[科幻/奇幻]我参加了一場遊戲,賭注是整個地球

1001 回覆
267 Like 31 Dislike
好似係
呢個涉及到成個故既主題, 或者叫核心思想
push
魔神的盛宴[後半部] 第二十九章 救世主

看著小加熟睡的樣子,段弦月百感交集。 一方面為她的狀況擔憂,另一方面卻被一個疑問纏繞心頭,寢食難安。

這一切都源自於小加對他的態度。 不顧生死,捨命相隨,一般朋友絕不可能做到,即便是戀人也未必能。

到底是什麼原因? 這種無私的守護從何而來? 這些問題大概只能留待小加傷勢痊癒後,再行詢問。

段弦月嘆一口氣,輕輕撫摸一下她的臉頰,掌心傳來溫暖柔軟的觸感,他突然意識到自己逾越的舉動,於是便鬆開手。

「都差唔多係時候啦....」他喃喃道

過了片刻,他站起身來,披上外套,離開房間,前往地球代表的準備室去。

------------------------------------------------------------------------
全息屏幕顯示著一個滾動的圓圈,還有「連接中」三個大字。

段弦月選擇先以視像通話進行聯絡,畢竟一百五十年過去,他參加盛宴的事本就鮮為人知,現在大概已經被時代淹沒了吧,若然遙距聯絡失敗,即便回到地球,也不可能找到一個知情人士。

隨著連接時間越久,希望也越發渺茫,他嘆一口氣,忽然感到無比孤單和恐懼,這是他從未有過的感受,從參加盛宴的一刻起,他就像掉進一個無盡的深淵,但眼前總是存在一點光芒,而現在,卻連最後的光芒也消失了。

「都係算啦....」他苦笑一下

正當他打算離開準備室時,揚聲器傳來一點雜音:「沙沙.....」

屏幕現出一個畫面,雖然模糊,但卻大致看出是一個小房間。 段弦月回到位置上,聽著聲音慢慢變得清晰,看著屏幕漸漸變得清楚。

「喂?喂! 有冇人呀?」段弦月喊道

屏幕已變成清晰的影像,畫面中有一名男子,正坐在座椅上睡覺,卻被段弦月的叫喊聲驚醒。

「哇...咩事,邊個呀。」男子如夢初醒,手忙腳亂

「我係...等陣先,你係咩人?」段弦月本想介紹自己,但轉念一想覺得要先知道他的來歷

「我? 我叫陳平,係負責守住直播器.....咪住,等陣先,你...你係救世主!?」他大吃一驚,張大嘴巴,差點跌倒在地

「救世主?係咩意思?」段弦月疑惑

「我...你...我都唔知,我咩都唔知架。」陳平語無倫次,不知從何說起

「你冷靜啲,你首先同我講,你喺到係做咩架?」

陳平咳了兩聲,說:「我叫陳平...吖講左啦,呀....我係呢到既看更。」

「看更? 即係你喺到打緊工?」

「其實我都唔知,事源係有個親戚知我搵唔到工做,於是就介紹左呢份工比我,同我講話我既工作就係睇住個屏幕,有動靜就通知佢,唉不過呢到又殘又舊,人工又少,我過多排都諗住唔撈架啦。」

「咁你講既救世主?」

「呀...係啦,我嗰時問我親戚望住個mon做咩架,佢就答我話要等一個救世主,我心諗佢都痴鬼線,邊有咁多救世主,不過反正我又搵唔到野做.....咪住先,」他再次張大嘴巴,驚道:「你...你唔會真係嗰個救世主下嘛!?」

段弦月苦笑,感覺可喜又可悲,可喜的是地球上還有知情者,可悲的是本應屬於各國元首的位置,如今卻被一個身份卑微的保安取代。

他回說:「救世主...或者啦,你唔係話你有個親戚既咩,去叫佢黎啦。」

「啊...啊....你等一陣。」陳平這才想起自己的職責

時間一分一秒過去,等候期間,陳平跟他說了不少關於現今地球的事,段弦月感到十分震驚,沒想到這麼多年過去,地球的變化是如此之大,四十五億人慘死已成事實,但倖存下來的人經過幾次大變革的洗禮後,倒也過上了太平生活。

這讓他想起小時候在書本看過的一句話,社會是懂得自我調節和修復的。 也許退出盛宴,回到地球,也是一個不錯的選擇。

過了良久,一名西裝筆挺的男子昂首闊步,來到屏幕前。
最近幾集,個人感覺遍離咗原本(可能唔係原本啦,因為我只係讀者)嘅玩遊戲救地球故事,而另一方面作者好似好貪心要整到個世界觀大一大咁,好似有啲力不從心,唔知由邊度講起咁。
好期待
大大力推
可唔可以講下整到世界觀大一大既意思?
即係一百五十年既設定?
你define多少少我容易啲解釋我既諗法
感覺伏筆放好多但回收要等好耐
Live 咗留名
如果係講伏筆位可能係我鋪排得唔好, 下次會改善下
但係花名巴係咪應該想講其他方面
多謝支持
Push
太多唔同嘅人各有唔同原因去參加盛宴,例如卡娜本身個星球都冇救,阿朗又為咗破壞,小加又似同月好有關係,什至有參加過一次嘅人再玩過,仲有魔神同月關係,魔神收咗條靚,盛宴嘅 “主持人”安格倫自己個世界又好似仲有一啲未知嘅秘密(蘋果),太多條線。

如果將安格倫,姐姐同魔神之間嘅嘢放喺第二季/外傳可能好啲,第一季可 keep it simple 咁就易睇啲。
好似龍珠咁,第一季未長大,之後去到笛子魔王,再到笛子魔童,然後發現天神同魔童係娜美星人,再去娜美星,再到菲利,返嚟先再出現人造人,布歐等,幾年後再有破壞神,其他宇宙,力量大會咁一層一層咁上升幾好。
可唔可以講下整到世界觀大一大既意思?
即係一百五十年既設定?
你define多少少我容易啲解釋我既諗法
感覺伏筆放好多但回收要等好耐
如果係講伏筆位可能係我鋪排得唔好, 下次會改善下
但係花名巴係咪應該想講其他方面
太多唔同嘅人各有唔同原因去參加盛宴,例如卡娜本身個星球都冇救,阿朗又為咗破壞,小加又似同月好有關係,什至有參加過一次嘅人再玩過,仲有魔神同月關係,魔神收咗條靚,盛宴嘅 “主持人”安格倫自己個世界又好似仲有一啲未知嘅秘密(蘋果),太多條線。

如果將安格倫,姐姐同魔神之間嘅嘢放喺第二季/外傳可能好啲,第一季可 keep it simple 咁就易睇啲。

紅字嗰啲今次唔會講了 其實魔神條o靚基本上都唔會點講了, 因為同我今次想講既主題關係唔大

但係各人為各自原因參加盛宴, 係我一開始想講既主題, 我自己都冇留意咁樣會搞到混亂
有文未?得閒回post都唔出文
加速 btw情報販賣員嗰個故會出?
男子靠近屏幕,看了兩眼,接著對陳平說:「個畫面係突然出現既?」

陳平點點頭,說:「我頭先訓訓下....唔係唔係,我頭先開緊工嗰陣個畫面就突然彈左出黎,叔叔,唔通佢就係你口中既...救世主?」

男子冷眼瞄一瞄他,沒有為他解惑,只是說:「得啦,你既工作完成啦,去啦。」

陳平眼露異樣,冷汗直流,氈口道:「啊...我走先啦....」

「企喺到。」男子冷冷道:「我叫你去,唔係叫你走。」

段弦月越看越怪,只覺那男子冷酷得讓人不寒而慄。

過了片刻,陳平徙然跪下,抱著男子的大腿,哭道:「唔好...叔叔...我唔會....」

「夠啦。」男子把一枝手槍扔在地上,說:「完成埋你最後既使命。」

此時段弦月已按捺不住,說:「喂你做咩呀?」

只見陳平全身發抖,淚如雨下,但還是拿起手槍,直指自己太陽穴。

「喂!你做咩呀,快啲放低枝槍!」段弦月喊道

男子打斷說:「救世主,你應該心懷天下,而唔係在乎一個人既性命。」表情如死灰般冷漠

陳平止住淚水,飲泣說:「救世主,如果你真係救世主,求下你....救下呢個世界,救下腐爛既人心。」

說畢,他便扣下板機,子彈貫頭而過,血漿飛濺,他的臉上掛著空洞的眼神,除除倒下。

段弦月睜大眼睛,魂驚魄惕,久久不能言語。

「救世主。」男子問:「你既真名叫段弦月呀可?」輕描淡寫,彷彿什麼事也沒有發生

段弦月回過神,說:「你...點解要殺左佢?」

「殺左佢?」男子托起陳平的屍首,拿起手槍,說:「你見到架,佢係自殺死。」

「係你逼佢自殺架!你點解要咁做?」

男子說:「因為佢知道左你既存在,呢個係機密,佢由第一日入職就應該預左,仲有,我冇逼過佢自殺,你頭先都見到,佢拎住枝槍,我手無寸鐵,佢大可以殺左我再走。」

段弦月緊皺眉頭,難以置信地搖頭,說:「個世界到底發生左咩事。」

男子冷笑,抹一抹槍管染上的血跡,說:「時代唔同啦救世主,亂世入面,我地全部都係喺熔爐鍛鍊,喺火堆掙扎求存既人,殺人,被殺,自殺,對我地黎講同食飯一樣咁平常,只有咁樣,社會先可以維持安定。」

「你到底喺到講咩? 殺人先可以得到安寧? 呢個係咩道理!」段弦月不敢相信眼前的一切

男子再次冷笑,彷彿在取笑他的幼稚,說:「如果你同一個漢朝人講,將來既世界會冇左皇帝,佢地會唔會信? 新既時代就有新既體制,新既道德,冇咩咁出奇,你畢竟都算係一個古人啦,對於新既地球,你仲有大把野要適應。」
「日日殺人,腥風血雨,你地可以心安理得咩!?」

「我已經講左,新既時代,新既道德,所謂既善良都只係人定義出黎,我地同你接受既教育都唔同,對於善良既定義自然都唔同,冇咩心唔心安理得。」

「但係....」

「好啦。」男子打斷他,說:「我唔想再同你辯論呢啲冇意義既哲學問題,我地都係講返正事啦。」此時他已經抹乾血跡,放下手槍,續道:

「計起上黎,由''救世主法案''啟動以黎到依家,已經過左一百五十年,世事真係無奇不有,竟然係一百五十年。」

「''救世主法案''?」

「係呀,只係一個名姐,當年聯合臨時政府授權你去做呢樣野,當然都要開個file留底啦。」

段弦月說:「我真係估唔到過左咁多年,你地仲會派人睇住個聯絡屏幕。」

「例行公事姐,畢竟''救世主法案''仲未被正式廢除,我地都要交差既。」

「呢樣就係奇怪既地方,過左一百五十年你地都仲未廢除?」

男子微微一笑,說:「因為我地要等你返黎為我地解開一個疑團。」

「疑團?」

「關於''救世主法案''既內容,要廢除一個唔知內容既法案,聽落已經唔合理,所以廢除法案既動議一直都通過唔到。」

段弦月輕輕皺眉,問:「你地唔知道法案既內容? 即係你地根本唔知我係做緊啲咩既?」

男子點點頭,說:「唔知,當年前聯合政府首領段煬,喺臨終之前將相關既文件全部燒毀哂,留低一個有名無實既空殼法案。」

父親? 雖然段弦月早有心理準備,畢竟是一百五十年的漫長時光,怎麼可能還活著。 但此刻親耳聽聞,坐實了死訊,他還是覺得難以接受,心如刀絞。

男子察覺異樣,便說:「你爸爸一生為國為民,殫精竭慮,係後世既榜樣,如果冇佢,世界都唔會咁太平。」

段弦月強忍淚水,說:「嗯,所以你地一直等我,就係想我同你地講法案既內容。」

男子笑一笑,說:「都係程序問題姐,畢竟我地依家生活尚算安定,唔再須要咩救世主,等你同我地講解返所有野,我地就會正式廢除法案,亦好完左呢件歷史遺案。」

段弦月苦笑一下,那男子大概沒有想過,法案的內容,可以是救世,亦可以是滅世,不然的話,他絕不敢輕言廢除。

男子續道:「咁你依家準備好未? 如果準備好,我可以即刻通知聯合理事會,進行視像會議。」

段弦月深呼吸一下,說:「唔洗啦,我會親自返黎同你地交待,順便好好咁睇下呢個世界到底變成點樣。」

男子疑惑:「親自返黎? 你依家究竟喺邊到?」

「你唔須要知,我幾個鐘之後就會返到黎。」

男子冷笑道:「好,救世主...哈哈...咁我就代表全人類,恭候你既降臨。」
睇下夜少少可唔可以出多篇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞