日本鐵道情報及旅遊交流區(02)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
點解咁多十日內東西特快遊

打卡嘛
有個fd想14日由北打到南
佢鍾意就得啦,都費事講了

想問下點解大阪市區 去關西機場 網上無單程買既 係咪要去窗口買?

你上咩網買

JR定南海啊...

jr 同 南海 都可以呀 我係jr官網買
E3系こまち、リバイバルで復活 秋田新幹線開業20周年記念号
http://www.mrdimer.com/blog/bte3komachi/

想問下點解大阪市區 去關西機場 網上無單程買既 係咪要去窗口買?

你上咩網買

JR定南海啊...

我估你係講JR嘅 ICOCA & Haruka,有冇估錯?
E3系こまち、リバイバルで復活 秋田新幹線開業20周年記念号
http://www.mrdimer.com/blog/bte3komachi/

冇得買單程 ,一買要成個套餐買
睇哩班車個時間表,07:00秋田出發,要11:38先至到上野,慢過一般班次好多喎

你上咩網買

JR定南海啊...

套票就好似無,去到買喇

打卡嘛

我都諗住咁做
日本鐵路膠留名
ps. 電車go入坑
日本鐵路膠留名
ps. 電車go入坑

X2
十幾年前老豆買隻老翻電車GO2高速篇3000番台俾我
跟住返唔到頭
日本鐵路膠留名
ps. 電車go入坑

X2
跟住返唔到頭

當年第一次係玩名鐵篇 上哂癮
日本鐵路膠留名
ps. 電車go入坑

X2
跟住返唔到頭

幾個前去大阪日本橋仲玩左電物GO2街機
日本鐵路膠留名
ps. 電車go入坑

X2
跟住返唔到頭

幾個前去大阪日本橋仲玩左電車GO2街機

打卡嘛

我都諗住咁做

佢過2日又想加地方
我話你需要隨意門多過jr pass
日本鐵路膠留名
ps. 電車go入坑

X2
跟住返唔到頭

重有電車go街機!?!?

打卡嘛

我都諗住咁做

佢過2日又想加地方

佢當日本好似香港咁細?定個屎忽鐵造?
日本鐵路膠留名
ps. 電車go入坑

X2
跟住返唔到頭

當年學生買老翻,第一隻係音樂館嘅Train Simulator山手線(有得撳月台個On/Off制 )
跟住就電車でGo 高速編3000番台、Professional、山陽新幹線、Final

自始就做咗日本鐵膠

我都諗住咁做

佢過2日又想加地方

費事掃佢興啦
利申:下個月尾去自駕

我都諗住咁做

佢過2日又想加地方

費事掃佢興啦

叫佢由稚內玩到落琉球喇

費事掃佢興啦

叫佢由稚內玩到落琉球喇

Pass 內可行既方法我會答佢既
值唔值呢D就好個人

有人用青春18
6日環本州都係咁坐啦

係呢間TAITO STATION有
不過部機收埋係角落頭

費事掃佢興啦

叫佢由稚內玩到落琉球喇

值唔值呢D就好個人

有人用青春18
6日環本州都係咁坐啦

係既,好睇你去既目的係乜,好似我呢d為左坐車鐵道遊就唔介意廣域移動

係呢間TAITO STATION有
不過部機收埋係角落頭

正呀!!
下次去大阪試下先

費事掃佢興啦

叫佢由稚內玩到落琉球喇

值唔值呢D就好個人

有人用青春18
6日環本州都係咁坐啦

係既,好睇你去既目的係乜,好似我呢d為左坐車鐵道遊就唔介意廣域移動

獨遊就會坐車鐵路遊 (鐵路博物館都係獨遊先去)
有旅伴的話,長途移動可免則免。而家機票平咗,我通常會一次關東,一次關西,盡量喺同一個區入面
其實有堆臨時Hayate係東京-上野-大宮-仙台-盛岡--各停--新青森
去年6月去東北果陣見過幾次
將Hayate升格做呢個停車模式,用E5行,只畀Hayate拖Komachi,以減少Hayabusa在盛岡的停站時間
Hayabusa留返比最速達列車
東京-(上野)-大宮-仙台-(盛岡)-(八戶)-新青森-新函館北斗-(長萬部)-(新小樽)-札幌
部分Hayate各停上埋札幌,在新函館北斗於繁忙時間同最速達Hayabusa做緩急分離
本數唔會多好多,但係可以照顧到仙台-札幌於合理時間內完成(北新幹的較大客源)

另外東京-仙台應該加開新直達列車種類,下下將乘客谷哂去Hayabusa,Yamabiko又冇人搭去仙台,好似冇乜效率

東北新幹線主要客源都係
東京-上野-大宮-宇都宮-仙台 呢五個站

其實Yamabiko應該係行
東京-上野-大宮-宇都宮-仙台--各停--盛岡的模式,吸引返Hayabusa的東京/大宮-仙台客搭Yamabiko

福島站速達由Tsubasa.Yamabiko行
東京-上野-大宮-宇都宮-福島-白石藏王-仙台

Nasuno就各停上福島

一小時東北新幹線在東京有6個Slot
行以下5種列車
札幌Hayabusa, 新青森Hayate.Komachi, 盛岡Yamabiko, 仙台Yamabiko.Tsubasa, 福島Nasuno,感覺會係較為合理的營運模式

鄉土前幾日講東北北海道新幹線
傾東京<->仙台坐爆HAYABUSA,仙台以北買唔到飛
同埋HAYABUSA停盛岡以北細站哂時間

呢個REPLY幾高汁

之前坐HAYABUSA盛岡同新函館北斗間停埋Dいわて沼宮内、七戸十和田、奥津軽いまべつ真係心諗做乜鳩
想問下如果 去廣島 岡山6日
會到地方
岩國 尾道 岡山 宮島 廣島
用邊張jr pass最好 有睇過3隻pass
但分唔到佢地分別

睇唔出分別?
睇黎你要驗眼或者驗腦…

btw你睇過咩pass呢?講黎聽下

我係廣島入廣島出
有1隻係關西 廣島 13000日圓
第2隻 廣島 山口 11000
差2000 唔知用邊隻好
第1隻好似唔包岩國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞