日本鐵道情報及旅遊交流區(02)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
10日
東京 名古屋 大阪 京都
係咪北陸pass最好

姐係所謂既近郊區間?咁東京個個真係好大,去到松本都重得

玩一筆劃唔重覆路線

起點同終點嘅選擇好重要
玩哩個冇得即興 ,要避開重覆之餘,又要夾好班次
睇過日本blog話最好寫定個plan,除咗畀自己睇,仲有係畀職員睇證明自己唔係不正乘車

不過玩哩個,我諗要搵一次自己獨遊先玩得

唔可以坐回頭車架原來?

回頭車唔得 經過同一個站多過一次都唔得(不論落唔落車)

咁好高難度…
10日
係咪北陸pass最好

全國21日green
10日
係咪北陸pass最好

你都係睇睇北陸pass個範圍先
除咗全國pass之外,冇一張pass涵蓋晒哩4個地方
想請教下巴打們, 琴日買完機票, 而家開始plan行程.

7日, 打算一半東京一半近郊

因為我鍾意大自然, 山, 溫泉, 同埋寺&堡

所以諗住由東京去鎌倉同箱根, 同埋打算遠望富士山景色(可惜富士山未開山)

應該點樣坐車/安排先後次序?

新宿(小田急)>小田原(箱根周遊券)>箱根(?)>鎌倉(?)>新宿

還是鎌倉去箱根?

BTW, 日本有冇International Student D優惠架?

就搭車角度嚟講,箱根>小田原>鎌倉 或者 鎌倉>小田原>箱根 都可以;甚至玩完箱根出番新宿,第二日再由新宿出發嚟個鎌倉一日遊都OK,而且車費都唔差得遠

所以都係視乎你點分配時間

一般來講搭車係一定用張飛或者公司指定既路線搭
搭返轉頭或者兜路其實係不正乗車
但係大都市係有條特例, 因為路線太過複雜
唔太可能指定d客點搭, 所以係公司指定既大都市區係唔規定d客點搭車點轉線
有人就攞盡大都市範圍, 買兩個站單程飛睇下留係大都市區最長可以搭到幾多里程

姐係所謂既近郊區間?咁東京個個真係好大,去到松本都重得

玩一筆劃唔重覆路線

之前睇鐵子之旅 有一集就係講140yen乘車
記得好似在鶴見站會出事 要避開職員
想問下4月去7日
想去曬
大阪👉🏻富山👉🏻金澤👉🏻長野👉🏻東京
咁安排去得唔得?
有冇邊張pass最啱用?
長野13/4開櫻花,我19先去會唔會冇野睇?
想問下4月去7日
想去曬
咁安排去得唔得?

點解d人咁鍾意咁趕呢,覺得日本好細好近?
想問下4月去7日
想去曬
咁安排去得唔得?

我大阪同東京唔打算睇野,只係打算香港搭去大阪,東京搭返香港。最主要係去富山、金澤、長野,會唔會都趕?
想問下4月去7日
想去曬
咁安排去得唔得?

我大阪同東京唔打算睇野,只係打算香港搭去大阪,東京搭返香港。最主要係去富山、金澤、長野,會唔會都趕?

咁都ok嘅
10日
係咪北陸pass最好

跟行程買地元PASS
冇一張PASS一定可以俾你用足十日
想請教下巴打們, 琴日買完機票, 而家開始plan行程.

7日, 打算一半東京一半近郊

因為我鍾意大自然, 山, 溫泉, 同埋寺&堡

所以諗住由東京去鎌倉同箱根, 同埋打算遠望富士山景色(可惜富士山未開山)

應該點樣坐車/安排先後次序?

新宿(小田急)>小田原(箱根周遊券)>箱根(?)>鎌倉(?)>新宿

還是鎌倉去箱根?

BTW, 日本有冇International Student D優惠架?

就搭車角度嚟講,箱根>小田原>鎌倉 或者 鎌倉>小田原>箱根 都可以;甚至玩完箱根出番新宿,第二日再由新宿出發嚟個鎌倉一日遊都OK,而且車費都唔差得遠

所以都係視乎你點分配時間

箱根同鎌倉差唔多位咋

鎌倉有小田原PASS(搭小田原+江之電) 同JR PASS (江之電+箱南單軌+JR藤沢至鎌倉來回)
詳情請揾GOOGLE
想問下4月去7日
想去曬
咁安排去得唔得?

咁都ok嘅

哩個行程 北陸拱型pass fit晒
另外 金澤>富山>長野 會順路啲
想問下4月去7日
想去曬
咁安排去得唔得?

無所謂既,北陸拱型pass岩你用
10日
係咪北陸pass最好

跟行程買地元PASS

全國14/21日
想問下4月去7日
想去曬
咁安排去得唔得?

桜花請參考桜花前線
不過上年經驗參考不能,因為天氣變動太大

請GOOGLE北陸拱型PASS
10日
係咪北陸pass最好

跟行程買地元PASS

全國14/21日

一日4千幾羊
10日
係咪北陸pass最好

跟行程買地元PASS

地元pass
仲有想知你係同一地方進出日本定係open-jaw?
10日
係咪北陸pass最好

跟行程買地元PASS

全國14/21日

一日4千幾羊

去到盡買埋Green
坐完返唔到轉頭
10日
係咪北陸pass最好

跟行程買地元PASS

全國14/21日

一日4千幾羊

去到盡買埋Green
坐完返唔到轉頭

坐完屎忽開花
10日
係咪北陸pass最好

跟行程買地元PASS

全國14/21日

一日4千幾羊

去到盡買埋Green
坐完返唔到轉頭

坐完屎忽開花

唔會喇,上次由東京坐到新青森再經五能線落秋田都係咁坐,幾舒服
原來JR西堆pass入京都鐵博有9折,去big cam又有93折,返到香港先知
原來JR西堆pass入京都鐵博有9折,去big cam又有93折,返到香港先知

幾時開始
我上年6月去嗰時仲未有
得京都巴士/地鐵pass有折

幾時開始
我上年6月去嗰時仲未有

http://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/pass/pdf/JWRP_PRIVILEGE_TC.pdf

今個月頭我見出面塊牌都無寫JR West 各類Pass
姬路城都有折,慳埋慳埋夠坐次地鐵

幾時開始
我上年6月去嗰時仲未有

http://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/pass/pdf/JWRP_PRIVILEGE_TC.pdf

今個月頭我見出面塊牌都無寫JR West 各類Pass
姬路城都有折,慳埋慳埋夠坐次地鐵

剛剛睇完佢份pdf,原來好多地方都有折
蝕左呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞