日本鐵道情報及旅遊交流區(02)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike

四国有錢賺唔難搞,
因鉄就真係

JR東班股東會畀佢咁搞咩
話哂上市公司....

果然係麻生太郎
四國明明好地地(至少無爆大鑊),無啦啦拉埋佢嚟講

至於東日本同北海道,以兩間公司而家嘅合作關係,麻生講嘅未必冇可能發生
當然前題要說服到東日本嘅股東
黎緊4月因為工作關係會復活節係北九州過.

4月13 早上 會係長崎睇軍艦島 下午去由布院 夜晚住由布院
4月14 下午出發去熊本 行熊本城 夜晚住熊本
4月15 早上去阿蘇山 睇完會番博多買野
4月16 晏晝會番長崎

會買北九州JR PASS...

有冇巴打比下COMMENT?

不過想問下有冇巴打知道由布院有冇咩好既溫泉旅館岩一條毒撚?

睇左幾間都係兩人包早餐晚餐, 無得單人 唔想比多份錢...好似蝕左咁

去Jalan/Rakuten用地區搜尋,應該可以搵到單人宿泊plan
不過通常選擇唔多

4月13 早上 會係長崎睇軍艦島 下午去由布院 夜晚住由布院
4月16 晏晝會番長崎

不過想問下有冇巴打知道由布院有冇咩好既溫泉旅館岩一條毒撚?

睇左幾間都係兩人包早餐晚餐, 無得單人 唔想比多份錢...好似蝕左咁

去Jalan/Rakuten用地區搜尋,應該可以搵到單人宿泊plan
不過通常選擇唔多

試下搵先比,唔該巴打
btw 巴打覺得我個行程會唔會好趕?

4月16 晏晝會番長崎

熊本城至今仍然封閉,只能夠喺外面遠觀
熊本上阿蘇嘅鐵路仍然停駛

四国有錢賺唔難搞,
因鉄就真係

話哂上市公司....

果然係麻生太郎

至於東日本同北海道,以兩間公司而家嘅合作關係,麻生講嘅未必冇可能發生

豬頭骨食唔落喎

四国有錢賺唔難搞,
因鉄就真係

話哂上市公司....

果然係麻生太郎

豬頭骨食唔落喎

會哽親

四国有錢賺唔難搞,
因鉄就真係

話哂上市公司....

果然係麻生太郎

豬頭骨食唔落喎

會哽親

政府繼續硬食吧喇
JR九州初代社長石井幸孝 (佢任內搵水戶岡銳治團隊搞設計列車 )
今日投稿講國鐵改革成功的理由

JR「経営多角化」のモデル、実は近鉄だった
JR九州初代社長が明かす国鉄改革成功の理由
http://toyokeizai.net/articles/-/159817

四国有錢賺唔難搞,
因鉄就真係

話哂上市公司....

果然係麻生太郎

豬頭骨食唔落喎

會哽親

政府繼續硬食吧喇

北海道根本唔應該分一間JR做

四国有錢賺唔難搞,
因鉄就真係

話哂上市公司....

果然係麻生太郎

豬頭骨食唔落喎

會哽親

政府繼續硬食吧喇

先天不足,就算拆開幾間都好難做

4月16 晏晝會番長崎

熊本上阿蘇仲未通返車,不如考慮下買sunq pass全部坐巴士,3日特價中6000yen

四国有錢賺唔難搞,
因鉄就真係

話哂上市公司....

果然係麻生太郎

豬頭骨食唔落喎

會哽親

政府繼續硬食吧喇

札幌都市圈都係蝕少少,叫做勉強維持到
出咗札幌人口少地方大,做地方運輸唔夠客。市際列車(特急)有客但時間太長
JR北海道之前都幾積極,開發擺式列車、DMV、特急提速
係近年衰喺安全,特急又減速減班,流失顧客,加埋本身嘅先天劣勢,就搞成今日咁

四国有錢賺唔難搞,
因鉄就真係

話哂上市公司....

果然係麻生太郎

豬頭骨食唔落喎

會哽親

政府繼續硬食吧喇

出咗札幌人口少地方大,做地方運輸唔夠客。市際列車(特急)有客但時間太長
係近年衰喺安全,特急又減速減班,流失顧客,加埋本身嘅先天劣勢,就搞成今日咁

札幌作為第四大城市.....搞唔掂真係死得
北海道地大同氣候惡劣.....保養又好重皮,又成日停駛,好難怪蝕到入肉

同埋最大鑊就係石勝線單野,之後就減速cut振子cut新車......

四国有錢賺唔難搞,
因鉄就真係

話哂上市公司....

果然係麻生太郎

豬頭骨食唔落喎

會哽親

政府繼續硬食吧喇

北海道地大同氣候惡劣.....保養又好重皮,又成日停駛,好難怪蝕到入肉

同埋最大鑊就係石勝線單野,之後就減速cut振子cut新車......

札幌函館特急(超級)北斗,出事前可以3個鐘頭行完,而家要3個半至4個鐘
都幾大影響,尤其競爭對手係國內線航機

四国有錢賺唔難搞,
因鉄就真係

話哂上市公司....

果然係麻生太郎

豬頭骨食唔落喎

會哽親

政府繼續硬食吧喇

札幌函館特急(超級)北斗,出事前可以3個鐘頭行完,而家要3個半至4個鐘

柴油振子真心正,
上次四國坐南風,大步危遲兩個字,返到岡山追到準時嘅感覺真係好正

四国有錢賺唔難搞,
因鉄就真係

話哂上市公司....

果然係麻生太郎

豬頭骨食唔落喎

會哽親

政府繼續硬食吧喇

柴油振子真心正,
上次四國坐南風,大步危遲兩個字,返到岡山追到準時嘅感覺真係好正

重有Kiha187,坐過咁多隻柴油車最正係佢,個陣推背感既加速真係不得了
https://www.youtube.com/watch?v=vH1pWLkxito
中間有一段d職員落路軌執垃圾,真係無見過有人丟垃圾落路軌
將行駛於熊本縣內的JR九州全新觀光列車「翠鳥與山翡翠(暫譯,日文為:かわせみ やませみ)」的車輛,27日已於福岡縣北九州市的小倉綜合列車中心開放讓媒體記者參觀。
https://www.facebook.com/asahichinese/posts/748103028671148

佢會代左熊本-人吉條線
睇過個時刻表好似係行返之前九州橫斷特急嘅時間
SL人吉應該繼續有
將行駛於熊本縣內的JR九州全新觀光列車「翠鳥與山翡翠(暫譯,日文為:かわせみ やませみ)」的車輛,27日已於福岡縣北九州市的小倉綜合列車中心開放讓媒體記者參觀。
https://www.facebook.com/asahichinese/posts/748103028671148

佢會代左熊本-人吉條線
睇過個時刻表好似係行返之前九州橫斷特急嘅時間
SL人吉應該繼續有

好正
九州成日有新觀光車

睇返因鐵,掉左架DE10,流冰norokko冇埋
而家換左架流冰物語號
但只係kiha54改一改色就算q數

跟手架C11 171又壞鳩埋
然後架C11 207又唔知做乜鳩俾左東武

不如摺撚左佢算啦

4月16 晏晝會番長崎

熊本上阿蘇仲未通返車,不如考慮下買sunq pass全部坐巴士,3日特價中6000yen

如果唔去熊本, 巴打有冇好介紹岩一條毒撚影相既地方?

巴士pass, 除左平之外仲有冇咩好處? 驚巴士站難搵

4月16 晏晝會番長崎

如果唔去熊本, 巴打有冇好介紹岩一條毒撚影相既地方?

巴士pass, 除左平之外仲有冇咩好處? 驚巴士站難搵

平同埋可以見車就上,巴士站一定多過火車站囉
聽日JR就改時間表了,485系 ,個陣去新潟無留意

係後日

係後日

係喎
btw超級宗谷都成為歷史,重未坐過261系

係後日

係喎
btw超級宗谷都成為歷史,重未坐過261系

大雪同ライラツク又復出番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞