[科幻/奇幻]我参加了一場遊戲,賭注是整個地球

1001 回覆
267 Like 31 Dislike
睇嚟小加都兇多吉少
好似交代身後事咁
立flag
小加係咪要犧牲自己啦
push
唉唔好再講啦
小加
小加
push
接下來,他們便沒有再說話,不久,小加依靠在段弦月的肩膀上,緩緩睡著了。 過了不知多久,卡娜也回來了。

「你返黎啦?」

卡娜''嗯''了一聲。

段弦月點點頭,看看身旁的她,忽然覺得這個世界是為她而設的,只因這裡無疑是西方玄幻小說中,精靈一族居住的樹林,而卡娜則是一個活生生的精靈,與這裡毫無遺和感。

「卡娜,你既星球係點樣架?」段弦月脫口而出問道

卡娜輕皺眉頭,似是對這突如其來的問題略感疑惑,但最終還是說:「好多...好多年前同呢到差唔多,但係嗰陣我仲未出世,所以只係喺書上面見過。」

「原來真係同呢到差唔多....咁依家.....」段弦月說到一半才意識到這個問題稍有不妥

「依家咩都冇,倖存既人已經搭左太空船,流浪喺宇宙某處,精靈星上面....甚至連一粒塵都冇。」卡娜並沒有回避問題

「原來係咁.....」段弦月沒想到精靈星的情況竟是如此惡劣,相比起來,自己已是幸運多了

此時,他腦海裡浮現出一個疑問,如果精靈星真如她口中所說,那她還能用什麼當賭注呢?

卡娜似是看穿他心中所想,便說:「你係咪想問我用咩黎做賭注?」

段弦月點點頭。

「我可以唔洗賭注參加遊戲,但係有另一樣條件代替。」

「咩條件?」

「個條件就係你,因為我勝出盛宴既條件,除左自己要贏三場之外,要連帶你都贏三場先得。」

卡娜的話總算解開了段弦月長久以來的疑惑,現在回想起來,一切似乎變得合情合理。

「呢個就係你一直以黎幫我既原因?」

卡娜點點頭,道:「嗯,我同你講係想你以後相信我,相信我唔會害你。」

「但係...點解係我?」

「唔知,份契約只係寫左呢個附加條件,無講點解,或者....」卡娜看著他,若隱若現地微笑道:「因為你有主角光環掛。」

段弦月不肯定她是否在開玩笑,但見她臉上毫無笑意,也就不便笑出來。 他咳了兩聲,說:「或者啦。」

夜涼如水,風清月皎,他們三人總算在這夢幻美景,安穩地渡過了寧靜的晚上。

殊不知,在那黑夜的盡頭,有一個人正瞪著E.T.大眼晴,死死盯著他們,嘴角揚起一抹邪魅的笑容,彷如來自地獄的惡魔。
呢章完左
聽日最後一日考試, 會休文一天
後日應該會出返兩至三篇
精靈星已經俾卡娜輸到一粒塵都無得剩
睇黎卡娜連初夜都已經輸埋俾魔神大人
live左 兩日睇曬 正呀樓主
唉今晚無得出去玩
出文先
魔神的盛宴[後半部] 第十四章 痛苦

空氣傳來清晨的氣息,螢火蟲的光芒早已消失,段弦月他們伸伸懶腰,準備繼續出發前往水果園。

小加似是還未睡飽,只是半睜開眼睛,邊走邊靠在段弦月身上,活像一隻小貓。

「好眼訓....」接著還打了個哈欠

段弦月看著她,只能苦笑一下,拿她沒有辦法。

''三人小隊''的隊長卡娜則是拿著地圖,指引眾人走上正確的方向。

「呢到應該係.....」卡娜看看地圖,道:「應該要轉左。」

於是他們滿懷希望,往左手方向行走。

可是,自古以來歡樂的時光總是轉瞬即逝,安穩平靜的旅途終究還是被一聲叫喊打破:「佢地喺嗰到! 快啲捉住佢地!」

他們下意識往後一看,只見身後一共有六人,全是昨天敵方隊伍的成員,而且,那些人的目標似乎是他們。

「快啲走!」卡娜不及細想,便拉起段弦月的手,往外狂奔,而段弦月則是拉起小加的手

蛇身再次合體,不同的是,位處蛇頭的卡娜越跑越快,身後二人著實難以追趕,只因後方追兵似乎也擁有超乎常人的速度。

「卡娜....太快啦,我地跟唔切....」逆著風,段弦月說

突然間,他感到左手手掌傳來的觸感消失,彷彿是什麼東西悄悄從他手上溜走。

他轉頭一看,大喊道:「小加!你做咩呀,快啲跑啦!」

小加站在原地,揚起一抹微笑,沒有多餘的說話,她轉過身來,凝視著已追趕而至的敵人,臉上竟沒半分懼色。

段弦月多次想掙脫卡娜的手,但無奈她力度之大就如囚龍枷鎖般,根本不可能移動半分。 他只能眼睜睜看著小加與敵人搏鬥的身影,漸漸從他視線中隱去。

-----------------------------------------------------------------
「你...你放手!」段弦月喊道

多虧小加的阻撓,他們成功逃離敵人的追捕,同時也向水果園邁進了一大步。

卡娜停下來,放開他的手。
段弦月說:「你做咩係咁走,我地要返去救佢。」說畢便轉身走去

「企喺到!」卡娜抓著他,說:「你依家返去自投羅網,等於浪費佢一番苦心。」

段弦月明白小加的目的,可是他不能接受。

他說:「但係我唔可以扔低佢唔理!」

「你係咪唔記得左?」卡娜緩緩鬆開手,說:「呢個係魔神的盛宴,你要英雄救美,可以,但係你害既唔止係你自己,仲有你背後等緊你去救佢地既地球人呀! 你唔可以咁自私。」

這話如當頭棒喝,四十五憶人慘死的事實頓時浮現眼前,如夢魘般纏繞他心靈的每一吋。

他一時之間無言以對。

卡娜續道:「為左你親人,朋友,所有你重視既人,你一定要羸到比賽,再講,佢地唔敢殺人,小加係唔會有事架。」

雖不敢殺人,但折磨總可以了吧。

段弦月說:「但係...我地根本唔知嗰班人想點,小加落喺佢地手上...就算唔洗死,都一定會吃盡苦頭,我唔可以要佢受呢種苦。」

「受盡折磨咁又點?」卡娜眼冒火光,說:「段弦月,我以前唔明,依家終於明點解我勝出既條件會係你,你太軟弱無能,太天真,你根本就無資格參加盛宴,要帶住你嬴真係好難....」

「你....」段弦月說:「唔通為左盛宴,你真係咩都可以捨棄?」他的語氣已軟化下來

「係,我捨棄既野比你多千倍萬倍,莫講話一個識左一陣既所謂朋友,就算係親人,愛人,知己,只要係為左盛宴,我全部都會毫不猶豫咁捨棄。」

她眼眸裡的堅定讓段弦月感到心寒。

過了片刻,他苦笑一下,說:「原來你真係一舊冰黎,如果有一日,你所有重視既人都死哂,就算比你救返你既星球,有意思咩?」

卡娜遲疑片刻,說:「或者你永遠唔會理解,責任對我黎講,比有冇意思重要。」

---------------------------------------------
樹林某處。

「阿灰,我地捉左佢返黎....咁之後點?」說話的人瞄一瞄被梱綁在樹幹上的小加

「不如我地好好''招呼''一下佢先啦....我好想咬佢一忽肉落黎。」其中一人插口道,只見他神色猥瑣,臉部肥腫難分,腥臭的唾液不斷從嘴角流出。
眾人並沒有理會他,而那個被稱作阿灰的,擁有一層灰色皮膚,是敵方隊伍的領頭。

阿灰說:「佢肯捨身幫嗰兩個人逃走,證明佢地身上一定有啲好寶貴既野,比如話...藏寶圖。」他邊說邊磨利手上的樹枝

「咁我就唔明,今次既比賽係一人獨嬴,又唔係成隊一齊,佢又點會犧牲自己幫嗰兩個人走呢?」

阿灰冷笑一下,細心觀看一下樹枝的尖端位置,說:「呢個就係問題所在,如果話佢係真心想幫佢兩個同伴,我打死都唔會信,所以只有一個可能性,佢地之間一定有啲協議....令到嗰兩個逃走左既人,最終會返黎搵佢。」

雖說現在毫無證據證明他的想法,但就功利主義而言,這是他唯一想到的合理解釋。

「我覺得....」說話的人正是泰山

「你收聲啦,一個被俘之人都敢比意見? 係咪想我地連你都一齊綁埋喺顆樹到呀。」一人說道

虎落平陽被犬欺,泰山隨即不敢多言,事緣在混亂期間,他的藏寶圖不知被何人奪走,而他本人也被敵方俘虜到此,現在眾人正是懷疑段弦月等人乘亂盜走了地圖。

其中一人問阿灰:「但係...會係咩協議?」

阿灰搖搖頭,說:「我點會知,好彩,呢到仲有一個人知道。」接著他便轉過頭,看著不遠處。

眾人順著他的視線看去,目光最終落在那個被梱在樹上,披頭散髮的少女身上。

「但係點樣可以令佢講呢?」眾人疑惑

阿灰回過頭,看看那個噁心至極的肥腫外星人,然後把磨尖的樹枝遞給他,說:「到你出場啦,好好招呼下佢。」

肥腫人咧嘴大笑,唾液如決提般湧出,讓人望而生厭,他說:「冇問題!呢啲野我最在行,放心交比我啦!」

說畢,他便接過樹枝,逼不及待去展示本領。

「喂。」阿灰截住他,說:「記住我地既目的係問出佢既秘密,適可而止,唔好玩出人命。」

肥腫人奸笑一下,說:「知道啦。」

接著便邁步前往小加所在的位置,開始審問。

「小妹妹,你有兩個選擇,一係將你地既協議講出黎,一係...就好好比我過下手癮。」肥腫人露出猥瑣的笑容,說:「不過我個人就建議你遲少少先講,等我可以玩返夠本先。」

小加冷冷一笑,說:「根本就冇咩協議。」

肥腫人抹一抹嘴角的唾液,露出興奮的表情,說:「咁即係揀第二個選擇啦,好呀好呀,我一定會好好招呼你。 哈哈哈......」

不久,一陣淒厲的慘叫聲傳片整個樹林,劃破寧靜的天空,為漫長的痛苦展開序幕。

阿灰閉起耳朵,漠視週遭發生的一切,因為他不喜歡這種場面,從來都不喜歡。
btw金庸走左
我真係好中意睇佢啲書, 唉
推!
pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞