日本鐵道情報及旅遊交流區(02)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
過兩日諗住由東京車站去靜岡懸河津睇櫻花,搵極最快都要兩個幾鐘車程,但聽講有隻快車約一個鐘就去到,有冇人知點搭?些些 🙇🏻
過兩日諗住由東京車站去靜岡懸河津睇櫻花,搵極最快都要兩個幾鐘車程,但聽講有隻快車約一個鐘就去到,有冇人知點搭?些些 🙇🏻

一個鐘?熱海落河津就一個鐘
東京坐新幹線去到熱海再轉特急踊り子都要兩個鐘

一個鐘?熱海落河津就一個鐘
東京坐新幹線去到熱海再轉特急踊り子都要兩個鐘

新幹線轉伊東線撞啱班次唔夾的話,唔會快Odoriko好多
東京去河津有成百多公里距離,伊豆急行線又行單軌雙程,車程兩個幾鐘頭走唔甩

原來JR東日本有搞足球隊
日乙既千葉市原

講起東日本,佢有間附屬公司 "JR東日本企劃" 係pokemon嘅廣告代理
Copyright嗰行寫住嘅JR Kikaku就係哩間公司
名古屋大阪 廣島 山梨 神户 京都 奈良 十一日去咁既地方買唔買JR PASS好

有啲好奇,其他地方都喺中部西部,點解會去關東嘅山梨?

想睇河口湖

去山梨都幾唔順路
咁樣行法好有可能要買全國pass,不過都要睇你點排交通

咁我唔去山梨 應該買咩pass

要睇你邊個城市出入
如果係open-jaw買JR pass可能唔化算,都係嗰句 - 要睇下你點排交通

D1大阪 D2廣島 D3早上廣島 夜晚大阪
D4-D7大阪
D8名古屋
D9山梨
D10 東京
如果咁呢...應唔應該買?

其實你唔覺得好趕?
雖然新幹線好快姐

青春18
名古屋大阪 廣島 山梨 神户 京都 奈良 十一日去咁既地方買唔買JR PASS好

想睇河口湖

去山梨都幾唔順路

要睇你邊個城市出入
如果係open-jaw買JR pass可能唔化算,都係嗰句 - 要睇下你點排交通

D4-D7大阪
D8名古屋
D9山梨
D10 東京

其實你唔覺得好趕?
雖然新幹線好快姐

青春18

大阪有冇啲性價比高既酒店

新今宮
http://www.asahi.com/articles/ASK2V3G6FK2VIIPE002.html
カシオペア玩完
好似話四季島會入埋道內?
http://www.asahi.com/articles/ASK2V3G6FK2VIIPE002.html
カシオペア玩完

好似係唔入
カシオペア玩完

好似係唔入

唔係喎我睇四季島個官網佢個4日3夜plan係上埋登別

新今宮

動物公園前

新今宮

動物公園前

動物園前
都係同一個地方嚟啫
かわせみ やませみ号明日會係博多站,下午2:50~3:10分(3號月台)公開同大家見面

https://www.jrkyushu.co.jp/trains/sp/kawasemiyamasemi/

想睇河口湖

去山梨都幾唔順路

要睇你邊個城市出入

D4-D7大阪
D8名古屋
D9山梨
D10 東京

其實你唔覺得好趕?
雖然新幹線好快姐

青春18

名古屋1日你打算去邊度?時間唔夠我會選擇cut咗佢,分配多1日去東京。回程日先玩東京,嗰日可以用嘅時間唔多
大阪去東京就新幹線/國內線航機二揀一

來回廣島路程長咗啲,車費會比較貴(或者要買貴pass),近近地岡山、四國高松都有唔少地方好行(又可以用平pass)

講番你排嘅行程,用全國7日pass都OK。不過要連續7日用,即係行程先後要執過
將行駛於熊本縣內的JR九州全新觀光列車「翠鳥與山翡翠(暫譯,日文為:かわせみ やませみ)」的車輛,27日已於福岡縣北九州市的小倉綜合列車中心開放讓媒體記者參觀。
https://www.facebook.com/asahichinese/posts/748103028671148
更新現況
係飛驒古川上左往名古屋既特急
今晚住長野所以原本想去上諏訪都改行長野算

係飛驒古川問左人佢話去到長野再搞證明書都得
問題係我點證明自己今朝遲左咁多
利申佢有擇低我個名做refund

想問下呢個係乜嘢app thx
更新現況
係飛驒古川上左往名古屋既特急
今晚住長野所以原本想去上諏訪都改行長野算

係飛驒古川問左人佢話去到長野再搞證明書都得
問題係我點證明自己今朝遲左咁多
利申佢有擇低我個名做refund

想問下呢個係乜嘢app thx

Yahoo乘換案內

四国有錢賺唔難搞,
因鉄就真係

四国有錢賺唔難搞,
因鉄就真係

JR東班股東會畀佢咁搞咩
話哂上市公司....
黎緊4月因為工作關係會復活節係北九州過.

4月13 早上 會係長崎睇軍艦島 下午去由布院 夜晚住由布院
4月14 下午出發去熊本 行熊本城 夜晚住熊本
4月15 早上去阿蘇山 睇完會番博多買野
4月16 晏晝會番長崎

會買北九州JR PASS...

有冇巴打比下COMMENT?
黎緊4月因為工作關係會復活節係北九州過.

4月13 早上 會係長崎睇軍艦島 下午去由布院 夜晚住由布院
4月14 下午出發去熊本 行熊本城 夜晚住熊本
4月15 早上去阿蘇山 睇完會番博多買野
4月16 晏晝會番長崎

會買北九州JR PASS...

有冇巴打比下COMMENT?

不過想問下有冇巴打知道由布院有冇咩好既溫泉旅館岩一條毒撚?

睇左幾間都係兩人包早餐晚餐, 無得單人 唔想比多份錢...好似蝕左咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞