日本鐵道情報及旅遊交流區(02)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
想請教下巴打們, 琴日買完機票, 而家開始plan行程.

7日, 打算一半東京一半近郊

因為我鍾意大自然, 山, 溫泉, 同埋寺&堡

所以諗住由東京去鎌倉同箱根, 同埋打算遠望富士山景色(可惜富士山未開山)

應該點樣坐車/安排先後次序?

新宿(小田急)>小田原(箱根周遊券)>箱根(?)>鎌倉(?)>新宿

還是鎌倉去箱根?

BTW, 日本有冇International Student D優惠架?

成田係機場後第一個站,下晝兩點幾都可以冇位坐,真係痴撚線

第一次去日本,去左半個月住成田機場隔離朋友屋企,真係想死

你講得啱,山手線都有少人上嘅時候,總武線快速頭班車都係一樣冇位坐

冇位坐咪好
起碼有位企
試過攞住行李搭東急入羽田同人迫
自己都唔好意思

京急下話

試過3分鐘內京濱東北線轉新幹線
諗起CWB去時代廣場

上野去東京都畫飛

ekinet出飛你咬我食

試過みどりの窓口出
佢都叫我搭山手線
之後我話多行李, 唔想同人迫
佢就出俾我
583系秋田車、引退の足音?恒例の秋田支社団臨がE653系化
http://www.mrdimer.com/blog/ec583-2/

成田係機場後第一個站,下晝兩點幾都可以冇位坐,真係痴撚線

第一次去日本,去左半個月住成田機場隔離朋友屋企,真係想死

你講得啱,山手線都有少人上嘅時候,總武線快速頭班車都係一樣冇位坐

冇位坐咪好
起碼有位企
自己都唔好意思

京急下話

記錯

冇位坐咪好
起碼有位企
自己都唔好意思

京急下話

記錯

未來人搭完蒲蒲線
論車門而言 東京東西線是咪全日本最闊

小田急闊門車對比好誇張
論車門而言 東京東西線是咪全日本最闊

小田急闊門車對比好誇張

有幾抽闊門05系,係咪已經收左皮?
4月中去係咪要唱定
4月中去係咪要唱定

回錯POST
係中央線快線上
要番馬喰町
見到新小岩有人自殺
點算好
我打算照係東京轉總武線快速
你地點睇
利申2200東京寢台
係中央線快線上
要番馬喰町
見到新小岩有人自殺
點算好
我打算照係東京轉總武線快速
你地點睇
利申2200東京寢台

可以搭地鐵,不過要轉多次車
御茶之水>(丸之內線)>淡路町/小川町(同站唔同名)>(都營新宿線)>馬喰橫山/馬喰町
SL列車「大樹」、8月10日から営業運転開始 東武鬼怒川線を1日3往復
https://trafficnews.jp/post/63429/
呢度有冇人玩過140yen大回乘車
583系秋田車、引退の足音?恒例の秋田支社団臨がE653系化
http://www.mrdimer.com/blog/ec583-2/

583真係正到極點

睇完唔太明點解可以咁,但33個鐘搭到過千公里…

一般來講搭車係一定用張飛或者公司指定既路線搭
搭返轉頭或者兜路其實係不正乗車
但係大都市係有條特例, 因為路線太過複雜
唔太可能指定d客點搭, 所以係公司指定既大都市區係唔規定d客點搭車點轉線
有人就攞盡大都市範圍, 買兩個站單程飛睇下留係大都市區最長可以搭到幾多里程

唔太可能指定d客點搭, 所以係公司指定既大都市區係唔規定d客點搭車點轉線
有人就攞盡大都市範圍, 買兩個站單程飛睇下留係大都市區最長可以搭到幾多里程

姐係所謂既近郊區間?咁東京個個真係好大,去到松本都重得
係岡山等左兩個鐘津山線 收穫係

47系

40系一輛編成

搵到目標 不過唔係車頭車尾

親眼見到四國架豪華車

玩一筆劃唔重覆路線

玩一筆劃唔重覆路線

起點同終點嘅選擇好重要
玩哩個冇得即興 ,要避開重覆之餘,又要夾好班次
睇過日本blog話最好寫定個plan,除咗畀自己睇,仲有係畀職員睇證明自己唔係不正乘車

不過玩哩個,我諗要搵一次自己獨遊先玩得

親眼見到四國架豪華車

呢架係JR西日本最新既寢台列車TWILIGHT EXPRESS瑞風
唔關四國事

玩一筆劃唔重覆路線

起點同終點嘅選擇好重要
睇過日本blog話最好寫定個plan,除咗畀自己睇,仲有係畀職員睇證明自己唔係不正乘車

唔可以坐回頭車架原來?

親眼見到四國架豪華車

呢架係JR西日本最新既寢台列車TWILIGHT EXPRESS瑞風
唔關四國事

ok我柒左

玩一筆劃唔重覆路線

起點同終點嘅選擇好重要

唔可以坐回頭車架原來?

回頭車唔得 經過同一個站多過一次都唔得(不論落唔落車)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞