日本鐵道情報及旅遊交流區(02)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike

去隔離版睇完討論
特登去睇下各站客量同埋現有班次數據,其實現有運行計劃喺平衡需求(客量)同供應(班次)方面整體算係唔錯,係Hayabusa部份有失衡情況

我就有咁樣嘅提議,部份係參考東海道新幹線嘅模式
服務分各停、準速達(中距離)、準速達(長距離)、速達
各停 東京-盛岡/新青森 (停各站)
合併原有Nasuno、Yamabiko(東京-仙台各停班次)、Yamabiko((東京-仙台速達 仙台-盛岡/新青森各停班次)
客量不足時段延長至新青森

準速達(中距離) 東京-仙台 (停東京-上野-大宮-宇都宮-郡山-福島-仙台)
保留原有Yamabiko(山形新幹線併結班次)

準速達(長距離) 東京-新青森 (停東京-上野-大宮-仙台-古川-一之關-北上-盛岡-之後各站)
客量不足時段縮短至仙台/盛岡,由各停班次接力

速達 東京-新函館北斗 (停東京-上野-大宮-仙台-盛岡-八戶-新青森,部份班次於北海道新幹線內各停)

各停東京至新青森
要幾耐先到

冇計過
各停嘅作用係配合速達/準速達班次,做細站短距離接駁,唔預乘客搭全程。不過班車太吉的話,可以學JR東海叫旗下旅行社整一個東北新幹線版嘅Platt Kodama

整長距離各停保留細站有直達東京班次之餘,騰出班次容量畀速達/準速達班次加班。東海都係將速達Nozomi加班,嚟做大自己個市場佔有率
東北新幹線太多名 好煩

五條(計埋北海道就6條)新幹線一齊共用喎,有幾多同煩姐

加埋 つばさ 同 こまち

計左喇,東北、上越、北陸、秋田、山形,咁就五條,計埋北海道就6條,無計到唔關事既東海道

人地講緊列車名 ???

我講路線
名既話…
東北/北海道四款(Hayabusa/Hayate/Yamabiko/Nasuno)
上越四款(其實都係兩款之外再加Max )(Max+Toki/Tanigawa)
北陸/長野四款(不過Tsurugi唔會出現係同東北新幹線共用區間出現)(Kagayaki/Hakutaka/Asama/Tsurugi)
秋田同山形各一款(Tsubasa/Komachi)
六條路線14種名唔算過份掛?

去隔離版睇完討論
特登去睇下各站客量同埋現有班次數據,其實現有運行計劃喺平衡需求(客量)同供應(班次)方面整體算係唔錯,係Hayabusa部份有失衡情況

合併原有Nasuno、Yamabiko(東京-仙台各停班次)、Yamabiko((東京-仙台速達 仙台-盛岡/新青森各停班次)

準速達(中距離) 東京-仙台 (停東京-上野-大宮-宇都宮-郡山-福島-仙台)

準速達(長距離) 東京-新青森 (停東京-上野-大宮-仙台-古川-一之關-北上-盛岡-之後各站)

速達 東京-新函館北斗 (停東京-上野-大宮-仙台-盛岡-八戶-新青森,部份班次於北海道新幹線內各停)

各停東京至新青森
要幾耐先到

冇計過
各停嘅作用係配合速達/準速達班次,做細站短距離接駁,唔預乘客搭全程。不過班車太吉的話,可以學JR東海叫旗下旅行社整一個東北新幹線版嘅Platt Kodama

整長距離各停保留細站有直達東京班次之餘,騰出班次容量畀速達/準速達班次加班。東海都係將速達Nozomi加班,嚟做大自己個市場佔有率

其實點解唔減車輛數目,好似山陽d Kodama咁6/8輛編成都夠喇d站站停既慢車?應該好過下下10/16輛載空氣掛?
東北新幹線太多名 好煩

計左喇,東北、上越、北陸、秋田、山形,咁就五條,計埋北海道就6條,無計到唔關事既東海道

人地講緊列車名 ???

我講路線
名既話…
東北/北海道四款(Hayabusa/Hayate/Yamabiko/Nasuno)
上越四款(其實都係兩款之外再加Max )(Max+Toki/Tanigawa)
北陸/長野四款(不過Tsurugi唔會出現係同東北新幹線共用區間出現)(Kagayaki/Hakutaka/Asama/Tsurugi)

就搭車角度而言,唔記列車名都冇問題,只要知道搭邊條新幹線、班次編號就OK

不過如果要記的話,知道列車名本來嘅意思會容易啲記住
例如:
なすの(Nasuno) > 那須野 (列車途經嘅地區)
とき(Toki) > 朱鷺 (喺新潟縣可以見到嘅珍貴鳥類)
あさま (Asama) > 淺間 (長野縣嘅淺間火山)
通常離唔開地方名、鳥類或者比較出名但係廢止咗嘅愛稱
東北新幹線太多名 好煩

人地講緊列車名 ???

我講路線
名既話…

就搭車角度而言,唔記列車名都冇問題,只要知道搭邊條新幹線、班次編號就OK

例如:

無錯,佢地改名都好有意思
最鍾意Hayabusa

去隔離版睇完討論

各停東京至新青森
要幾耐先到

冇計過

預細站客搭既話
其實拉住架こまち由東京至大宮,再飛去仙台打後各停,盛岡甩こまち再各停新青森
加埋你講既やまびこ
已經做到全去東京
真係要做細站接駁不如仙台開各停新青森

第日加埋札幌,開埋呢啲全線各停盞晒咗條軌

去隔離版睇完討論

各停東京至新青森
要幾耐先到

冇計過

預細站客搭既話
其實拉住架こまち由東京至大宮,再飛去仙台打後各停,盛岡甩こまち再各停新青森
加埋你講既やまびこ
已經做到全去東京
真係要做細站接駁不如仙台開各停新青森

第日加埋札幌,開埋呢啲全線各停盞晒咗條軌

關東各停用Nasuno,過咗仙台開各停班次其實仲好,低客量路段可以用短編成,有效運用資源
不過萬一地方強烈反對,將現有日間Nasuno各停區間拉長,就可以回應訴求。哩個各停查實係應付地元 ,而且將各停延長每個路段行經嘅各停班次都係維持不變,唔會用多咗線路容量(不過乘客要快就要轉一次車)
如果咁樣呢?

Nasuno (區間/短途為主)
東京-郡山/仙台各停

Yamabiko (仙台前速達、後段區間)
東京-上野-大宮-宇都宮-福島-仙台-各停至盛岡

Hayate (盛岡前速達、後段區間)
東京-上野-大宮-仙台-一ノ關-盛岡-各停至新青森

Hayabusa (速達)
東京-新函館北斗依舊

其實Nasuno自己坐過,仙台以南既細站客量都好好,所以真係唔可以睇少

人地講緊列車名 ???

我講路線
名既話…

例如:

使唔使咁記
睇一次都記得啦下話

人地講緊列車名 ???

我講路線
名既話…

例如:
なすの(Nasuno) 那須野 (列車途經嘅地區)
とき(Toki) 朱鷺 (喺新潟縣可以見到嘅珍貴鳥類)
あさま(Asama) 淺間 (長野縣嘅淺間火山)

使唔使咁記
睇一次都記得啦下話

做唔到過目不忘
唯有用意思嚟記哩堆名
而且可以順便學多幾個生字
如果咁樣呢?

東京-郡山/仙台各停

東京-新函館北斗依舊

其實Nasuno自己坐過,仙台以南既細站客量都好好,所以真係唔可以睇少

哩個pattern都係可行
不過Yamabiko要停郡山(郡山客量多過福島,點都要停)、白石藏王(如果唔係冇車)

不過我同你個pattern都有個特點,就係盛岡以北一個鐘兩班車(亦都咁講要兩班車先可以同時兼顧速達同細站需要),即係話要有更多客量先維持到
而家盛岡以北 多數時間都係一個鐘一班車 (睇番北海道新幹線開業之前哩段營運系數係110,蝕緊錢)
如果咁樣呢?

東京-郡山/仙台各停

東京-新函館北斗依舊

不過Yamabiko要停郡山(郡山客量多過福島,點都要停)、白石藏王(如果唔係冇車)

不過我同你個pattern都有個特點,就係盛岡以北一個鐘兩班車(亦都咁講要兩班車先可以同時兼顧速達同細站需要),即係話要有更多客量先維持到
而家盛岡以北 多數時間都係一個鐘一班車 (睇番北海道新幹線開業之前哩段營運系數係110,蝕緊錢)

Yamabiko要拖Tsubasa,所以福島要停,郡山都係要停
白石藏王係細站 梗係交比Nasuno啦

至於盛岡以北,就係我覺得要「復活」Hayate原因,因為咁先成就到Hayabusa全線速達,盛岡至新青森淨係停八戶,站站停就交比Hayate。而且我坐過幾次,呢段路都唔好睇少,出奇地多人坐甚至要企,Hayabusa站站停會食唔哂。
想問下而家係咪得Hayabusa,Kagayaki,Tokiwa/Hitachi呢三款定期列車係全車指定席?
想問下而家係咪得Hayabusa,Kagayaki,Tokiwa/Hitachi呢三款定期列車係全車指定席?

起碼仲有 Komachi, Swallow Akagi, 同埋N'EX

起碼仲有 Komachi, Swallow Akagi, 同埋N'EX

重有用253系既Kinugawa、Nikko
如果咁樣呢?

東京-郡山/仙台各停

東京-新函館北斗依舊

Yamabiko要拖Tsubasa,所以福島要停,郡山都係要停

至於盛岡以北,就係我覺得要「復活」Hayate原因,因為咁先成就到Hayabusa全線速達,盛岡至新青森淨係停八戶,站站停就交比Hayate。而且我坐過幾次,呢段路都唔好睇少,出奇地多人坐甚至要企,Hayabusa站站停會食唔哂。

咁樣Nasuno就要延長到仙台
北海道新幹線通車,都預料到盛岡以北客量會上升
啱啱睇完Viu TV日本大放送
下一集講 之前有巴打去過嘅-秋田內陸線
內陸線仲特製咗個車頭Headmark
如果咁樣呢?

東京-郡山/仙台各停

東京-新函館北斗依舊

咁樣Nasuno就要延長到仙台
北海道新幹線通車,都預料到盛岡以北客量會上升

其實軌就得兩條
無可避免要開仙台或者盛岡起載各停新青森

重有用253系既Kinugawa、Nikko

淨係關東, JR東有中央ライナー, 青梅ライナー, サンライズ瀬戸.出雲, スーパービュー踊り子, 京成スカイライナー, 小田急所有ロマンスカー, 東武所有スペーシア車, 淨係諗到咁多, 應該仲有
關西既近鉄全部特急都係全車指定席
過去の重大事故から学ぶ新「社員研修センター」使用開始 約700mの実習線も JR北海道

https://trafficnews.jp/post/63459/
過去の重大事故から学ぶ新「社員研修センター」使用開始 約700mの実習線も JR北海道
https://trafficnews.jp/post/63459/

因鐵
原來wow 左
3月25 去大阪
3月28 到4月1 去京都

賞櫻 食野 睇景

住大阪多米 同埋 京都櫻前台
是否正確~? 爬過資料 兩間都有巴士站方便每日上出發去睇櫻 睇景點 同都有地鐵站

大家點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞