[科幻/奇幻]我参加了一場遊戲,賭注是整個地球

1001 回覆
267 Like 31 Dislike
我啱啱先開始追 未live
但我好記得上年嗰爛尾故
你個名好有印象
想問下而家嗰故點
繼續推
仲係爛緊
遲啲應該會出返
btw都估唔到呢到有唔少人睇過個故
嗰陣好似上過熱門
好似係, 當年個故好似有成300幾個正評
推到呢個故都上熱門
靠哂你地
那人露出疑惑的表情,不太肯定魔神的意思。

魔神續道:「即係話與其幫你解決問題,倒不如教你點樣解決問題。」他蹲下來,靠近他的臉,說:「不過過程唔係人人承受到,你要諗清楚。」

那人毫不猶豫地點頭,畢竟世上沒有東西比他兒子重要,就算是刀山火海,他也照闖無誤。

魔神看似十分滿意,微笑問:「你叫咩名?」

「火靈山。」

魔神皺起眉頭,說:「好難聽既名,從今以後你唔好再叫呢個名,你就叫....魔一。」

「魔一...?」

「係呀,因為你係第一個,所以咪叫一囉,我記性唔好,咁樣會易記啲。」

那人擺出一副無耐的表情。

魔神續道:「好啦,唔好講廢話啦,我地即刻開始教學啦。」

「喺依到?」

「係呀,成個過程我諗十秒鐘可以搞掂。」說畢他便放開手掌,掌心朝上,一個全息影像出現眼前,那影像向外發出一道光束,往魔一的眼睛掃瞄一遍。

不久,掃瞄程序完成,光束與全息影像一同消失。

魔一愣住了,整張臉僵化起來,靈魂彷彿被抽空,情況好比成小子按下''蘋果''的一瞬間。

過了大約十分鐘,他終於整理好思緒,回過神來,苦笑說:「原來係咁。」

「好難接受呀可?」魔神露出一個微笑

魔一沒有回話,只是看著遠方怔怔出神,整個世界在他眼中都彷彿變了樣,感覺每個空氣分子都如監測器般,他的一切都是赤裸裸的,表露無違。

魔神續道:「咁你願唔願意成為我第一個愛將? 定係要考慮下先?」

無數回憶略過魔一的腦海,他的兒子,他的仇人,一切毫不關連的東西都融合起來,彷彿幻變成一把無形利刃,直刺進心房。

漸漸地,眼淚不知不覺落下,說:「好,我幫你。」

魔神微笑道:「好,夠爽快。」

「但係我仲有一個問題。」出於好奇心,魔一問:「邊個先係盛宴既主角?」

魔神輕輕嘆氣,說:「如果你估唔到既話,我會對你好失望。」

魔一想了想,接著笑一下,說:「段弦月?」

魔神只是微微一笑,然後不知施了什麼法術,魔一雙腿斷口處重新長出血肉,身上傷口也盡數消失,接著說:「行啦。」
越嚟越唔明究竟自己睇緊乜
2個月前特登唔睇呢個故就係唔想有追故嘅痛苦想完咗先睇,結果今日都係忍唔住睇咗

好撚想繼續睇呀好撚痛苦呀!!!
留名
push
Push
文呀
文呢?
各位久等了
今晚出
留名
我知依家可能會有呢種感覺
不過希望遲啲會解到惑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞