[科幻/奇幻]我参加了一場遊戲,賭注是整個地球

1001 回覆
267 Like 31 Dislike
短短地一篇
多謝
一半神怪一半科幻咁嘅... 太空船就好科幻,魔神呢個身份就好神怪,但消滅個星球嘅手法又變返好科幻。
push
快啦仲追緊
明日啦
今日多野做
標題已經講左''科幻/奇幻''
新讀者lm
好好睇
差少少
11點左右可以出
段弦月抹一抹額上的汗,離開準備室,往廣場方向前去。

他在廣場中央見到靜候已久的小加,便問道:「你點樣? 參唔參加遊戲?」

小加見他神情焦慮,心裡十分疑惑,說道:「我唔參加啦,你呢? 你點解好似有啲心不在焉?」

「冇...既然你唔參加,咁我行啦。」接著便往安倫格的位置前去

「你等等。」小加叫住了他

接著從口袋中拿出一件東西,是一個砂紅色的徽章,她交到段弦月手上。

「呢個係咩黎?」徽章摸上去像是砂石的質地,不知是何種物質

「呢個係黎自陽星既物件,送比你留念。」

「下....做咩無啦啦送野比我。」

「地球人同陽星人本是同源,我諗從我地既外貌都睇得出,就當係送比同鄉既禮物,你遲啲都記住送返份比我。」小加拍拍他掌心,示意他要把徽章收好

「但係....」段弦月總覺得有些奇怪

「唔好但係啦,快啲行啦,遊戲就黎開始了。」小加把他半推出去

此時安倫格的聲音傳來:「好啦遊戲要開始啦,參加者請過黎準備。」

段弦月半推半就下走出遊戲場地,手中緊握著那徽章,砂紙般的質感十分奇怪,小加到底為什麼要在把它交給自己? 就算是要送禮物,在房間時就能送啊,為什麼偏要在這個時候? 算了,現在還是要以遊戲為重。

-----------------------------------------------------------------

遊戲開始,參加者們獨立被安排在一個的房間裡,等侯安倫格的安排。

「呢度係咩地方?」
剛才過來時,參加者們被蒙著雙眼,由工作人員(吸血鬼)帶領前來,因此段弦月根本不知道這是在太空船的什麼地方。 除此之外,這房間本身也讓他十分驚訝,畢竟這並不是太空船艙設計,而是一個地球民居的房間。
段弦月看著此情此景,不禁想念起家園,他依稀記得小時候的房間也是差不多,正自懷念之際,安倫格的聲音傳來:「參加者們,相信你地依家都正身處喺我地貼心設計,模仿你地星球風格既房入面,不過唔好低頭思故鄉住,你地依家有一個任務要做。」

他續道:「你地應該會見到房既正中央擺放左一張細細地既臺,上面放左四部通訊器材,你地去睇下有冇?」

於是段弦月便走近正中央的桌子,上面的確擺放了四部不同款色的電話,舊至懷舊型按制手機,新至全息型智能手機,四樣不可能存在於同一時空的東西,一一放在他面前,彷彿見證了時代的變遷。 除此之外,電話旁邊還放置了一個紅色按鈕,不知作可用處。

安倫格續道:「係咪好懷念,好想試下呢,放心,呢到既器材你地一陣全部可以用既。 好,事不宜遲,講下遊戲規則先,你地眼前四個通訊器材,每個都可以聯絡到你地星球上既其中一個人,而嗰啲人會各自有指定任務要你達成,只要你可以達成其中一個人既任務,就算勝出。」

他頓了一頓,道:「不過記住,每個電話只可以打出一次,換言之你只可以聯絡嗰個人一次,如果你完成唔到佢既任務,你就要打下一個電話,明白未?」

段弦月心想:「肯定又係啲玩死人既任務。」

不會是要他倒立環繞房間一圈吧? 難道是閉氣做一百下掌上壓?

想到這裡,他自己也不禁笑了一下,如果是這些任務就好了,但這是魔神的盛宴,是一場能讓人瘋癲的遊戲。

「好啦。」安倫格道:「限時一小時,遊戲正式開始。」

''遊戲正式開始'',一句令參加者為之心寒的語句,又再次在段弦月耳邊響起。

他慢慢走近四部電話。

「應該揀邊部好呢?」他先拿起了最先進的全息型智能手機,畢竟這個對他來說更有親切感
係咁多先
上一個遊戲結果冇解釋到點解輸咗?
算係伏線黎
如果用返主角們既心態就係覺得已經有人快過佢地完成遊戲
因為遊戲係話最快嗰組勝出
lm
推一推先
其實寫好左
不過想連貫少少, 所以應該聽日先出, 一次過出多D
唔好啦,今日出咗一集先啦,好心急
聽日一次過睇啦
push
推一推先
晏晝出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞