[科幻/奇幻]我参加了一場遊戲,賭注是整個地球

1001 回覆
267 Like 31 Dislike
好多人問
遲啲會重出, 不過點都完呢個先
Push
push
之前個遊戲如果佢肯燒咗啲遺物就一早搞掂晒啦。
其實唔係用亞當肋骨造女人

係恥骨
追哂
Push
一早燒左就冇故睇喇
仲有後面嘅大陰謀同特大陰謀要講 XD
係咩, 我印象中之前查過係肋骨既
冇咁多陰謀
淨係得一個特特大陰謀
又話出多篇 live既感覺好難受
由細到大認知係肋骨
早幾年有文獻釋出係恥骨 但班耶撚改曬
所以人類無恥骨
樓主你個標題係咪打錯左
應該係參加唔係参
原來係咁
好似係, 你唔講我都冇留意
魔神的盛宴[後半部] 第三十章 救世主法案

段弦月回到地球之時,正是中午時份,烈陽高照。 與他心中所想的頹桓敗瓦不同,這裡的建築、景物倒是和他走前差別不大,甚至更平靜安寧。

街道兩旁有小店鋪進行買賣,路上雖人煙稀少,但他們都十分守秩序,逛街的逛街,散步的散步,看似井井有條。 與自己的時代相比,這裡感覺更和諧一些。

「救世主。」屏幕的男子出現在眼前

「叫我段弦月得啦。」

「都係一個稱呼姐,我地以往開會討論呢個法案既時候,都係叫你救世主,叫慣左啦。 救世主,呢邊請啦。」接著他便帶領段弦月前往會議場地

半路中途,不遠處突然傳來一下槍聲。

段弦月受驚,轉過頭去,只見一名少年倒臥血泊上,一個婦人怒氣衝衝,帶著手槍,走到少年身旁,罵道:「死乞衣仔,想偷我串魚蛋呀嗱!」接著往屍首上吐一口水,轉身離去

「呢個...究竟發生咩事?」段弦月震驚,但讓他感到可怕的不是這樁血案,而是路人冷漠的反應,彷彿是家常便飯般,他們只是轉頭一看,便繼續自己的生活。

段弦月打算去看看那少年,卻被男子阻止:「救世主,你想做咩?」

「你見唔到咩? 佢中左槍呀!」

「佢已經死左啦,你救唔到佢,亦都唔應該救佢。」

「你.....」

「帶佢走。」男子冷冷道,接著身旁的兩個護衛便合力架走段弦月

少年橫屍街頭,路人竟無動於衷,他忽然覺得這個時代比起自己那時,可怕千倍萬倍。

這個,便是社會的自我調整和修復嗎?

走了不知久多久,他們終於到達所謂的「聯合理事會會議廳」。 室內呈半圓拱形設計,主席位置處於圓心,在場大概有十餘人,段弦月被帶到一個正中位置。

「佢就係救世主?」
「好似仲係段煬個仔。」
眾人議論紛紛

「砰砰。」主席以小錘子敲桌,說:「大家靜一靜。」
待眾人安靜,他轉頭問段弦月:「救世主....唔係,你係段弦月先生?」

「係。」段弦月點點頭

「相信你應該都知道今次會議既目的,我地想你一五一十同我地解釋''救世主法案''既內容。」

段弦月環視眾人,然後看著主席,說:「喺解釋法案之前,我想首先要求各位,將呢一百五十年黎發生既事,話比我知。」

眾人嘩然,有人更是直接拿出手槍指著他。 段弦月對此景也不覺震驚害怕,他早知道這個時代的人習慣刀劍相向,稍有不滿便會提槍而至。

但是他們不會殺他。

「大家冷靜。」主席喊道

他們不會輕易殺他,因為他是唯一知道法案內容的人,如果死了,這個塵封法案大概便會被無了期延續下去,此外,雖然大部分人也不相信救世主之說,但若然他們心裡真的不存在一丁點忌憚,法案早被廢除了。

眾人聽到主席之話,便也放下手槍。

「段弦月先生,可唔可以解釋下你既要求?」主席問

「冇咩解釋,純粹想知道,況且呢個對你地黎講都唔係咩為難既事。」

「咁好,你想知道邊一方面既事?」

「政治上,一切既大事。」

主席點點頭,對帶領段弦月前來的男子說:「陳德,你係歷史專家,你就同佢講下。」

陳德應諾一聲,接著便開始解說。

從他的解說中,段弦月得知在這一百五十年裡,世界經歷了三次大變革,死傷無數。 各國合併為一,統稱「聯合國際」。 但最讓人在意的,卻是社會道德的變化,殺人竟是被法律允許的,只要你社會地位比另一人高,你便可以隨心所欲殺了他,在教育方面,小孩也從小被灌輸弱肉強食的觀念,因此沒有人覺得殺人是錯的。

段弦月聽後久久未能平復,過了一會,他冷冷一笑,說:「弱肉強食,呢啲咁泯滅人性,喪盡天良既政策,係邊個諗出黎?」

眾人震怒,再次站起來。

「冷靜!」主席再次喊道,然後對段弦月說:「係段煬,即係你爸爸諗出黎。」
推推推
Live
巴打你差唔多睇直播咁濟, 成日都見到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞