度!
深夜幫推
好想知到底安倫格見到d咩
成日轉acc出文個位
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞