日本鐵道情報及旅遊交流區(02)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
求教下
下月頭去九州六日,鹿兒島出入,先住熊本兩晚,再返鹿兒島住三晚
會上埋佐賀食牛
點買 pass 最抵?

九州pass就得三張,自己google喇

策略:用張最平而包到鹿兒島~熊本新幹線嘅pass
【碎銀照唱】登陸東京羽田機場 自動兌換機正式啟用
http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20170221&guid=56333370&category_guid=10829392&category=instant
JR東日本的冨田社長也放話啦,未來要再在財政上協助JR北海道的營運是有一定困難的,所以呢,以後JR北海道能否脫困就要靠自己了。
之前的試算是,在國家的追加支援到期後,在2020年,JR北海道會陷入資金不足甚至是經營存亡的危機。
http://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=20170222-00010000-doshin-hok
小海線全新觀光列車即將登場!
這架全新列車叫「HIGH RAIL 1375」,就是用上了小海線的賣點,JR線最高的海拔1375米的路線,2両編成,以キハ110系・キハ100系車両改造而成,走金屬感路線,以星空做主題,有點帥氣呢。
今年7月正式登場,預定行走小海線的小淵沢駅~小諸駅間。
https://www.jreast.co.jp/nagano/pdf/170220.pdf
6月會去福岡玩 7日
第一日一落機會去嬉野 之後啲日子會住係博多 會去佐賀 鳥栖 博多 天神 小倉
想問下如果咁樣既話買北九州3day pass夠唔夠 淨低3日如果唔去太遠去到jr站先買飛會唔會平啲定係都係買5day pass穩陣
同埋我想知jr啲時間係點 我見好似好疏先一班定係啲特快列車先疏架咋

仲有3個 問題想問
除左熊本其他地方仲有冇馬肉刺身食架
有冇巴打去過小倉藍島?
同埋巴打們有冇地方推介玩下

唔該咁多位巴打
6月會去福岡玩 7日
第一日一落機會去嬉野 之後啲日子會住係博多 會去佐賀 鳥栖 博多 天神 小倉
想問下如果咁樣既話買北九州3day pass夠唔夠 淨低3日如果唔去太遠去到jr站先買飛會唔會平啲定係都係買5day pass穩陣
同埋我想知jr啲時間係點 我見好似好疏先一班定係啲特快列車先疏架咋

仲有3個 問題想問
有冇巴打去過小倉藍島?

唔該咁多位巴打

要簡單方便就買pass
不過其實有唔用pass慳錢又方便嘅方法,夜晚再講
6月會去福岡玩 7日

仲有3個 問題想問
有冇巴打去過小倉藍島?

唔該咁多位巴打

要簡單方便就買pass

來回去佐賀特急都差唔多張pass價錢啦....
6月會去福岡玩 7日

仲有3個 問題想問
有冇巴打去過小倉藍島?

唔該咁多位巴打

要簡單方便就買pass

求教學
https://youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=d-rTQze2mOE
因鐵

好彩個車長細心

一年要出幾多次軌
https://www.youtube.com/watch?v=LUYASTNwjvk
有生之年有冇機會坐到
https://youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=d-rTQze2mOE
因鐵

好彩個車長細心

一年要出幾多次軌

洗唔洗賠錢比JR貨
因鐵

好彩個車長細心

一年要出幾多次軌

洗唔洗賠錢比JR貨

蹲賠完畀JR貨之後都要賠畀貨主
6月會去福岡玩 7日

仲有3個 問題想問
有冇巴打去過小倉藍島?

唔該咁多位巴打

要簡單方便就買pass

求教學

一般人唔熟日本交通的話,建議用JR pass最穩陣簡單
如果唔介意搭唔同交通工具&每次買飛的話,可以參考下面

按呢幾個地方嘅位置排行程,大致會係咁
福岡(機場)>嬉野>佐賀>鳥栖>福岡>小倉>福岡

福岡(機場)>嬉野
搭高速巴士,可以機場上車直達嬉野,車費1900yen
用JR九州pass要轉車、時間長之餘,武雄溫泉入嬉野嗰程巴士又要另外畀錢

嬉野>(經武雄溫泉)>佐賀>鳥栖
搭巴士出武雄溫泉
之後JR嗰程距離唔算長,武雄溫泉>佐賀 & 佐賀>鳥栖兩程搭特急自由席都係2000yen左右。而普通車時間唔差得遠,夾啱普通車班次的話,1000yen左右就得

鳥栖>福岡
都係距離唔長,搭特急自由席大約1200yen。二人同行可以買 "2枚きっぷ",1640yen兩個人

福岡>小倉>福岡
一個人就買 "2枚きっぷ",坐特急自由席來回2880yen。二人同行就買 "4枚きっぷ",來回5360yen兩個人。

就哩個行程嚟計,車費會係
以上搭法:~8800yen (二人同行可以再平)
JR北九州pass(三日):9820yen
JR北九州pass(五日):11320yen

以上搭法好處:福岡機場去嬉野比較順路,搭JR又唔駛限住日子
用pass好處:可以劃指定席,又可以隨時加行程搭多幾程
6月會去福岡玩 7日

仲有3個 問題想問
有冇巴打去過小倉藍島?

唔該咁多位巴打

要簡單方便就買pass

來回去佐賀特急都差唔多張pass價錢啦....

博多去佐賀其實唔遠,來回指定席車飛4500yen左右,平過張pass

只不過買散飛唔會咁買,因為JR九州有隻"2枚きっぷ" 同埋 "4枚きっぷ"
博多~佐賀 自由席特急 2枚きっぷ賣緊2260yen, 4枚きっぷ賣緊4160yen

如果去九州北部,用2/4枚きっぷ可能抵過買pass
鳥栖>福岡

呢段唔洗搭特急搭快速都得啦,560YEN仲平D
鳥栖>福岡

呢段唔洗搭特急搭快速都得啦,560YEN仲平D

如果 武雄溫泉>佐賀>鳥栖>博多唔搭特急
~7000yen 埋單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞