[鐵膠日本遊][長氣多字][重有d歷史]生日獨遊Green Car+Gran Class初體驗10日之旅

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
拎住咁大本野...
證明人地誠心
cont.

上到去有個台,可以行上去望下整緊既天守閣底座

移左出黎既天守閣

弘前城係由津輕為信(大浦為信)係豐臣秀吉統一天下之際脫離南部家獨立而建造,去到1627年因為雷擊令到內部火藥爆炸而令弘前城200年無天守閣
直到弘前藩第九代藩主津輕寧親求江戶幕府畀佢起三層櫓,亦即係而家見到呢個名叫御三層櫓,但其實係天守既建築 (因為第二代將軍德川秀忠發佈「武家諸法度」,嚴格控制各藩築城,但因為要防範當時已經打到西伯利亞想拎埋庫頁島既俄羅斯人,所以破例畀佢起)
同時佢都係日本最北既現存天守(1949年之前北海道南端重有座松前城,可惜49年火災乜都無哂)
而家係咪唔入得天守內部
cont.
北海道打完風又地震.......平成最後之年真係特別多異象

好,繼續

入到天守閣內部,地板用d防滑物料鋪住

當年移開整個天守閣就係用呢部機

其實點解要移開個天守閣?
因為2012年個陣check到天守閣個底座石垣開始膨脹同個天守閣有傾斜,所以決定要大整,
用左兩個月時間將個天守閣拉落黎附近70米既位置;
而預計個石垣要整10年,拉返個天守上去要5年...........
詳情睇呢度:https://www.aptinet.jp/Detail_display_00004634.html?id=00004634&t=0

雖然天守閣整緊,但唔會無左特色既斜到仆街樓梯

四圍有d鐵頂住個結構

當年弘前藩第三代藩主用既駕籠

頂樓影出去,無乜好睇
日本個個月都有大鑊嘢
留名
cont.

有展版介紹成個維修工程

本身天守閣所在既石垣

搭返100yen巴士返弘前駅,都係最常見既701系+KIHA40系

弘南鐵道7000系電車(原京急7000系,d地方私鐵好鍾意買東急d舊車 )
因東急車好用?
真係四圍都見
cont.

係弘前企普通車返青森,唔怪得之前係仙台/福島地區d人鍾意E721系多過701系,
701系真係無咁好坐
另外見到對面有兩個摩門教既鬼仔想撩我,但我企係度都訓得著,SORRY

返到酒店,一開電視就...........
今朝去完,而家就出避難準備/大雨警報,真係........

雨後既青森,都幾靚既

去十和田湖既JR高速巴士,隻色同H5幾似,唔錯

本身諗住係青森附近行下街就算,但發覺係無野好行
都係劃位遊車河開心D ,都係E5 HAYABUSA

重買左支三色+鉛芯筆,好順好好寫 (雖然1500YEN有D貴)
弘前青森淨睇前面展望影片都震到仆街
上過八甲田丸?
行過晒既話
青森駅附近真係無咩野好行
兩年前差唔多時間上過喇,行到差d miss左班車
701系
cont.
深夜一小編

由於站站停,所以個幾鐘先到盛岡
又係盛岡駅名物,E5E6 kiss kiss kisssss既時間
百看不厭

過返在來線月台,山田線既KIHA110形

又係呢個位,又係夜媽媽先黎
遲早要去埋東北玩
東北去多幾次都玩唔完
追到呢度,好正~!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞