[科幻/奇幻]我参加了一場遊戲,賭注是整個地球

1001 回覆
267 Like 31 Dislike
呢篇仲有一小段聽日會打埋
另外跟住下一章節就會到第五場遊戲
咁益佢
屌 忍唔住手live左
唔通小加同首領有路
新讀者lm
lm
小加係弦月阿媽
段弦月愣了一下,然後看看首領。

首領說道:「你出去啦。」

「但係.....」

「你放心啦。」這句話卻是出自小加,她依舊露出天真無邪,讓人安心的笑容,說道:「你爸爸留喺到唔會有咩事既。」

段弦月看到他們的表情,也就點點頭,接著轉身離去,畢竟他們也是他十分信任的人。

他離開後,首領率先問道:「你到底係咩人? 個徽章上面既圖案.....你做咩呀?」只見小加突然走近他,眼神裡透著一種讓人不安的感覺

說時遲那時快,小加已走到他的床邊,接著把翻譯項鍊一併套到他頸上,然後說道:「呢個係翻譯器,咁樣我地先溝通到。」

「嗯,你到底係咩人? 徽章上面既圖案係咩黎?」

「係我星球既標誌,相信你喺十九年前都見過啦。」

首領回憶起十九年前的晚上,那是一個寧靜的晚上,微風陣陣,萬里無雲,無數繁星包圍著一彎弦月,於是他便為那天從天上降臨的嬰孩,取名為弦月,而那嬰孩的臉上卻印著與徽章相同的圖案。

首領續道:「所以,弦月係你地星球上既人?」他已經猜出了個大概

「係,佢係陽星人。」

這一句話,終於解答了首領心中多年的疑問,彷彿一切都明朗了,但還有一個問題:
「但係點解佢會黎左地球?」

小加想了片刻,說道:「你唔須要知道,你淨係要知道,我唔會比你傷害佢。」

「我點會傷害佢? 就算佢唔係我親生,我都當佢係我個仔,更何況如果我要傷害佢,我就唔會將聯合政府既真實想法話比佢知。」

小加搖搖頭,道:「你好了解佢,你知道佢唔會因為聯合政府既想法而害地球,你的確好愛佢,但係你唔會為左佢而捨棄地球。」

首領沉默,也許她說出了自己真實的想法。

小加續道:「但係我唔同,為左佢,我可以捨棄任何野,包括陽星。」

說畢,她便拿回翻譯項鍊,轉過身來,遙望著漫天星辰,深邃的宇宙彷彿是一場永恆的黑夜,而在那永夜的盡頭,埋藏著一段刻骨銘心的回憶。
睇嚟估中咗

呢到都見到你
推推
Live gg
有好故就有我

呢到都見到你
有好故就有我

希望唔會要望b式推po
估中少少only
推 文呢
今日出唔到住
唔緊要,明天出
推 文呢
今日出唔到住

推~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞