[鐵膠日本遊][長氣多字][重有d歷史]生日獨遊Green Car+Gran Class初體驗10日之旅

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
坐慣香港d雙層巴士
坐火車反而鍾意下層,低過月台既視覺
咸濕仔
......
我坐雙層車反而鍾意上層
坐慣香港d雙層巴士
坐火車反而鍾意下層,低過月台既視覺
咸濕仔
......

cont.

去到新宿駅,見到有間野有d人排隊,點知竟然係榮湯會
乜日本仔鍾意飲台式野架?

新宿街頭

伊勢丹本店

去新宿既目的就係為左去紀伊國屋書店,買書有得退稅
不過竟然畀我遇到角落生物既特賣場

重有角落生物cafe

抹茶雪糕好正
最後買左萬幾yen書先走,正

去到新宿駅,見到有間野有d人排隊,點知竟然係榮湯會
乜日本仔鍾意飲台式野架?

新宿街頭

真係叫榮湯會定打錯字

btw 十餘萬人呢?
係喎打錯,茶湯會先岩

btw咩十餘萬人?
新宿街頭十餘萬人
.......................
cont.

又返到東京駅,先見到185系既湘南LINER,不過今次目標唔係佢

LINER券發售機,開車前半個鐘先開賣,有限額的
btw無論邊張JR PASS都好,搭LINER列車都需要買LINER券,510YEN
除左湘南LINER之外,重有HOME LINER千葉、中央LINER、青梅LINER等等JR東日本管內既LINER列車,都需要額外買LINER券

HOME LINER列車主要係平日繁忙時間先出現,簡單地講就係為一班想返工放工有位坐既通勤族而設,同時又可以善用日間行駛既特急列車(行多兩轉好過就咁回送返廠擺掛?)

而係分級方面通常只會當HOME LINER係快速列車,所以用青春18+LINER券就可以上車;
比較特別既係JR西日本,佢將所有HOME LINER列車都升格做特急列車(例如BIWAKO EXPRESS、北陸地區既おはようエクスプレス、おやすみエクスプレス,同埋米原始發/經和泉府中既HARUKA等)

主角出現,一直想坐但見都見唔到既215系電車,全部10卡都係雙層列車
基本上佢係專門設計做HOME LINER呢類遠距離通勤列車
原本我都想坐/影215系,不過就唔到時間
我就係特登就時間去坐
幾難得先就到,好彩最尾個兩三日就係畀我HEA既
cont.

車黎左之後只會開特定幾卡,其實係要駅員人手開門 ,同埋會有人係門口查飛
呢個係普通車,頭頂有放野既地方,都幾特別

另外215系話就話叫動力分散式,但其實佢編成方式同動力集中式一樣,係頭拉尾推
(M-M-T-T-T-T-T-T-M-M)

但其實215系係有GREEN CAR,原來係另外一卡入去
門口查飛個哥哥話唔入得,之後我話用GREEN PASS都唔得?之後就放左我上車
其實同其他通勤列車GREEN CAR差唔多,係爭在要人手mark d客邊度落車
所以要坐LINER列車既GREEN CAR,用GREEN PASS既只需要加LINER券就得
cont.

HOME LINER既GREEN料金同一般通勤列車一樣的

雙層車 不過CAR1同10係無下層座位的

上層既圓形窗都幾好睇

CAR1/10都係前幾排單層座位
cont.

個幾鐘就到小田原,btw由大船駅開始就會以一般快速列車行駛,唔駛LINER券都上得車

之後行返過新幹線月台,漫漫長路

今次終於坐正宗N700A,可惜路程太短

之後返到東京,辛苦哂負責清理打掃既員工,真係10分鐘內搞掂,好有紀律

員工用既月台底通道

今次坐NASUNO既指定席,又係E2系

終於開餐

接近一個鐘返到宇都宮駅
我而家先知LINER有PASS都冇用
「乘坐「Home Liner」和其它「Liner」時,需要支付追加費用。」
全國pass有講

JR東日本鐵路周遊券(東北地區)只能乘坐普通車廂。

※無法乘坐綠色(頭等)車廂、GranClass(超高檔車廂)、私人車廂、專線列車LINER、臥舖車廂。使用綠色(頭等)車廂、GranClass(超高檔車廂)、私人車廂、專線列車LINER、臥舖車廂時,除JR東日本鐵路周遊券(東北地區)以外,尚須另行購買特快列車和臥舖車廂的車票。
詳細資訊請向車站工作人員查詢。
JR東日本張東北PASS都有講

JR 東北・南北海道鐵路周遊券只能乘坐普通車廂。無法乘坐綠色(頭等)車廂、GranClass(超高檔車廂)、私人車廂、專線列車LINER、臥舖車廂。
使用綠色(頭等)車廂、GranClass(超高檔車廂)、私人車廂、專線列車LINER、臥舖車廂時,尚須另行購買特急列車和臥舖車廂的車票。詳細資訊請向車站工作人員查詢。
東北南北海道PASS都有講
書店有得退架 how
以我暫時所知就得紀伊國屋書店新宿店先有得退稅
又或者AMAZON JP買都唔駛稅
E215有假日快速由新宿去甲府嗰邊
鑊鑊去都買勁多
215系姐,無E字開頭

btw可惜撞唔到
我見到但影唔到坐唔到
所以個粒幾鐘J到飽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞