[科幻/奇幻]我参加了一場遊戲,賭注是整個地球

1001 回覆
267 Like 31 Dislike
樓豬寫得好睇咪成日推
我都有追足咖樓主
Push
Push
又live咗
多謝! ! !
樓主其實 idea 好好
但係寫作技巧未支撐到
不過我會繼續追落去
希望可以見證到樓主既成長

首先
覺得主角諗野好唔成熟
唔成熟其實都唔係主要問題
重點係佢一直以來都無成長
睇到有少少燥
但係根據佢經歷既事來講 應該有所成長掛
令我有啲唔想睇到佢

另外係
主角光環太勁
同魔神有特別關係
精靈既賭注
小加最重要既人
變左主角存在特別但主角唔特別
個角色毫無吸引力 仲有少少犯眾憎
佢勝場全部都係人地Carry(第一場係精靈幫 第二呀朗本身諗住輸)
簡單來講無腦無力量無思想無毅力既小朋友

其次伏筆多得來唔識控制收伏筆既節奏
我會講有時懸念有時係好事
但讀者耐性未必多 太早處理懸念會影響故事魅力 所以覺得可以改善下

同埋我上面見到有啲支線樓主唔打算回收
我個人會覺得回收左好啲
主要係我私心唔想睇完故事有疑問
仲要等下季

最後希望樓主可以寫多啲鬥智既劇情落去
加油
同我睇法基本一致
live live
大大力推
每日一推
文呢
聽日先出到文
星期一 大大力推
推下先
一字一句,無情地打在段弦月心上。 他睜大眼睛,怒道:「你講咩呀! 我知,你係想激嬲我姐!」

主席嘆氣,說:「陳德你同佢講。」

陳德應諾,說:「的確係由段煬推行既政策,當時佢已經一百歲,眼見國難當前,雖然人口已經激減,但係資源分配依然不足,於是....」

「好啦。」主席怒眼一瞪,說:「你唔洗將你自己既歷史見解講埋出黎,你只須要講事實。」

陳德認錯低頭,不再言語。

主席轉頭對段弦月說:「你應該已經清楚哂啲歷史啦,咁麻煩你信守諾言,同我地講返法案既內容。」

段弦月尚未平復,呆站在原地,心神恍惚,也沒作回應。

「段先生?」

他回過神來,問:「咩事?」

「法案既內容。」

他嘴角微揚,說:「只係一個騙局。」

「騙局?咩騙局」眾人不解

「所謂既救世主只係一個騙局。」段弦月說:「當年世界好動蕩,環境污染嚴重,資源分配極度不足,但係呢啲都唔係最大既問題,最大既問題係人類自身,佢地越黎越絕望,好多人唔再相信個世界會有救,佢地自暴自棄,甚至選擇自殺,臨時政府當時認為再過多十幾二十年,世界未滅亡,人心就先崩潰,為左防止人類希望盡滅,佢地決定創造一個騙局,一個救世主既騙局。」

眾人嘖嘖稱奇,屏息以待主席發言,過了片刻,他終於開口:「你既意思,''救世主法案''本來就冇內容,只係為未來世界創造出一個神秘既救世主既形象,等人類唔好冇哂希望?」

段弦月點點頭,說:「不過依家你地生活得咁好,睇黎都唔須要救世主啦。」

眾人竊笑,他們確實真心誠意認為自己生活富足,因此覺得段弦月口中的法案是一場歷史笑話。

只有主席依然嚴肅以待,說:「所以你呢一百五十年係喺邊到渡過?」

「冬眠技術,聯合臨時政府喺富士山有個秘密基地。」

「但係點解會喺一百五十年之後先醒?」

「預設時間係一百五十年,如果途中有須要用到救世主既地方,就會有人提早喚醒我,如果唔係我就會喺一百五十年之後醒,依家睇黎,呢段時間入面都冇須要用到我既地方。」

他說得振振有詞,毫無疏漏,但此事毫無助證,眾人也只是半信半疑。

主席說:「我會派人去富士山睇下,如果證實到你所講既野,我地就會再進行廢除法案既投票表決。 呢段時間你....」

「呢段時間我想出去行下。」

主席想了想,問:「你想去邊?」

段弦月怔怔看著遠方,若有所思,孤獨感一湧而上,他和如今的地球,還有絲毫連繫嗎?

「我爸爸...佢仲有冇其他親人?」他問

主席回:「據我所知,佢之後應該仲生左個仔,不過幾十年前死左啦,但係個孫仔應該仲喺到。」

孫子?論資排輩的話,他也該叫自己一聲叔父吧。 以十九歲之齡便當上了叔父,段弦月感到既無奈又可笑。

他說:「佢依家住喺邊? 我想見下佢。」

主席點點頭,''嗯''了一聲。

就這樣,他以過人膽色,在聯合理事會上完成了一個世紀騙局,往自己唯一的親人處出發。
是伯父吧?
150年前,段炫月19歲,當佢阿爸當時40, 之後 80歲生仔,個仔未死都 110 歲,又當佢個細仔80歲先生仔,呢個孫至少都30, 仲大佢10幾年。
(如果當30歲生仲大鑊,個孫都80... )
開始覺得劇情拖得太慢
Push
幾好睇,新讀者留名先
上堂前推推先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞