日本鐵道情報及旅遊交流區(02)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
有無人試過咁樣

我而家就係咁
我想問如果電車全日停駛
要轉搭巴士
巴士錢有無得claim
屌佢東海JR落下雪就收皮
如果係北海道D車一定直通無阻

最賺到錢既公司困左我三個幾鐘退個廿分鐘既車費比我
要我自己比巴士錢
保險係英國保誠
星期日電話打唔通求巴打相助
我想問如果電車全日停駛
要轉搭巴士
巴士錢有無得claim

要我自己比巴士錢

尋日成個名古屋都幾乎收皮

你拎左遅延證明書同準備好單先
返香港先慢我慢搞

係末高山黎?
我想問如果電車全日停駛
要轉搭巴士
巴士錢有無得claim

要我自己比巴士錢

返香港先慢我慢搞

係末高山黎?

高山to富山既在來線全日停駛
如果行程拖延超過六個鐘真係有錢claim
我想問如果電車全日停駛
要轉搭巴士
巴士錢有無得claim

要我自己比巴士錢

返香港先慢我慢搞

係末高山黎?

大雪…成個本州都中招
更新現況
係飛驒古川上左往名古屋既特急
今晚住長野所以原本想去上諏訪都改行長野算

係飛驒古川問左人佢話去到長野再搞證明書都得
問題係我點證明自己今朝遲左咁多
利申佢有擇低我個名做refund
更新現況

有你名就得
你本身張特急卷或者指定制卷呢?
更新現況

保留原本張指定席券、新出嗰張指定席券
方便解釋寫埋原本同實際行程嘅路線同發着時間
俾哩幾樣職員睇佢應該知你嘅情況

最緊要唔好俾職員收咗張指定席券,番香港claim保險要攞佢做證明
我想問如果電車全日停駛
要轉搭巴士
巴士錢有無得claim

要我自己比巴士錢

又咁講,今次真係好大雪,月台都落成咁,山區入面嘅線路積雪就更加厚,咁嘅情況實停駛

其實喺延遲/停駛嘅情況,JR唔會對JR Pass使用者做任何退款/賠償 。因為條款有寫明,所以今次職員肯退畀你算係好人鬆手 (或者佢唔熟規矩 )

就算買原價飛,都係退番車費加特急料金 ,所以最有保障都係份旅遊保險

前幾日仲好好天,估唔到而家咁大雪
更新現況

最緊要唔好俾職員收咗張指定席券,番香港claim保險要攞佢做證明

一張券都無 因為唔記得左劃
有影到相算唔算證明
料金券都無 揸住張pass
我想問如果電車全日停駛
要轉搭巴士
巴士錢有無得claim

要我自己比巴士錢

又咁講,今次真係好大雪,月台都落成咁,山區入面嘅線路積雪就更加厚,咁嘅情況實停駛

其實喺延遲/停駛嘅情況,JR唔會對JR Pass使用者做任何退款/賠償 。因為條款有寫明,所以今次職員肯退畀你算係好人鬆手 (或者佢唔熟規矩 )

就算買原價飛,都係退番車費加特急料金 ,所以最有保障都係份旅遊保險

有咩旅遊保險會包
我想問如果電車全日停駛
要轉搭巴士
巴士錢有無得claim

要我自己比巴士錢

有咩旅遊保險會包

好多都有行程延誤保障
不過每間公司對延誤嘅定義、賠償方法同賠償額都唔同,買之前要睇清楚條款
更新現況

有影到相算唔算證明

飛驒古川站職員有冇畀任何證明/收據之類嘅嘢?
相就keep住先喇,點都會有用

以下個人意見,利申未試過咁嘅情況
我會認為先搵番JR東海搞證明書,畢竟出事嘅係JR東海,佢哋有責任出俾你
然後去到長野再搞證明書
(始終長野係JR東日本範圍,唔知佢哋兩間公司溝通成點)

番香港用證明書、Pass、哩兩晚嘅住房記錄 (另外我save咗13:06 JR東海高山本線個運行狀況,有需要可以send畀你),同保險公司claim錢 (不過最後要乜文件最好問番你嘅agent)

有影到相算唔算證明

我會認為先搵番JR東海搞證明書,畢竟出事嘅係JR東海,佢哋有責任出俾你
然後去到長野再搞證明書

番香港用證明書、Pass、哩兩晚嘅住房記錄 (另外我save咗13:06 JR東海高山本線個運行狀況,有需要可以send畀你),同保險公司claim錢 (不過最後要乜文件最好問番你嘅agent)

唔該晒巴打
我已經搭緊車過長野

有張咁既野
呢兩百蚊當係安慰咋 今日全日都好唔開心

飛驒古川有我名但電話唔係我既
佢地都無任何野比我

有影到相算唔算證明

然後去到長野再搞證明書

唔該晒巴打
我已經搭緊車過長野

有張咁既野

佢地都無任何野比我

正本留起,去便利店影印定先
你依一刻有既證明就留起先

PS: 我都領教過飛騨古川既職員,我做旅客既時間我想買指定席卷,佢可以叫我去高山買,之後唔知鼠左去邊
我松本返緊去長野,delay緊
好彩開返車
(好彩今朝機場入長野無事)

有影到相算唔算證明

然後去到長野再搞證明書

唔該晒巴打
我已經搭緊車過長野

有張咁既野

佢地都無任何野比我

正本留起,去便利店影印定先
你依一刻有既證明就留起先

PS: 我都領教過飛騨古川既職員,我做旅客既時間我想買指定席卷,佢可以叫我去高山買,之後唔知鼠左去邊

咁仆街既咩,投訴喇呢d仆街
0540上車
1801落車
去左長野綠色窗口
佢話到佢班車只遲左六分鐘
因此唔關佢事
佢話個一班車遲就去個班車既終點站搞證明書
尤其JR東海既就更加唔關我事
佢話可以去JR東海既東京公司搞
不過可能性接近零
0540上車
1801落車
去左長野綠色窗口
因此唔關佢事
不過可能性接近零

05:40!??? 15:40?
0540上車
1801落車
去左長野綠色窗口
因此唔關佢事
不過可能性接近零

05:40!??? 15:40?

ちなみに復刻国鉄一般色のキハ40系は2016年9月現在
ヤンゴン環状線・烏山線・津山線でしか走っていません、
美濃太田幕のコイツが撮りたければミャンマーまで行く必要があります。

想問最近長野或者東京都係烏山線呀可
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞