[鐵膠日本遊][長氣多字][重有d歷史]生日獨遊Green Car+Gran Class初體驗10日之旅

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
其實係有少少悶 唔係攰個隻chur
帶埋電腦做嘢
旅行仲做嘢
梗係hea爆啦
西仔地頭用西仔pass搭最速達班次
JR西日本最高
MIZUHO太少車...有次廣島返大阪自由席寧願坐早發的SAKURA都唔坐後面追上的NOZOMI就係驚東京自由席爆
DAY5

又係新一日,終於可以遲過8點起身

行過去AONAMI LINE大堂,順手買來回飛,雖然無得平

AONAMI LINE正式叫做「西名古屋港線」,係JR東海同JR貨物用既貨物線,而為左填補名古屋港區無鐵路既空白而將本身屬於貨物線既西名古屋港線立體交差+高架+複線電氣化,再交畀第三sector公司營運,JR貨物仍然有定期貨物列車通過;
而途中會經過名古屋競馬場、LEGOLAND、磁浮鐵道館、名古屋國際展覽場等大型設施,所以客量都唔算少

去到總站金城埠頭,一邊去LEGOLAND,一邊就係去我將會再去既磁浮鐵道館,
假期去係好不智,極多人排隊 ,但無辦法喇

三年前黎過到而家都無加價,幾有良心既JR東海

一入去就見到三部車,第一部係創左窄軌蒸氣機車最高速(129KM/H)既C62形17號機

第二部係為左設計300系新幹線後繼者而出現既「300X」實驗車,係米原~京都創下443KM/H既記錄,亦為700系/N700系既開發提供左大量數據同技術實證機會;
另一部放左係米原駅附近既JR總研米原風洞測試中心出面

最後一部係JR磁浮既MLX-01試驗車,創過世界鐵道最高速(581KM/H)
度門真心好型
Sakura待避少其實差唔多時間
因為Nozomi都要停部分細站
cont.

行左鐵道模型情景先,加左磁浮車站係名古屋駅地底,重有好應景既甲子園

新幹線N700系模擬器,當然又抽唔到,屌
cont.

在來線司機+車掌模擬器,玩過+好多人排(司機模擬器只需100yen,唔駛抽),所以興趣不大

HOJI6005形蒸汽動車,可以講係柴聯車既始祖,其實佢只係將套蒸氣驅動裝置塞落客車入面

以前名古屋駅既時鐘

MOHA52形電車,流線型車身幾有趣

初代特急SHINANO既主力車,KIHA181系柴聯車,活躍係北海道以外全國既特急列車,
當年(70年代)一輛有500匹馬力輸出已經係好厲害既事 (當然同而家一輛有900匹馬力係差得遠既 )
JR西出既PASS性價比真係高,KANSAI WIDE AREA PASS係極致
智頭急行都包
真正嘅搞手只求打個和
重有京都丹後鐵道同和歌山電鐵
睇到樓主名同gran class即刻留名先
果然係gran class
山陽山陰pass
山陽山陰北九州先係最屈
Mizuho全國通票冇
原來好多人唔知呢張嘢
西日本無將佢放落介紹pass嗰頁,反而係分開一個獨立webpage講,仲要冇直接directory入去
以前未轉常規賣嗰時都明呢種做法嘅原因
而家轉咗常規都唔加返真係唔明
東日本都show埋北海道pass,拱形pass啦
我第一次用嘅時候,係book咗酒店先發現有呢張
計返平咗所以要重新book過
重新book個酒店就pass 姐係本身stay博多變stay九州
但係本身落埋九州嘅話冇買九州自家pass?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞