日本鐵道情報及旅遊交流區(02)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
想問下如果 去廣島 岡山6日
會到地方
岩國 尾道 岡山 宮島 廣島
用邊張jr pass最好 有睇過3隻pass
但分唔到佢地分別

睇唔出分別?
睇黎你要驗眼或者驗腦…

btw你睇過咩pass呢?講黎聽下

我係廣島入廣島出
有1隻係關西 廣島 13000日圓
第2隻 廣島 山口 11000
差2000 唔知用邊隻好
第1隻好似唔包岩國

關西廣島包岩國
反而廣島山口唔包岡山

你可以計下會搭幾多錢新幹線,大概會知道需唔需要買
會到地方
但分唔到佢地分別

睇唔出分別?
睇黎你要驗眼或者驗腦…

我係廣島入廣島出
第1隻好似唔包岩國

最大分別就係廣島山口可以坐三原到博多既新幹線;在來線就由尾道到下關既山陽本線
關西廣島就可以坐新大阪到廣島既新幹線;在來線就由草津到岩國既東海道+山陽本線

分別就係你想去既地方入面一係岩國一係岡山坐唔到新幹線,自己計計車費同睇下行程點排再諗邊張化算d
會到地方
但分唔到佢地分別

睇唔出分別?
睇黎你要驗眼或者驗腦…

我係廣島入廣島出
第1隻好似唔包岩國

最大分別就係廣島山口可以坐三原到博多既新幹線;在來線就由尾道到下關既山陽本線
關西廣島就可以坐新大阪到廣島既新幹線;在來線就由草津到岩國既東海道+山陽本線

分別就係你想去既地方入面一係岩國一係岡山坐唔到新幹線,自己計計車費同睇下行程點排再諗邊張化算d

講錯左,岡山連在來線都唔包,如果用廣島山口的話
其實有堆臨時Hayate係東京-上野-大宮-仙台-盛岡--各停--新青森
去年6月去東北果陣見過幾次
將Hayate升格做呢個停車模式,用E5行,只畀Hayate拖Komachi,以減少Hayabusa在盛岡的停站時間
Hayabusa留返比最速達列車
東京-(上野)-大宮-仙台-(盛岡)-(八戶)-新青森-新函館北斗-(長萬部)-(新小樽)-札幌
部分Hayate各停上埋札幌,在新函館北斗於繁忙時間同最速達Hayabusa做緩急分離
本數唔會多好多,但係可以照顧到仙台-札幌於合理時間內完成(北新幹的較大客源)

另外東京-仙台應該加開新直達列車種類,下下將乘客谷哂去Hayabusa,Yamabiko又冇人搭去仙台,好似冇乜效率

東北新幹線主要客源都係
東京-上野-大宮-宇都宮-仙台 呢五個站

其實Yamabiko應該係行
東京-上野-大宮-宇都宮-仙台--各停--盛岡的模式,吸引返Hayabusa的東京/大宮-仙台客搭Yamabiko

福島站速達由Tsubasa.Yamabiko行
東京-上野-大宮-宇都宮-福島-白石藏王-仙台

Nasuno就各停上福島

一小時東北新幹線在東京有6個Slot
行以下5種列車
札幌Hayabusa, 新青森Hayate.Komachi, 盛岡Yamabiko, 仙台Yamabiko.Tsubasa, 福島Nasuno,感覺會係較為合理的營運模式

鄉土前幾日講東北北海道新幹線
傾東京<->仙台坐爆HAYABUSA,仙台以北買唔到飛
同埋HAYABUSA停盛岡以北細站哂時間

呢個REPLY幾高汁

之前坐HAYABUSA盛岡同新函館北斗間停埋Dいわて沼宮内、七戸十和田、奥津軽いまべつ真係心諗做乜鳩

東北新幹線嘅問題處理起嚟比其他新幹線複雜得多
諗到有幾個同個問題有關嘅現況
1. 東京<>大宮段有班次容量限制,加班空間唔大
2. E2系同E5系嘅性能差距 (加速度同埋最高速度)
3. 由於第2點,Hayabusa同Yamabiko行車時間差異擴大
4. 仙台以南同仙台以北,客量差異大
5. 現有運行計劃,傾向做到無論大站細站都可以一程車直達東京 (唔排除同地元政治有關)
6. 由於第5點,部份Hayabusa行車時間過長

要瞓覺,先講到哩度

3. 由於第2點,Hayabusa同Yamabiko行車時間差異擴大
5. 現有運行計劃,傾向做到無論大站細站都可以一程車直達東京 (唔排除同地元政治有關)

要瞓覺,先講到哩度

呢樣最重要,d地方政府係好撚惡.....
同埋最唔明點解要cut大部份Hayate

1. 東京&lt;&gt;大宮段有班次容量限制,加班空間唔大

要瞓覺,先講到哩度

點解東北可以咁惡
靜岡縣又咁弱雞呢

1. 東京&lt;&gt;大宮段有班次容量限制,加班空間唔大

要瞓覺,先講到哩度

點解東北可以咁惡
靜岡縣又咁弱雞呢

政治因數要證明比較困難,所以我用"唔排除"
不過一個每日乘客唔夠一百人嘅 岩手沼宮內站,都有兩小時一班直達首都嘅新幹線,喺商業上係講唔通

要瞓覺,先講到哩度

點解東北可以咁惡
靜岡縣又咁弱雞呢

好簡單,因為政府有補貼東北新幹線興建費。

而東海就連磁浮都都自己出錢起,費時比人鏈住春袋

要瞓覺,先講到哩度

點解東北可以咁惡
靜岡縣又咁弱雞呢

$$$$$$$
東北新幹線太多名 好煩

點解東北可以咁惡
靜岡縣又咁弱雞呢

等我仲以為係同在來線取消有關
東北新幹線太多名 好煩

五條(計埋北海道就6條)新幹線一齊共用喎,有幾多同煩姐

點解東北可以咁惡
靜岡縣又咁弱雞呢

盛岡到新青森個段係整備新幹線,所以要交返在來線出黎

鄉土前幾日講東北北海道新幹線
傾東京<->仙台坐爆HAYABUSA,仙台以北買唔到飛
同埋HAYABUSA停盛岡以北細站哂時間

呢個REPLY幾高汁

之前坐HAYABUSA盛岡同新函館北斗間停埋Dいわて沼宮内、七戸十和田、奥津軽いまべつ真係心諗做乜鳩

要瞓覺,先講到哩度

去隔離版睇完討論
特登去睇下各站客量同埋現有班次數據,其實現有運行計劃喺平衡需求(客量)同供應(班次)方面整體算係唔錯,係Hayabusa部份有失衡情況

我就有咁樣嘅提議,部份係參考東海道新幹線嘅模式
服務分各停、準速達(中距離)、準速達(長距離)、速達
各停 東京-盛岡/新青森 (停各站)
合併原有Nasuno、Yamabiko(東京-仙台各停班次)、Yamabiko((東京-仙台速達 仙台-盛岡/新青森各停班次)
客量不足時段延長至新青森

準速達(中距離) 東京-仙台 (停東京-上野-大宮-宇都宮-郡山-福島-仙台)
保留原有Yamabiko(山形新幹線併結班次)

準速達(長距離) 東京-新青森 (停東京-上野-大宮-仙台-古川-一之關-北上-盛岡-之後各站)
客量不足時段縮短至仙台/盛岡,由各停班次接力

速達 東京-新函館北斗 (停東京-上野-大宮-仙台-盛岡-八戶-新青森,部份班次於北海道新幹線內各停)
東北新幹線太多名 好煩

睇得多就慣
東北新幹線太多名 好煩

睇得多就慣

E樣真

佢當日本好似香港咁細?定個屎忽鐵造?

費事掃佢興啦
利申:下個月尾去自駕

叫佢由稚內玩到落琉球喇

Pass 內可行既方法我會答佢既
值唔值呢D就好個人

有人用青春18
6日環本州都係咁坐啦

係既,好睇你去既目的係乜,好似我呢d為左坐車鐵道遊就唔介意廣域移動

獨遊就會坐車鐵路遊 (鐵路博物館都係獨遊先去)
有旅伴的話,長途移動可免則免。而家機票平咗,我通常會一次關東,一次關西,盡量喺同一個區入面

咁急玩晒咁多城,除非真係鐵膠牛河,否則都係以為日本同香港一樣大...

利申:喺京都玩8日都未夠皮

點解東北可以咁惡
靜岡縣又咁弱雞呢

隔離條在來線都要交俾私營...
東北新幹線太多名 好煩

加埋 つばさ 同 こまち

係既,好睇你去既目的係乜,好似我呢d為左坐車鐵道遊就唔介意廣域移動

有旅伴的話,長途移動可免則免。而家機票平咗,我通常會一次關東,一次關西,盡量喺同一個區入面

咁急玩晒咁多城,除非真係鐵膠牛河,否則都係以為日本同香港一樣大...

佢真係以為新幹線係萬能
東北新幹線太多名 好煩

計左喇,東北、上越、北陸、秋田、山形,咁就五條,計埋北海道就6條,無計到唔關事既東海道

點解東北可以咁惡
靜岡縣又咁弱雞呢

隔離條在來線都要交俾私營...

咪就係盛岡到新青森個段同新幹線並行既東北本線(在來線)交左出黎,畀左兩間Third Sector搞

佢真係以為新幹線係萬能

其實又真係幾快既,鹿兒島中央上到新函館北斗只須11個鐘多d

去隔離版睇完討論
特登去睇下各站客量同埋現有班次數據,其實現有運行計劃喺平衡需求(客量)同供應(班次)方面整體算係唔錯,係Hayabusa部份有失衡情況

我就有咁樣嘅提議,部份係參考東海道新幹線嘅模式
服務分各停、準速達(中距離)、準速達(長距離)、速達
各停 東京-盛岡/新青森 (停各站)
合併原有Nasuno、Yamabiko(東京-仙台各停班次)、Yamabiko((東京-仙台速達 仙台-盛岡/新青森各停班次)
客量不足時段延長至新青森

準速達(中距離) 東京-仙台 (停東京-上野-大宮-宇都宮-郡山-福島-仙台)
保留原有Yamabiko(山形新幹線併結班次)

準速達(長距離) 東京-新青森 (停東京-上野-大宮-仙台-古川-一之關-北上-盛岡-之後各站)
客量不足時段縮短至仙台/盛岡,由各停班次接力

速達 東京-新函館北斗 (停東京-上野-大宮-仙台-盛岡-八戶-新青森,部份班次於北海道新幹線內各停)

各停東京至新青森
要幾耐先到
東北新幹線太多名 好煩

計左喇,東北、上越、北陸、秋田、山形,咁就五條,計埋北海道就6條,無計到唔關事既東海道

人地講緊列車名 ???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞